Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Dr. R. Dobranskienės praeities šešėliai Šilutės tarybai įspūdžio nepadarė

Publikuota: 2011 gruodžio 15 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Dr. R. Dobranskienės nuopelnus Taryba įvertino Šilutės garbės piliečio titulu. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Dr. R. Dobranskienės nuopelnus Taryba įvertino Šilutės garbės piliečio titulu. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Šilutės r. savivaldybės tarybos dauguma, nepaisydama kolegos liberalsąjūdiečio Jono Purlio perspėjimų, kad visų (beveik) taip gerbiama socialinių mokslų daktarė Romualda Dobranskienė sovietmečiu buvo pasižymėjusi ne mokinių savivaldos sukūrimu Šilutės pirmojoje vidurinėje mokykloje (dabar Pirmoji gimnazija), bet ir moksleivių tikėjimo laisvės varžymu, nusprendė suteikti jai Šilutės miesto garbės piliečio vardą.

J. Purlys ketvirtadienio Tarybos posėdyje pareiškė neneigiąs R. Dobranskienės nuopelnų švietimui. Tačiau, jo manymu, žmogui, kuris savo laiku buvo pagarsėjęs viešais skandalais dėl mokinių tikėjimo laisvės varžymo, neturėtų būti skelbiamas miesto garbės piliečiu.

Prieš Šilutės garbės piliečio vardo suteikimą dr. R. Dobranskienei balsavo tik liberalsąjūdiečiai (iš kairės) E. Vitkauskas ir J. Purlys. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Prieš Šilutės garbės piliečio vardo suteikimą dr. R. Dobranskienei balsavo tik liberalsąjūdiečiai (iš kairės) E. Vitkauskas ir J. Purlys. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Tačiau ši aktyvaus Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio dalyvio kalba daugumai Tarybos narių įspūdžio nepadarė: liberalcentristai Algirdas Gečas ir Vytautas Laurinaitis, „darbietis“ Saulius Stankevičius bei konservatorė Vincenta Bubilienė labiau norėjo matyti dr. R. Dobranskienės profesinės veiklos pasiekimus ir kitus nuopelnus, todėl kvietė kolegas balsuoti už Šilutės garbės vardo suteikimą šiai asmenybei. To paties iš Tarybos prašė buvusių R. Dobranskienės mokinių vardu kalbėjusi šilutiškė floristė Sonata Valaitienė.

Prieš Šilutės miesto garbės piliečio vardo suteikimą R. Dobranskienei balsavo du Tarybos nariai – liberalsąjūdiečiai J. Purlys ir Edvardas Vitkauskas. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovų pora – Šarūnas Laužikas ir Albina Bumblauskienė, nors ir nepritarė daugumos nuomonei, tačiau nebuvo tokie kategoriški – jiedu iš viso nebalsavo.

Kiti 22 posėdyje dalyvavę politikai balsuodami pritarė Šilutės pirmosios gimnazijos ir F. Bajoraičio viešosios bibliotekos kolektyvų bei Šilutės H. Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo iškeltai iniciatyvai paskelbti dr. R. Dobranskienę Šilutės miesto garbės piliete ne tik už profesinės veiklos pasiekimus, bet ir pedagoginę, literatūrinę, kultūrinę veiklą, aktyvų dalyvavimą viešajame ir akademiniame gyvenime, socialinėse akcijose, šiuolaikiškas iniciatyvas ir jų įgyvendinimą, tautų kultūrų ryšių tyrinėjimus ir apibendrinimą, ugdymo problemų įžvalgas ir jų analizę, patirties sklaidą.

Dr. R. Dobranskienė sukūrė ir įgyvendino Šilutės rajono pedagogų kvalifikacijos kėlimo sistemą (1968), parengė kompleksinio gyventojų pedagoginio švietimo programą (1978), savo sukurtu moksleivių savivaldos ir saviraiškos modeliu rėmėsi gindama daktaro disertaciją tema „Moksleivių produktyviosios saviraiškos ugdymas mokyklos ir socialinės aplinkos sąveikos sąlygomis“ (1990).

Ji savo laiku įsteigė pirmąją šalyje pedagoginę – psichologinę konsultaciją, inicijavo vokiečių rašytojo H. Zudermano visą „Lietuviškų apysakų“ rinkinio leidybą lietuvių kalba, paminklo šiam rašytojui atstatymą Šilutėje. Ji taip pat yra mokslinių straipsnių ir knygų autorė.

1997 m. dr. R. Dobranskienei kartu su Šilutės šviesuoliu Julium Balčiausku ir folkloriniu ansambliu „Verdainė“ buvo įteiktas vienas garbingiausių apdovanojimų pamario krašte – „Sidabrinės nendrės“ premija, o 2009 m. ji buvo išrinkta Šilutės rajono socialinių darbuotojų metų partnere.

Dr. R. Dobranskienė tapo antrąja taip aukštai įvertinta Šilutės gyventoja šiais metais. Gegužę Garbės piliečio regalijos – medalis ir liudijimas – buvo įteiktos buvusiam gydytojui Vytautui Vaicekauskui.

15 skaitytojų komentarų
Pagarba 2011 gruodžio 15d., 18:1578.61.29.168
E. Vitkauskui ir J. Purliui už tiesą.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 40 Thumb down 13

Atsakyti

ona 2011 gruodžio 15d., 18:4678.61.116.40
ar nera Siluteje daugiau nusipelnusiu pilieciu, pakvipo sovietmeciu kada is vieno kandidato isrenkamas garbes pilietis.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 29 Thumb down 8

Atsakyti

Jonas 2011 gruodžio 15d., 18:5878.61.116.40
sekanti eileje garbes piliete turetu but bibliotekos vedeja

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 32 Thumb down 10

Atsakyti

stebėtojas 2011 gruodžio 16d., 09:2678.61.235.47
Jonas sako, kad už pareigybines funkcijas reikia mokėti ne tik algą, priedus, bet ir vardą suteikti, Vaicekauskui jau suteiktas, kad tarybiniais metais kovojo prieš valdžią ir be kyšio negydė žmonių, o Dobranskienės kaltę gandais pagrįstą laiko tikru argumentu. O jeigu reiktų teisme įrodyti tą ,,tiesą”..?

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 11 Thumb down 13

Atsakyti

sprendėjas 2011 gruodžio 16d., 10:5578.61.27.149
Kuomet reikia spręsti apie garbę, neišvengiamai kyla klausimas apie tiesą, kurią žinai. Tarsi mandagiausia būtu nutylėti, susilaikyti ir niekam nepriminti apie tai. Kitas kelias sutikti su dauguma , o tiesą tiesiog padėti į “senaties lentyną”. Jeigu ponia nominantė išties garbinga, ji supras kad “karti tiesa” čia buvo būtina, kad kažkas garbės piliečiams tiesiog kelia aukštesnius reikalavimus.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 22 Thumb down 3

Atsakyti

Stasele Ema 2011 gruodžio 16d., 11:0688.119.138.11
Moksleivių savivalda Lietuviškoje mokykloje – tai gudriai sovietinės, Makarenkos pedagogikos interpretacijos Dobranskienės vardu. Pedagogai ir kiti piliečiai pamastykit – tai tokių sovietiniu pedagogų dėka iš mokyklų pastogės buvo išguitos senosios lietuviškos pedagogikos pripažintos moksleivių organizacijos aušrininkai, skautai, ateitininkai, varpininkai … Šios organizacijos propagavo lietuvybę, patriotizmą, meilę artimui.
Moksleivių savivalda. Buvo laikas, kad net pedagogų tarybos posėdžiuose svarstant pedagogų prasižengimus dalyvaudavo moksleivių savivaldos atstovas. Nesamonė. Gal dar leisti tokiai savivaldai nustatyti pamokų ir pertraukų trukmę t.t.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 22 Thumb down 7

Atsakyti

raimis 2011 gruodžio 16d., 19:0262.212.204.66
Tikra tiesa, patvirtinsiu savo asmenine patirtimi

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 2

Atsakyti

Kinziulis 2011 gruodžio 16d., 13:5978.61.229.44

Kodėl taip nuvertinamas tas sovietinis laikotarpis? Tai taip pat istorija. Kada atsikratysime tų kompleksų. Be abejo ši moteris buvo tuo meto drąsi ir šviesi asmenybė, sugebėjusi išugdyti ne vieną kartą…Buvo labai kūrybiška mokytoja, vedė nuostabias lietuvių kalbos pamokas. Įdomu kaip dabarties “šviesuolius” vertins ateinančios kartos?

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 13

Atsakyti

romas 2011 gruodžio 16d., 17:1278.61.110.221
Skaudu ,kad tokie zmones renkami i miesto garbes piliecius.As baigiau mokykla 1980 metais ir labai gerai zinau koks mokytojas ko vertas . 100% visi mokytojai tuo laiku mums pasakojo pasakas -kad kasraudona tai grazu kas kita spalva -tai isdavyste TSRS. Kiek prisimenu ,arsiausias komunistu myletojas buvo -Visuomenes ir istorijos mokytojas ENDZINAS

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 2

Atsakyti

audra 2011 gruodžio 16d., 18:3381.7.87.57
Garbės piliečio titulas jau praranda savo vertę. Visuomenė pasyvi kandidatūrų atrankai, o komisija išrenka iš to ką turi. Gal nereikėtų rinkti kasmet, o kas penkeri metai? Tikrai ne visų išrinktųjų nuveikti darbai pateisina šį vardą.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 20 Thumb down 3

Atsakyti

nuomone 2011 gruodžio 16d., 20:1688.216.86.72
Čia panašiai kaip Baltarusijoje per prezideto rinkimus – renkamas prezidentas iš 1 kandidato. Ar kartais nėra ir čia “diktatūra” kaip kaimyninėje šalyje?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 2

Atsakyti

šilutiškė 2011 gruodžio 16d., 22:1478.61.92.29
labai skaudu ir liūdna, kad belaukdmi pačių gražiausių metų švenčių dauguma temoka pykti ir pavydėti. Didžiuokimės ir sveikinkime gerb. R. Dobranskienę, kad ji gyvena ir visą savo talentą atiduoda mūsų kraštui. Pasirodo, mes nesugebame įvertinti ir suprasti šviesių, tikrai talentingų Žmonių, nes niekada ir niekuo neprilygsime jiems. Pažvelkime į save atidžiau ir susimąstykime, ką patys padarėme gero. O gerb. R. Dobranskienei palinkėkime stiprybės, kuo geriausios sveikatos ir dar ilgai mus džiuginti brandžiais darbais, optimizmu ir meile Šilutei…

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 13 Thumb down 11

Atsakyti

s 2011 gruodžio 18d., 18:4278.61.233.210
Optimizmas, gera sveikata, stiprybė, meilė Šilutei – puiku, bet kažin ar tikra ta konjuktūrinė meilė. Apie 1970-1989 vien “Komunistinis darbas” užverstas straipsniais su tokia meile valdantiesiem, kad ko gero vargu bau ar stebintų koks “Komunistinio spartuolio” vardas. Bet šios dienos Šilutės garbei prisitaikėliškumas vargu ar tinka. Negi taip lengva kaitalioti pažiūras ir meilę? Jeigu taip,- pirmyn, kandidatų titulams nors vežimu vežk… Jeigu titulą skirtume literatūros pažinimui ar pedagogikai, valio, jokių klausimų.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 3

Atsakyti

stebėtojas 2011 gruodžio 19d., 09:1778.61.235.47

komentarui S. Gerbiamasis, o Jūs kur ir ką tuo metu rašėte?

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 3

Atsakyti

s 2011 gruodžio 19d., 17:0178.61.233.210
Ką norėjau rašyti negalėjau, ką galėjau rašyti nenorėjau. O galvoti galima bet kokiais laikais…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą