Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Jako projektas: gražią viziją temdo abejonių šešėliai

Publikuota: 2013 rugsėjo 16 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Pro medžius kartais sunku pamatyti mišką.

Šilutės rajono savivaldybės tarybos nario Arvydo Jako kartu su vicemeru Algirdu Balčyčiu stumiamas viešosios įstaigos Šilutės turizmo, sporto ir pramogų centro projektas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti visai įdomus, ar net patrauklus. Tačiau šis įspūdis gali būti labai apgaulingas.

Pagrindo taip manyti suteikia pradžioje paminėtų politikų ir kai kurių kitų darbo grupės dėl Šilutės sporto komplekso ir miesto stadiono statybos veiksmų koordinavimo posėdžio, įvykusio praeitą penktadienį, dalyvių pasisakymai. Ypač, kai atskirus fragmentus pamėgini susieti vieną su kitu – kaip taškus, kuriuos sujungus viena linija ima ryškėti paslėpto paveikslo kontūrai.

R. Višinskas – už borto

Idėja statyti Šilutėje naują sporto ir pramogų centrą radosi maždaug prieš 6 – 7 metus. Buvo parengta galimybių studija, kuri parodė, kad tinkamiausia vieta tokiai statybai yra buvęs sporto kompleksas Rusnės gatvėje, priešais ligoninę.

Nežinia, kokia iš tikrųjų katė perbėgo kelią tarp šio komplekso bendrasavininkų – Savivaldybės ir verslininko Rimgaudo Višinsko – mat abi pusės turi savo versijas, – tačiau panašu, kad pastarajam naujajame rajono valdančiųjų žaidime vietos neliko.

Dabar primygtinai peršamas pasiūlymas statyti naująjį centrą prie miesto stadiono, buvusios lauko šaudyklos vietoje.

Leiskite kalbėti A. Balčyčiui…

Darbo grupės posėdyje pagrindinį pranešimą „Dėl turizmo, sporto ir pramogų centro galimybių studijos užduoties įgyvendinimo“ skaitė Savivaldybės tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas A. Jakas. Jam visomis išgalėmis stengėsi padėti darbo grupės pirmininkas, visuomeninis mero pavaduotojas A. Balčytis. Ir, tiesą sakant, šiek tiek persistengė. Ypač tuomet, kai kalba pakrypo apie vietos parinkimą naujajam, kol kas menamam, turizmo, sporto ir pramogų centrui.

Atsakydamas į Tarybos nario Dariaus Soščekos klausimą, kas nusprendė, kas ir kodėl pasiūlė būtent šitą vietą, A. Balčytis atkirto, kad dėl to kaip tik dabar (penktadienio posėdyje) ir sprendžiama. Jį apdairiai „pridengė“ Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Viktoras Bičkauskas, pareiškęs, jog tam ir bus rengiama nauja galimybių studija, kad apie viską būtų išdiskutuota.

Tačiau vėlesnis vicemero pasirodymas neatlaiko jokios kritikos: Tarybos nariui Algirdui Gečui paprašius patikslinti, ar pozicija dėl naujai parinktos vietos turizmo, sporto ir pramogų centrui esanti jo asmeninė, ar visos darbo grupės, A. Balčytis atsakė: „Čia objekto pozicija“(?).

Bet vėliau „patikslino“: „Mes buvome apsitarę“…

Jako projektas

Dar įdomiau tapo, kai administracijos direktoriaus pavaduotojas, beje, A. Balčyčio bendrapartietis socialdemokratas, Alvidas Šimelionis pamėgino pastatyti darbo grupę į, jo manymu, teisingas vėžes, pasiūlydamas jai rinktis į dar vieną posėdį, pasitarti ir priimti sprendimą dėl vietos. „Duokite protokolą, kuriame parašyta, kad siūlote tą vietą, - draugiškai pareikalavo. – Padarykite iki galo…“

Bet čia įsikišo A. Jakas ir sudėjo visus taškus ant „i“: Tarybos narys pareiškė, kad tai esantis jo pasiūlymas – ir dėl vietos, ir dėl finansavimo šaltinio. Esą tai politinis sprendimas, ir ta darbo grupė, kuriai, A. Jako teigimu, pavesta rūpintis tik komplekso statybomis, čia iš viso ne prie ko…

Iš Šilutės r. savivaldybės merės Daivos Žebelienės potvarkio dėl Šilutės sporto komplekso ir miesto stadiono statybos veiksmų koordinavimo darbo grupės sudarymo (2012 m. rugpjūčio 30 d. Nr. M1-77): „P a v e d u 1 punktu sudarytai darbo grupei nagrinėti ir spręsti klausimus susijusius su Šilutės sporto komplekso ir miesto stadiono statybomis“.

50×50

Teigiama, kad UAB „AV Force“, su kuria Savivaldybei siūloma steigi viešąją įstaigą Šilutės turizmo, sporto ir pramogų centras, savo lėšomis parengs turizmo, sporto ir pramogų centro techninį projektą, skirdama tam iki 1,5 mln. Lt.

„O kas bus, jeigu bus – jeigu ES neduos pinigų statyboms?“ – iškėlė klausimą verslininkas R. Višinskas.

„Kaip tuomet bus su tais 1,5 mln. litų?“ – patikslino Tarybos narys D. Soščeka, siekdamas išsiaiškinti, kokią finansinę riziką ketinama užkrauti Savivaldybei.

Atsakomybės nušviesti situaciją ėmėsi Tarybos narys A. Gečas. Anot jo, jeigu vis dėlto nutiktų taip, kad projektas „nepraeitų“, savivaldybė turėtų grąžinti 50 proc. projekto rengimo išlaidų – tai yra iki 750 tūkst. Lt, o pats projektas tikriausiai liktų Savivaldybei.

