Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: TOP 5 unikalūs Šilutės krašto vandens telkiniai

Publikuota: 2018 lapkričio 29 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Projekto 'Pamario švyturių kelias' nuotr. Projekto 'Pamario švyturių kelias' nuotr.

Vanduo gali džiuginti ne tik karštomis vasaros dienomis, bet ir žiemą! Projektas „Pamario švyturių kelias“ pristato penkis Šilutės rajone esančius vandens telkinius ir šalia jų esančius lankytinus objektus, kurie atskleis Mažosios Lietuvos ir Kuršių marių pakrančių grožį.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Minija

Kelionę siūlome pradėti pasiplaukiojimu Minijos upe, kuri teka per Lietuvos Venecija vadinamą Minijos kaimą. Čia pagrindinę gatvę atstoja minėtoji upė, o vietiniai jau yra įpratę pas kaimynus į kitą krantą keltis valtimi. Kaimelio svečiai gali išvysti Mažajai Lietuvai būdingus mūrinius ir medinius pastatus, kurie pagrindiniu fasadu yra atgręžti į upės pusę, o prie kiekvieno namo įrengtos prieplaukos valtims.

.

Krokų lankos ežeras

Antroji stotelė – Krokų lankos ežeras. 9 kilometrus nuo Šilutės miesto nutolęs vandens telkinys yra vienas unikaliausių ne tik vakarų Lietuvos, bet ir visos šalies ežerų. Krokų lanka ištįsusi per 4 kilometrus, o plačiausia jos vieta siekia daugiau nei 3 kilometrus. Visgi, ji yra gana sekli – giliausia vieta nesiekia net 3 metrų. Šiaurinė ežero dalis nemenkai užpelkėjusi, o krantinės apaugusios meldais ir nendrėmis.

.

Uostadvaris

Po unikalios pažinties su Krokų lankos ežeru, aplankykite Uostadvario švyturį. Nors šis Nemuno deltoje esantis kelrodis yra itin mėgstamas lankytojų, tačiau čia patekti nėra taip paprasta, nes uosto žiotys yra nuolat užpustomos smėlio. Visgi, pasiekus šį technikos paminklą ir užlipus 48 įvijiniais laiptas į žibinto patalpą, prieš jus atsivers nepamirštamas Kuršių marių peizažas.

.

Ventės ragas

Norint pasiekti Ventės rago pusiasalį, šokite į laivą ir Nemunu plaukite tolyn į Kuršių marias. Ne viename senųjų laikų žemėlapyje Ventė buvo žymima kaip itin pavojinga vieta, nes palei Ventės ragą yra nusitęsusi pavojinga akmenuota sekluma. Priplaukus Ventės rago prieplauką iki švyturio jus nuves 250-ties metrų ilgio molas, kuris baigiantis žiemai atlieka ir ledlaužio funkciją. Šis kelrodis – vienas iš nedaugelio Lietuvoje, į kurį lankytojai gali laisvai įlipti ir pasigėrėti atsiveriančiu nuostabiu kraštovaizdžiu.

Ventės rago pusiasalis tiek geografiniu, tiek gamtiniu požiūriu yra ideali vieta paukščiams gaudyti ir žieduoti, nes čia driekiasi didysis paukščių migracijos kelias. Dėl to, 1929-aisiais metais, profesoriaus T. Ivanausko iniciatyva, čia buvo įsteigta ornitologinė stotis, muziejus ir lankytojų centras.

.

Kniaupo įlanka

Apžiūrėjus Ventės rago pusiasalį nepraleiskite progos nužingsniuoti iki Kniaupo įlankos. Čia paukščių mylėtojai taip pat galės išvysti retus bei į raudonąją knygą įrašytus sparnuočius. Įlankoje esanti protaka užšąla vėliausiai ir atitirpsta ankščiausiai, tad ši vieta paukščiams puikiai tinka perėjimui.

Kniaupo įlanka gausiai apaugusi nendrėmis, meldais, lūgnėmis ir kitais retais vandens augalais. Čia taip pat yra didžiulė vandens lelijų plantacija, kuri liepos mėnesį pražysta ir įlanka virsta siūbuojančiu baltu lauku.

15min.lt inf.

Rašyti komentarą