Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Atliekų tvarkymas klampina Šilutę į skolas

Publikuota: 2010 lapkričio 11 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Pusė milijono litų – maždaug tokią pinigų sumą Šilutės r. savivaldybė gali likti skolinga įmonėms už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą šiais metais net ir tuo atveju, jeigu iki metų galo bus apmokėtos visos atliekų turėtojams išsiųstos sąskaitos.

Per 9 šių metų mėnesius Šilutės rajono gyventojai ir įmonės už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą sumokėjo 608 tūkst. litų mažiau, nei buvo planuojama rengiant šių metų rajono biudžeto pajamų planą.

Tuo tarpu šią vietinę rinkliavą administruojanti Savivaldybė atliekas surenkančioms ir tvarkančioms bendrovėms per tą patį laiką jau sugebėjo įsiskolinti beveik dvigubai didesnę pinigų sumą – 1,186 mln. litų.

Anot Savivaldybės administracijos Biudžeto ir finansų skyriaus vedėjos Janinos Valienės, taip nutiko todėl, kad per pastarąjį pusmetį Šilutės rajone komunalinių atliekų surenkama žymiai daugiau, nei buvo planuojama įvedant vietinę rinkliavą. Todėl ir Savivaldybės išlaidos UAB “Ecoservice” ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (toliau – KRATC) paslaugoms apmokėti gerokai viršija planuotas pajamas.

Metų pradžioje planuota, kad Šilutės rajone per mėnesį bus surenkama ne daugiau kaip 1000 tonų komunalinių atliekų. Pagal tai ir buvo skaičiuojamas vietinės rinkliavos dydis.

Tačiau, pasak Savivaldybės administracijos vyr. specialisto – gamtosaugininko Remigijaus Rimkaus, 700 – 800 tonų atliekų per mėnesį buvo surenkama tik pirmą šių metų ketvirtį, kol dar ne visi gyventojai buvo aprūpinti šiukšlių konteineriais, o nuo balandžio į Dumpių sąvartyną išvežamų atliekų kiekis kone padvigubėjo.

“Dabar rajone per mėnesį surenkama vidutiniškai 1200 tonų atliekų”, – rajono tarybos Kontrolės komiteto posėdyje sakė R. Rimkus.

Tarybos nariai įžvelgia dvi priežastis, kodėl Savivaldybės išlaidos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą viršija planuojamas pajamas: arba buvo blogai paskaičiuota rinkliava, arba prastai kontroliuojama, kiek iš tikrųjų atliekų iš mūsų rajono išvežama į Dumpių sąvartyną.

Biudžeto ir finansų skyriaus vedėja Janina Valienė prognozuoja, kad vien dėl to Savivaldybė šiais metais gali patirti iki 0,5 mln. litų nuostolį, kurį teks padengti rajono biudžeto pinigais.

Mero pavaduotojo Jono Jauniaus nuomone, nuostolis galėtų būti ir mažesnis, jeigu Savivaldybės administracija būtų pasirūpinusi apmokestinti visus atliekų “gamintojus”, pradedant sodų bendrijų nariais…

Neatmetama galimybė, kad kitąmet vietinės rinkliavos mokestį bus siūloma didinti.

Šiais metais už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą šilutiškiai moka 16 ct už turimo būsto kvadratinį metrą per mėnesį.

Vietinės rinkliavos pajamų planas šiais metais – 2,5 mln. litų. Iki spalio 1 d. surinkta 1,4 mln. Lt

8 skaitytojų komentarai
admin 2010 lapkričio 11d., 19:0084.15.184.209

Savo nuomonę parašykite čia, arba junkitės prie skaitytojų forumo – forum.silutesetazinios.lt

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Edvardas Vitkauskas 2010 lapkričio 11d., 19:0678.61.27.149
Sulaukėme rezultato, kokio nesitikėjome, net būdami didžiausi šios šiukšlių rinkimo sistemos priešininkai.”Kvadratiniai metrai” tiek prišiukšlino, kad teks žmonėms didinti mokestį.
Kaip gali nedidėti šiukšlių kiekiai jei į Klaipėdą vežame sodų-daržų atliekas, medžių lapus, kai net tvarkingiausiems gyventojams pradingo noras šiukšles rūšiuoti, nes mokam vienodą mokestį už būsto metrus. Geriau klaidas laiku pripažinti ir ištaisyti.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 1

Atsakyti

Ex 2010 lapkričio 11d., 23:2484.32.215.37

Nebus skirtumo šiukšlių kiekyje ar plotais ar žmonėms skaičiuos. Žmonės sako, ai taip ar taip mokam tai ir krauna viską. Individualių namų gyventojai krauną viską, senas gėles, ražienas, nupjautą žolę, krūmus, net lapus jie ir sniegą kraus. Daug klaustukų dėl išvežimo, kaip sukontroliuoti kiek išvežta iš tikro? Galbūt net planuojant buvo tikimasi dėl krizes vien tik bulbų lupenas vežti? Gyvenamuosiuose kvartaluose tikrai šiukšlių kiekiai sumažėję.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 2

Atsakyti

Socializmas 2010 lapkričio 12d., 08:4985.206.87.61
Kodėl nesitikėjome ? Taigi tarybos narys Jakas ir liberalcentristai jau prieš priimant šį sprendimą sakė, kad visiškas absurdas tai, kad rinkliavą administruos savivaldybė ir tai ją įvarys į dar didesnes skolas. Kaip Dievui į ausį. Tik ne Laužikui patikėti tokius pinigus

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 1

Atsakyti

Jonas 2010 lapkričio 11d., 20:0678.61.116.40
kaip visada rajono gamtosaugininkas neklystantis, gerai suskaiciavo kiek siuksliu isvezama is rajono, laiku nepasirupino , kad butu irengta kompostavimo aikstele.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 0

Atsakyti

Silutiskis 2010 lapkričio 12d., 06:49193.219.60.35

Pagaliau islindo yla is maiso. Pasirodo Seimo narys Zemaitaitis teisus buvo sakydamas, kad Rubikono vyrai paims ir Silute. Dabar savivaldybes ponai pasakys, kad mokesciu surinkti nemokame, tada atiduodame administratoriui ta daryti jis neva geriau surinks, nes cia privati paslauga, tada niekas nieko nezinos apie atlieku kiekius ir saskaitas israsys tokias kokias jiems reikia. Tai ka rajonui musu galas.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 5

Atsakyti

Asas 2010 lapkričio 12d., 08:5678.61.26.247
Nieko cia neitiketino. Pirmi metai zmones apsivalo sukauptas siuksles. Sistema racionali, nesudetinga. Geda, kad kylantys i politika nesupranta, kad bet koks kiekiu skaiciavimas – brangi utopija. Todel politikai apverskit savo mastyma. Moketi reikia uz svaria aplinka. Ir kasmet versti siuksliu vezejus tai daryti vis pigiau. Tegu vis daugiau uzsidirba is isrusiuotu siuksliu, is gautos energijos siuksles deginant.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 3 Thumb down 5

Atsakyti

raimis 2010 lapkričio 12d., 17:4084.15.177.3
Asui, mokėt reikia ne už švarią aplinką, o už išvežtas savo šiukšles, tada ir aplinka bus švari.
Bet kas mokės tą pusę milijono litų skolą…ji niekur nedings, tad kieno… Meno ir kitų mokyklų, kultūros kolektyvų, sportininkų ir kitų laukiančių biudžetinių pinigų sqskaita.
Tai nuo ko priklauso tokios “niekingos”sumos netekimas, kas neša atsakomybe?
NEMOKŠIŠKAS VALDYMAS
p.s. Leninas pasakytų-”viska lemia kadrai”

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą