Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Įmonei neleista vykdyti durpių gavybos Aukštumalos pelkėje

Publikuota: 2024 kovo 29 Kategorija: Aktualijos, Rajone

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Aplinkos apsaugos agentūra priėmė sprendimą, kad UAB „Pamariukas“ planuojamas Šilutės rajono savivaldybės Aukštumalos durpių telkinio dalies naudojimas 42,23 ha plote neatitinka aplinkos apsaugos teisės aktų reikalavimų ir gali daryti reikšmingą neigiamą poveikį aplinkai, sukelti reikšmingų neigiamų padarinių Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoms, todėl neleistina pasirinktoje vietoje.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Sprendimas priimtas 2024 m. kovo 27 d., išnagrinėjus ir įvertinus poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą, remdamasi Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos išvadomis dėl ataskaitos ir planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai.

Durpių gavybos plotas pateko į Aukštumalos pelkę. Aukštumala yra viena didžiausių ir žinomiausių Lietuvos pelkių, nors jos išlikę tik vienas trečdalis. Ši aukštapelkė išskirtinė tuo, kad tai pirmoji moksliškai ištirta, aprašyta ir visiems pasaulio pelkėtyros specialistams žinoma pelkė.

Agentūra priimdama sprendimą atsižvelgė į tai, kad UAB „Pamariukas“ planuojamas durpių gavybos plotas pateko į Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ buveinių apsaugai svarbios teritorijos Nemuno delta (LTSIU0013) saugomą pelkių buveinę 7120 „Degradavusios aukštapelkės“. Šiai pelkių buveinei yra nustatytas apsaugos tikslas – pasiekti prioritetinės buveinės 7110* „Aktyvios aukštapelkės“ susiformavimą. Planuojamos durpių gavybos metu, ruošiant telkinį eksploatacijai (išvalant paviršinį augalinį sluoksnį ir įrengiant sausinamuosius griovius), Europos Bendrijos svarbos buveinė 7120 „Degradavusios aukštapelkės“ visame buveinės plote būtų reikšmingai paveikta ir sunaikinta, todėl nebūtų galima pasiekti buveinei iškeltų apsaugos tikslų bei būtų tiesiogiai paveiktas saugomos teritorijos vientisumas, todėl planuojamos ūkinės veiklos įgyvendinimas sukeltų reikšmingų neigiamų padarinių Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoms.

Durpių gavyba buvo planuojama Nemuno deltos regioniniame parke. Agentūra nustatė, kad tokia veikla prieštarauja Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo nuostatoms, draudžiančioms valstybiniuose parkuose sausinti naujus nemelioruotus žemės plotus, keisti pelkes ir kitas šlapynes ir smėlynus į kitas žemės naudmenas.

Agentūra konstatavo, kad Aukštumalos pelkėje durpių gavybos sukurta nauda nepadengs žalos, kuri bus dėl teritorijos, pasižyminčios unikalumu ir išskirtinumu Lietuvos Respublikos mastu sunaikinimo.

aaa.lrv.lt inf.

3 skaitytojų komentarai
Anonimas 2024 kovo 30d., 00:2284.15.180.185

Valdininkai pradėjo dirbti.
Kada uždarys Delmanui durpyną.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 0

Atsakyti

Anonimas 2024 kovo 30d., 00:2384.15.180.185

Velykinis stebuklas.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 0

Atsakyti

Anonimas 2024 balandžio 1d., 17:0084.15.183.126

Neleido.
Vokiečiams paliko.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą