Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Seimą paliekantis A. Endzinas Lietuvai linki stabilumo

Publikuota: 2012 lapkričio 12 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Liberalsąjūdietis Audrius Endzinas paskutinėje savo kaip Seimo nario spaudos konferencijoje Šilutės rajono savivaldybėje šį pirmadienį pakankamai kritiškai įvertino savo paties atstovaujamos kadenciją baigiančios šalies valdančiosios daugumos darbą ir ką tik pasibaigusius rinkimus į Respublikos parlamentą, pasidalijo įžvalgomis apie Lietuvos dar laukiančius iššūkius.

A. Endzinas apie…

…apie valdžios virsmą

- Aš galvoju, kad buvusios(?) daugumos atsakomybėje buvo vienas labai svarbus ir esminis klausimas – tai finansinės situacijos suvaldymas. Jisai kainavo pakankamai brangiai tiek finansine prasme valstybei – skolos padidėjimo prasme, tiek politinės atsakomybės prasme. Buvo aišku, kad valstybės vadovai arba partijos, prisiimančios tokią atsakomybę ir labai nepopuliarius sprendimus, nesulauks visuomenės palaikymo, nebent situacija ryškiai pradėtų keistis. Tačiau tų ryškių pokyčių ekonominėje plotmėje, be abejo, nebuvo. Buvo pridaryta dar ir pakankamai smulkesnių, sakyčiau, nesusipratimų, kurie, be abejo, davė tam tikrą politinį minusą<…> ir žmonės parodė aiškią savo poziciją, kad tų nesusipratimų skaičius buvo perteklinis. Vadinasi, reikia kitos politinės jėgos, kuri sugeneruotų savo politiką su mažesniais nesusipratimais.

…apie naujus iššūkius

- Iš tikrųjų ekonominė situacija ir šiandien yra pakankamai įtempta. Tiesa, ji nėra tokia kaip prieš 4 metus, kai reikėjo išmokėti milijardą, ir jo nėra, ir reikia jį skolintis, ir tada skoliniesi su beprotiškais procentais, nes nepasakysi pensininkams, kad štai pensiją gausite po 2 mėnesių, kada valstybė galės pasiskolinti su normaliomis palūkanomis. Tai ta ekonominė situacija dar vis pakankamai įtempta, ir aš manau, kad tolimesnio šalies ekonominio sektoriaus vystymosi klausimas šiandien yra pats aktualiausias.

Energetiniai klausimai, be jokios abejonės, taip pat labai aktualūs. Nors aš asmeniškai ir esu atominės energetikos šalininkas, tačiau referendumo rezultatai aiškūs. Ir visiškai nebesvarbu, ar jie patinka man asmeniškai, ar kitiems atskiriems politikams. Reikia ieškoti naujų sprendimų ir kaip galima greičiau juos priimti. Kaip inžinierius galiu pasakyti, kad mes neišvengiamai pajausime energetikos kaštų šuolį – perspektyvoje. Taip pat ir dėl šitų sprendimų. Bet čia jau kitas klausimas.

Ar naujai besiformuojanti dauguma bus pajėgi šiuos uždavinius įvykdyti? – pagyvensim ir pamatysim.

Manau, kad tarp šių politinių partijų yra tikrai pakankamai sąžiningų ir kompetentingų politikų, galinčių tai padaryti. Tačiau ar pavyks viską padaryti taip, kaip jie nori, tai man sunku atsakyti<…> Viskas priklausys nuo to, koks nusistovės darbas tarp pozicijos ir opozicijos, kokia susiformuos valdančioji dauguma.

Aš manau, kad bus įtampų, pakankamai bus. Tačiau aš nuoširdžiai linkiu, kad stabilumas valstybėje būtų. Ir kad politinės ambicijos nepaimtų viršaus. Vis tiktai prioritetas yra valstybės gerovė, o ne atskirų politinių partijų ar atskirų politikų.

…apie rinkimus

- Šie rinkimai buvo pakankamai „spalvingi“. Teko girdėti, regėti ir skaityti visų rūšių žiniasklaidoje apie daugybinius rinkimų įstatymo pažeidimus, kurių vienas nemaloniausių, sakyčiau, vienas sunkiausių – balsų pirkimas.

Naudojimasis bendrapiliečių negalia, sunkia materialine situacija ar nesusivokimu daryti jam tiesioginį poveikį ir už atlygį įgyti jo pasitikėjimą, išreikštą balsavimu, – bjaurus nusikaltimas. Tarp kai kurių kandidatų, jų komandos narių tokių „entuziastų“ buvo<…> Jūs visi žinote apie panaikintus rezultatus atskirose apygardose. Kaip nebūtų apmaudu, mūsų krašte tokių atvejų taip pat buvo.

Būtent tai ir paskatino mane kartu su kitais kolegomis kreiptis į Konstitucinį teismą dėl išaiškinimo, ar rinkimų rezultatai mūsų apygardoje, kaip ir visoje šalyje legitymūs, t.y. ar galima teigti, jog šie pažeidimai turėjo lemiamą poveikį rinkimų rezultatui. Neišsprendus šio klausimo, manau, spekuliacijų dėl Seimo narių veiklos, jų mandato pripažinimo būtų buvę visus ketverius metus, ir Seimo nariai būtų tapę tarsi savotiškais įkaitais<…> Taip, naujam įstatymo leidėjui reikės užtikrinti, išnagrinėjus KT išvadą, jog prielaidų tokiems pažeidimams nebebūtų. Tačiau abejonių dėl naujo Seimo veiklos teisėtumo turėtų nelikti.

…apie liberalus

- Mums, liberalams, dažnai prikaišioja dėl susiskaldymo, nesusikalbėjimo ir kitų dalykų. Tačiau Liberalų ir centro sąjunga ir Liberalų sąjūdis pastaruosius 4 metus buvome vienoje valdančiojoje daugumoje ir sugebėjome ambicijas atidėti į šoną ir ieškoti sprendimų.

Ir šiandien sprendimų reikia ieškoti. Todėl, naudodamasis galimybe, kviečių Liberalų ir centro sąjungą įvertinti susiklosčiusią situaciją bent jau mūsų savivaldos lygmenyje ir jungtis į vieną frakciją, ieškoti bendrų sutarimų čia, Šilutės krašte. Galbūt tai paskatins spręsti jungimosi klausimus ir kitoje plotmėje.

…apie asmeninius veiklos planus

- Noriu nuraminti, kad aš nesiveržiu nei į Savivaldybės administracijos darbuotojų sąrašą, nei užimti korios nors Savivaldybės įmonės vadovo vietą. Tai tos kalbos apie tai, kad čia A. Endzinas ateis ir dirbs Šilutės savivaldybės administratoriumi, Šilutės šilumos tinklų vadovų ar dar kurios nors kitos Savivaldybės įmonės vadovu, yra iš piršto laužtos.

Kaip žinia, aš esu vienos įmonės vienas iš akcininkų („Energetikos objektų statyba“ – red. pastaba). Manau, kad mano profesinės žinios per tuos 8 metus Seime nepadidėjo, tačiau dalykinės žinios kitoje srityje padidėjo. Todėl aš sėkmingai adaptuosiuosi darbo rinkoje, ir man neteks stovėti Darbo biržoje ar gyventi iš mokesčių mokėtojų kišenės.

7 skaitytojų komentarai
rinkėja 2012 lapkričio 12d., 20:5278.61.58.217
Tai protingas, atsakingas, išmintingas žmogus. Be pykčio. Nors pykti ir vadinti mus nedėkingais jam būtų dėl ko, bet jis priėmė kitą sprendimą – išmintingą. Kad ir šioje konferencijoje: nesigiria, neapkalba kolegų (nors per rinkimų vajų teko girdėti parlamentarą K. Komskį giriantis jo sąskaita), priešingai – pripažįsta savo ir bendražygių klaidas, pagiria išrinktuosius – tai stipraus ir teisingo žmogaus savybės.
Linkiu Audriui iki kitų rinkimų persigalvoti.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 20 Thumb down 10

Atsakyti

mmm 2012 lapkričio 12d., 23:2578.61.88.51
Ačiū už padorumą, savitvardą, gerą jumoro jausmą ir gebėjimą būti teisingu. Sėkmės ateities darbuose.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 17 Thumb down 6

Atsakyti

SG 2012 lapkričio 13d., 10:0288.119.138.11
Ar negalėtų taikytis į kitos kadencijos merus?

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 7 Thumb down 9

Atsakyti

karolis 2012 lapkričio 13d., 10:0588.118.206.69

Na kas jam ir belieka, bunant musu krasto isrinktu vienmandatininku, bei bunant valdanciojoje daugumoje, per 4 metus nesugebeta nieko musu krastui pritraukti… Tai ir belieka jam apgailestauti kad “chebryte” su kuria dirbo kalta buvo… visi pamenam susisiekimo ministra balcyti, nors jis ir nuo silales buvo, bet tu skaniuju trupiniu kliuvo ir silutei. O dabar deklaruojama, as buvau saziningas ir saziningai nesistengiau padeti savo krastui

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 15

Atsakyti

pakalne 2012 lapkričio 13d., 14:1282.135.211.147

su tokiais seimo nariais Lietuva, geriausiu atveju, stovetu vietoje.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 6

Atsakyti

Stasys 2012 lapkričio 13d., 19:005.20.105.0
Karoli, kandidatuok tu į seimą. Aš tikrai už tave prabalsuosiu ir dar kitus paagituosiu. Pamatysim ką tu nuveksi per kadenciją, otada, tokie komentatoriai kaip tu, tave išdės į šuns dienas taip, kad bijosi ir prie interneto prisijungti.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 7 Thumb down 4

Atsakyti

Tiesiog 2012 lapkričio 13d., 19:5078.61.114.235
O aš norėčiau tokio Šilutės mero kaip Audrius Endzinas. Tokio, kuriam dar atpažįstami žodžiai: padorumas, savigarba, išmintis… Sėkmės!

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 9 Thumb down 7

Atsakyti

Rašyti komentarą