Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Paukščiai – ambasadoriai jau garsina Lietuvos vardą

Publikuota: 2017 spalio 04 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Ereliui rėksniui dedamas GPS siųstuvas. (www.zoomuziejus.lt nuotr.)Ereliui rėksniui dedamas GPS siųstuvas. (www.zoomuziejus.lt nuotr.)

Pirmasis paukštis – akredituotasis Lietuvos ambasadorius – pakilo į kelią. Kauno vardu pavadintas erelis rėksnys, kuriam uždėtas GPS siųstuvas, rugsėjo 6 d. kirto Lietuvos-Baltarusijos sieną. Šiuo metu jis jau pasiekė Ukrainos pietus. Skrisdamas į savo žiemojimo vietą jis neš Lietuvos vardą per visas aplankytas šalis.

Be Kauno, netrukus į tarptautinę kelionę turėtų kilti dar du ereliai rėksniai su siųstuvais. Metidos vardą gavusi patelė kol kas dar laikosi Lietuvos teritorijoje, o šiemet Šilutės rajone išsiritęs jauniklis Nemunas yra netoli savo lizdo.

„Paukščių – Lietuvos ambasadorių“ projektas yra skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejui paminėti. Entuziastų ornitologų sugalvoto ir savo lėšomis bei laisvalaikiu įgyvendinamo projekto tikslas – garsinti Lietuvos vardą, pasitelkiant migruojančius paukščius, o kartu prisidėti prie saugomų paukščių rūšių tyrimų bei atkreipti visuomenės dėmesį į paukščių apsaugą. Projekto metu 2017-2018 m. planuojama visuose Lietuvos etnografiniuose regionuose patikrinti 120-160 senų ir surasti naujas saugomų paukščių rūšių lizdavietes.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Kasmet milijonai Lietuvos paukščių migruoja į įvairias Europos šalis, Aziją, nemažai jų pasiekia Afrikos žemyną. Tai savotiški mūsų šalies ambasadoriai. Dalis sparnuočių ant savo kojos turi žiedą – lietuvišką „pasą“ su Kauno zoologijos muziejaus adresu. Vidutiniškai per metus Lietuvoje apžieduojama 80 000 paukščių. Pakartotinai juos sugavus gaunama vertinga informacija apie paukščių migracijas, tačiau tokių aptikimų būna tik apie 2 %. Daug efektyvesnis būdas yra žymėti paukščius spalvotais žiedais, mat juos pastebėti ir įrašą nuskaityti galima nesugaunant paukščio, per atstumą nuskaitant žiūronais, teleskopu ar nufotografavus. Šiuos paukščius vadiname specialiaisiais Lietuvos ambasadoriais, nes iš toli pamačius žiedo spalvą, galima pasakyti, kurioje šalyje paukštis sužieduotas. Projekto metu planuota tokiais žiedais apžieduoti iki 200 saugomų paukščių jauniklių. Pirmieji projekto metai buvo išties sėkmingi – su savanoriška kitų ornitologų pagalba buvo apžieduoti net 149 paukščiai: juodieji gandrai, jūriniai ereliai, mažieji ereliai rėksniai, ereliai žuvininkai, juodieji ir rudieji pesliai. Specialiuosius ambasadorius 2017 m. žiedavo D. Dementavičius, D. Musteikis, D. Norkūnienė, D. Norkūnas, S. Rumbutis, D. Stončius, R. Treinys. Sulaukta ir pirmųjų žinių iš specialiųjų ambasadorių: netoli Vilniaus birželio mėn. apžieduotas juodojo gandro jauniklis rugpjūčio pabaigoje buvo nufotografuotas Vengrijoje.

Visgi bene svarbiausi yra Lietuvos vardą garsinantys akredituoti ambasadoriai – paukščiai su GPS siųstuvais. Su siųstuvą turinčiu paukščiu nuolat palaikomas ryšys, kurio metu gaunama informacija apie tikslią jo buvimo vietą, skrydžio maršrutą, sustojimus ir juose praleistą laiką. Šis metodas nėra pigus, nes vienas toks siųstuvas su ryšio palaikymu kainuoja daugiau kaip 1000 eurų. Įgyvendinant „Paukščių – Lietuvos ambasadorių“ projektą planuojama siųstuvus uždėti dešimčiai paukščių. Pirmiesiems trims tokiems ambasadoriams siųstuvus padovanojo „Žabolienė ir partneriai METIDA“, UAB Ornitela ir Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus.

Ar Lietuvos vardą garsins daugiau sparnuotų ambasadorių, priklauso ir nuo Jūsų – paremkite projektą apsilankę www.padekime-ereliams.lt ar Padėkime ereliams Facebook paskyroje. Visą siųstuvo kainą parėmę asmenys ar įmonės nuolat gaus informaciją apie paukščio buvimo vietą bei galės jam išrinkti vardą. Nemažiau svarbi ir nedidelė Jūsų parama, skirta kasdieniams šio projekto įgyvendinimo darbams.

Projektą įgyvendina VšĮ „Gamtosaugos projektų vystymo fondas“. Projekto partneriai: Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus, VšĮ „Paslaugos gamtai“.

www.zoomuziejus.lt inf.

Rašyti komentarą