Bent jau R. Višinskui tokia perspektyva nepaliko gero įspūdžio. Jo manymu, reikalinga alternatyva, galbūt net reikėtų skelbti konkursą. „Gal atsirastų geresnių variantų, o ne taip – ištraukė vieną iš kažkur,“ – piktinosi verslininkas.

Keliais sakiniais

Siūloma statyti turizmo, sporto ir pramogų centrą, kuriame, be kita ko, būtų ir baseinas.

Anot A. Jako, prioritetas būtų teikiamas vaikų sportui – iki 60 proc. centro veiklos būtų skirta sporto mokyklos funkcijoms vykdyti.

Tačiau, anot A. Šimelionio, finansiniai Savivaldybės įsipareigojimai centrui neturėtų viršyti visų dabartinių sporto mokyklos naudojamų bazių išlaikymo kaštų.

R. Višinsko pasamprotavimas apie tai, kad naująjį kompleksą naudingiau būtų statyti arčiau centro, Rusnės gatvėje, ir koncentruoti paslaugas vienoje vietoje, kad būtų sukurta palanki aplinka verslams plėtoti ir pridėtinei vertei kurti, o galbūt net reikėtų atsiklausti miesto visuomenės nuomonės, kur jie norėtų matyti tą centrą, politikų, regis, neįtikino.

A. Jako parengtas sprendimo projektas dėl viešosios įstaigos Šilutės turizmo, sporto ir pramogų centro steigimo Tarybos komitetuose bus svarstomas jau šią savaitę.

Pabaigai

A. Jakas: „Imkim, padarykim, ir viskas“.

Susijęs: “Valdžios užmojis statyti Šilutėje sporto ir pramogų centrą neblėsta”

10 skaitytojų komentarų
nesąmonė 2013 rugsėjo 16d., 13:515.20.106.51
kieno nuosavybė buvusi lentpiūvė, – aaaaaa

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 0

Atsakyti

Rinkėja 2013 rugsėjo 16d., 14:4178.61.35.108
Voratinklinės avantiūros – “Taip”-isto alfa ir omega. Priplėkę tinklai – vis ant didesnio grobio.
Arba – toks tokį pažino ir ant alaus pavadino. Eksmerai Balčytis ir Jakas juk tik dėl to solidarūs.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 4

Atsakyti

... 2013 rugsėjo 16d., 16:1278.61.222.117
O gal visai nieko. Patirties yra. Lai susimeta buvę ir dabatriniai (merai), ir padovanoja miestui sporto kompleksą. Ir visai nesvarbu kokioje vietoje, geriau, kad nesimatytų.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 2

Atsakyti

Kodas A++ 2013 rugsėjo 16d., 17:1781.7.78.252
Tai reiškia ?:
1) labai kompaktišką supergalingą elementą Energeizerį,
2) ekonominę žydrąją lemputę, kuri seniai ilgai ir nuobodžiai su saule prie vandens į vėją šviesti žada,
3) kad nebaigtų A+ statybų pabaigtuvės jau bus.
Atsakius „3 viename“, Tarybai belieka parūpinti kištukui minimalią rozetę (lizdelį) ir nedelsiant spausti Enter.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 1

Atsakyti

petras 2013 rugsėjo 16d., 17:2878.61.227.84
Tegu savivaldybė geriau pasidomi jako siūloma įmone, pamatys koks čia rimtas veikėjas nori investuoti. Norai pas įmonę milijoniniai, o įstatinis kapitalas tik tūkstančiais skaičiuojamas
O buveinė tos kontoros ir tokia daug klaustukų kelianti….

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 3

Atsakyti

Denis 2013 rugsėjo 16d., 21:43195.182.82.138
Jakas ėmėsi naujo projekto,kad pagaliau galėtų pratęsti savo namelio statybas,kurios buvo finansuojamos iš ES gautos paramos uosto renovacijai ir kurios nutrūko Jakui netekus mero kėdutės.Jei projektėlį pavyks prastumti,tai reikaliukai pajudės…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 3

Atsakyti

Karlas fon Klauzevicas 2013 rugsėjo 17d., 09:3881.7.78.252

Kieno m…. laukas, to ir pergalė.
Įsivelsime į mūšį, ten bus matyt.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 2

Atsakyti

Morisas Taleiranas 2013 rugsėjo 17d., 09:4081.7.78.252

Kalba politikui yra priemonė ne atskleisti, o nuslėpti mintį.
Bijokite p…. įspūdžių, galop jie jus pribaigs.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 2

Atsakyti

Kodėl 2013 rugsėjo 17d., 15:1682.135.141.127

O kodėl viešoji įstaiga turi būti? Kodėl ne privati. Labai jau Jakui ir co. reikalinga valstybės “parama”.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 1

Atsakyti

to antanas 2013 rugsėjo 18d., 21:0678.61.168.41

tegu pradeda, nesvarbu kur , svarbu kad miesto visuomenei nauda butu. O pinigeliu teisinga dalinima nesunku pasekti , tam yra daug budu, o kilus itarimams manau pakaks atitinkamoms institucijoms pavardinti “didziuju ” iniciatoriu pavardes, ju ” nuopelnus” ir pelnus, visuomenine “veikla” krepsinio pasaulyje. Garantuoju 100%, kad jie neiskentes nepasisilde ranku, ypac Jakas. Po pazintines keliones i Rakvere (Estija) laukem 3 m., palauksim dar – laiko yra.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą