Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Švėkšnos specialiojo ugdymo centre – nauji nemalonumai

Publikuota: 2015 kovo 20 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (Akreditavimo tarnyba) sustabdė dalies Švėkšnos specialiojo ugdymo centro (ŠSUC) asmens sveikatos priežiūros licencijoje nurodytų paslaugų teikimą iki birželio 9 dienos. Toks sprendimas priimtas po atliktos neplaninės asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės kontrolės ŠSUC, kurios metu užfiksuota daugybė pažeidimų, praneša portalas 15min.lt.

„Patikrinimo rezultatai rodo, kad Švėkšnos specialiojo ugdymo centre buvo grubiai pažeistos Lietuvos medicinos normos“, – teigia sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Akreditavimo tarnyba nustatė, kad du įstaigos psichiatrai neišnaudojo nemedikamentinio gydymo galimybių. Mokiniams per dažnai ir nepagrįstai buvo skiriamas gydymas neuroleptikų grupės vaistais, rašoma SAM pranešime.

Sveikatos priežiūros darbuotojai nepildė ambulatorinės asmens sveikatos istorijos. Paaiškėjo, kad ŠSUC apskritai nėra patvirtinta medicininių dokumentų pildymo tvarka.

Kontrolės metu nustatyta, kad įstaigoje nepatvirtinta pranešimų apie nepageidaujamus įvykius registravimo įstaigoje vidaus tvarka. Atliktas patikrinimas parodė, kad viena iš vyr. slaugytojų, paskirta atsakinga už vidaus medicininio audito veiklą, neturi kvalifikacijos tobulinimo kursų baigimo pažymėjimo.

„Patikrinimo rezultatai rodo, kad Švėkšnos specialiojo ugdymo centre buvo grubiai pažeistos Lietuvos medicinos normos. Darbuotojai savivaliavo, nesivadovavo net įstaigos vidaus nuostatais, taisyklėmis, pareigas vykdė atmestinai ir netinkamai. Pasibaisėtina, kad vaikai buvo slopinami medikamentais, neišnaudojant kitų elgesio ir emocijų sutrikimų gydymo galimybių. Sveikatos apsaugos ministerija įsipareigoja atlikti visus reikiamus veiksmus tam, kad kuo skubiau būtų pašalinti pažeidimai ir užtikrintas tinkamas asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas vaikams šiame ugdymo centre“, – teigė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Taip pat tikrinimo metu nustatyta, kad nuo 2014 metų rugsėjo iki šių metų sausio vidurio ŠSUC mokiniams asmens sveikatos priežiūros paslaugos buvo teiktos pažeidžiant teisės aktų ir įstaigos vidaus dokumentų reikalavimus.

Paaiškėjo, kad ŠSUC teikė pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, neįdarbinusi medicinos psichologo pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugų teikimo komandoje. Ją turi sudaryti gydytojas psichiatras, vaikų ir paauglių psichiatras, psichikos sveikatos slaugytojas, socialinis darbuotojas ir medicinos psichologas.

Akreditavimo tarnyba ŠSUC siūlo koreguoti mokyklos sveikatos priežiūros darbo tvarkos taisykles, o pašalinusi įstaigoje esančius trūkumus, įstaiga Akreditavimo tarnybai turės pateikti tai patvirtinančius dokumentus.

Švėkšnos specialiojo ugdymo centras – Šilutės rajono savivaldybei priklausantis pagrindinės mokyklos tipo specialiojo ugdymo centras elgesio ir emocijų sutrikimų turintiems mokiniams. Švietimo ir mokslo ministerija šią įstaigą ruošiasi perimti savo nuosavybėn.

15min.lt inf.

Susijęs: “Prostitucijos skandalo krečiamą Švėkšnos specialiojo ugdymo centrą perima ministerija”

3 skaitytojų komentarai
Bernardas 2015 kovo 20d., 11:1688.119.253.65
Ruošiasi perimti? Ar dar ilgai ruošis? – Ko gero paliks, kaip buvę. Nelabai kam norisi papildomo, o ir atokiai nuo Vilniaus, darbo :) , bet ,,rūpestį ir dėmesį” reikia būtinai pademonstruotii. Tik kur vaikus dėsite, brangieji? Kas su jai dirbs?
Vaikai negali laukti, jie yra. Čia ir dabar.
Licencija, teikti paslaugą sustabdyta – vadinasi, vaikai negaunajokios (kad ir nelabai vykusios) paslaugos.
Kam nuo to geriau?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 25 Thumb down 2

Atsakyti

2015 kovo 20d., 18:555.20.107.195
Geriau jokios paslaugos, nei dar labiau vaikus žalojanti, medikamentais slopinant, paslauga. Stebėjau rajono tarybos posėdį, kuriame buvo tvirtinama aukščiau aprašomos įstaigos vadovo metinė ataskaita už 2014 m.. Jei keletas tarybos narių suabejojo galimybe tvirtinti vadovo ataskaitą, po įvykių, nuskambėjusių per visą Lietuvą, tai ponas l.aurinaitis ir ponas Sauspreškis pasisakydami akcentavo, jog vadovo atsakomybės čia neįžvelgia, mano, kad bloga sistema . Skaitant patikrinimo išvadas, matome, kad kalta ne vien sistema.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 1

Atsakyti

Laimute 2015 kovo 21d., 08:5884.15.190.14
Ka jis gali pasakyti blogai apie savo partiete! Kur T T ten betvarke…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą