Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės autobusų vairuotojų priverstinė bado dieta veržiasi ultimatumu savivaldybei

Publikuota: 2011 gruodžio 19 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

'Šilutės autobusų parko' darbuotojai susirinkime pareiškė, kad, jeigu savivaldybė ir toliau dels mokėti skolą, ji sulauksianti dienos, kai vežėjai nutrauks darbą ir uždarys įmonės vartus. (Oresto Lidžiaus nuotr.)'Šilutės autobusų parko' darbuotojai susirinkime pareiškė, kad, jeigu savivaldybė ir toliau dels mokėti skolą, ji sulauksianti dienos, kai vežėjai nutrauks darbą ir uždarys įmonės vartus. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Trečią mėnesį be atlyginimo dirbantis „Šilutės autobusų parko“ bendrovės kolektyvas žada uždaryti įmonės vartus, jeigu Šilutės r. savivaldybė iki švenčių nepadengs nors dalies įsiskolinimo už moksleivių ir kitų keleivių lengvatinį pavėžėjimą bei nuostolingus maršrutus rajono ribose.

Be dotacijų neišgyvena

Kompensacijos iš rajono biudžeto sudaro didžiąją dalį UAB „Šilutės autobusų parkas“ pajamų. Vien tik kompensacijų už nemokamą moksleivių pavėžėjimą mokslo metais priskaičiuojama daugiau kaip 300 tūkst. litų per mėnesį, dar per 20 tūkstančių savivaldybės sąskaita rajoniniais maršrutais kas mėnesį pravažinėja įvairaus dydžio lengvatomis besinaudojantys keleiviai.

Lengvatinių keleivių vežimo nuostolius tolimojo susisiekimo reisais įmonei kompensuoja Valstybinė kelių transporto inspekcija – iki 50 tūkst. litų per mėnesį.

Tuo tarpu grynųjų pinigų, anot „Šilutės autobusų parko“ direktoriaus Artūro Stonkaus, bendrovė per mėnesį surenka tik apie 200 tūkst. Lt.

Todėl, kai nutrūko pinigų srautas iš savivaldybės, „Šilutės autobusų parke“ sutriko atlyginimų mokėjimas: su dauguma įmonės darbuotojų pirmadienį dar buvo neatsiskaityta už rugsėjo mėnesį, o savivaldybės skola tądien siekė beveik 700 tūkst. litų.

Nesulaukia pažadėtų pinigų

Anot A. Stonkaus (kairėje), šį pirmadienį po pietų savivaldybė dar buvo skolinga vežėjų įmonei  beveik 700 tūkst. litų. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Anot A. Stonkaus (kairėje), šį pirmadienį po pietų savivaldybė dar buvo skolinga vežėjų įmonei beveik 700 tūkst. litų. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Pirmųjų signalų apie „Šilutės autobusų parką“ ištikusią finansinę krizę “Šilutės ETA Žinios” sulaukė dar prieš mėnesį. Buvo oficialiai kreiptasi į savivaldybės administraciją su klausimu, kada ji žada padengti įsiskolinimą. Tačiau savivaldybė nieko gero nepažadėjo, – esą įsiskolinimą Šilutės vežėjams ji galėsianti sumažinti tik tuomet, jeigu į rajono biudžetą pavyks surinkti daugiau pajamų nei planuota.

Tačiau pradėjo bruzdėti autobusų parko darbuotojai, todėl savivaldybei teko skubiai ieškoti galimybės padengti nors dalį įsiskolinimo šiai įmonei.

Praeitą savaitę rajono taryba perskirstė rajono biudžeto ir administracijos direktoriaus rezervo likučius taip, kad galėtų sumokėti vežėjams per 200 tūkst. litų. Tačiau dar ir šį pirmadienį po pietų, kai „Šilutės autobusų parko“ darbuotojai rinkosi į susirinkimą susidariusiai padėčiai aptarti, savivaldybės žadėtoji pinigų suma dar nebuvo papildžiusi įmonės sąskaitos.

Pareiškė žodinį ultimatumą

Pirmadienio susirinkime dalyvavo Šilutės r. savivaldybės tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto bei „Šilutės autobusų parko“ stebėtojų tarybos pirmininkė „tvarkietė“ Daiva Žebelienė su partijos bičiuliu rajono taryboje Vladu Kainovaičiu. Susitikti su vežėjais atvyko ir pagėgiškis Seimo narys taip pat „tvarkietis“ Kęstas Komskis.

D. Žebelienė perdavė vežėjams savivaldybės vadovų pažadą, kad su jais bus atsiskaityta dalimis. Tačiau ir ji negalėjo paaiškinti, kodėl praeitą savaitę pažadėti tūkstančiai dar nepasiekė įmonės sąskaitos.

„Šilutės autobusų parko“ darbuotojai pareiškė, kad jų kantrybė baigiasi. Todėl, anot jų, jeigu savivaldybė ir toliau dels atsiskaityti, ji sulauksianti dienos, kai vežėjai nutrauks darbą ir uždarys įmonės vartus.

Deja, savivaldybės tarybos nariai vežėjams tegalėjo pažadėti, kad šią savaitę jie sulauks pinigų vieno mėnesio atlyginimams…

Siūlo privatizuoti įmonę

Susirinkime taip pat buvo tariamasi, kokių priemonių būtų galima imtis „Šilutės autobusų parko“ bendrovėje, kad ji pradėtų dirbti rentabiliai. Buvo užsiminta apie galimybę iš dalies apmokestinti moksleivių pavėžėjimą, kad įmonė surinktų daugiau grynųjų pinigų, peržiūrėti kitų lengvatų skyrimo tvarką, galbūt atsisakyti kai kurių nuostolingų maršrutų arba įsigyti ekonomiškesnių autobusų. Tačiau prie galutinio sprendimo taip ir nebuvo prieita.

Užtat vežėjams iškilo klausimas, ar jų įmonė kartais neruošiama privatizuoti, prieš tai ją gerokai nustekenus.

Galbūt tai tik sutapimas, tačiau “Šilutės ETA Žinias” neseniai pasiekė savivaldybės tarybos Darbo partijos frakcijos raštiškas pasiūlymas rajono merui ir administracijos direktorei privatizuoti savivaldybei pavaldžią UAB „Šilutės autobusų parkas“. Pasiūlymą pasirašė Tarybos Darbo frakcijos seniūnas, transporto įmonės savininkas Saulius Stankevičius.

Tuo tarpu vežėjų susirinkimę dalyvavę savivaldybės tarybos nariai tikino, kad apie šį Tarybos sekretoriate dar gruodžio 6 d. užregistruotą „darbiečių“ pasiūlymą nėra nieko girdėję. Tačiau pažadėjo, kad neskubės jam pritarti.

2 skaitytojų komentarai
Joo 2011 gruodžio 20d., 17:0581.7.78.91
sveikiname Silutes ATS istojus i STS

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 1

Atsakyti

Sauliui 2011 gruodžio 20d., 17:39193.219.60.1
Sauliau, ar tikrai? Ačiū Tau, pagaliau sulaukėme, dabar atsigausim.
Nors vienas Tarybos narys rimtai imasi transporto problemų, turėdamas patirties ir galimybių – tikrai padarys gerai. Ir sau, ir žmonėms. Na bent jau parko sklypą parduos ir atsiskaitys su darbuotojais. Kiek gi galima algų laukti. Na dar seną parko laužą galima prakalti, dar pastatatai. Ne kažin kokie, bet vis šis tas.
Sauliuk, nenuvilk ir nebijok aštrialiežuvių. Tokių bus, patys nedirba o visko nori. Sėkmės tau, Sauliuk, ir tavo šeimai kad ko nentruktų. Stiprybės siekiant įgyvendinti taip reikalingą ūkio pertvarką.
Gerų kalėdų ir visaip laimingų Naujųjų metų.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą