Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Teismo galvosūkis savivaldybėms

Publikuota: 2010 kovo 30 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

J. Jauniaus nuomone, dabartinė mokėjimo už atliekų surinkimą tvarka socialiai teisingiausia. (O. Lidžiaus nuotr.)J. Jauniaus nuomone, dabartinė mokėjimo už atliekų surinkimą tvarka socialiai teisingiausia. (O. Lidžiaus nuotr.)

Šilutės r. savivaldybė artimiausiu metu ketina kreiptis į LR Aplinkos ministeriją, kad šios žynybos specialistai išaiškintų, kaip suteikti gyventojams galimybę mokėti už komunalinių atliekų išvežimą ir tvarkymą ne tik pagal būsto plotą, bet ir pagal deklaruotą šiukšlių kiekį, kaip to reikalauja pirmadienį Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (toliaus – LVAT) priimtas sprendimas.

“Šilutės ETA žinios” apie LVAT priimtą sprendimą rašė str. “Šiukšlių rinkliava: įstatymas pažeistas”.

Nors šis teismo sprendimas pirmiausia turės būti įvykdytas Klaipėdos miesto savivaldybėje, Šilutės r. savivaldybės vadovai neabejoja, kad netrukus juos pasieks Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Kristinos Vintilaitės reikalavimas pakeisti vietinės rinkliavos už komunalinių surinkimą tvarką ir Šilutės rajone. Mat ir čia nuo šių metų sausio 1 d. vietinė rinkliava gyventojams skaičiuojama pagal jų būsto plotą – 16 ct už kv. m.

Apie LVAT sprendimą ir kitas problemas, su kuriomis pastaruoju metu susiduriama Šilutės rajone, šį antradienį buvo plačiai kalbama Savivaldybės vadovų pasitarime su rajono seniūnais.

Šilutės r. savivaldybės mero pavaduotojo Jono Jauniaus nuomone, dabartinė apmokėjimo už buitinių atliekų surinkimą iš gyventojų tvarka yra bene socialiai teisingiausia. Esą įvedus galimybę gyventojams mokėti už jų deklaruotą sukauptų šiukšlių kiekį, būtinai atsiras tokių, kurie didžiąją dalį savo atliekų “nurašys” kaimynams, mesdami šiukšles į svetimus arba bendro naudojimo konteinerius. Arba žmonės savo šiukšles vėl pradės vežti į miškus. Tokiu būdu žengsime platų žingsnį atgal, į visai dar nesenus laikus, kai už šiukšlių surinkimą mokėjo tik dalis gyventojų, o aplinkos tvarkymui buvo leidžiami šimtai tūkstančių litų.

Anot J. Jaunius, būtų galima įdiegti ir tokią sistemą, kad žmonės mokėtų pagal išneštų iš namų šiukšlių faktą. “Bet kas visa tai sukontroliuos?” – retoriškai klausė mero pavaduotojas.

Patarimo, kaip įvykdyti LVAT sprendimą, Šilutės r. savivaldybė tikisi sulaukti iš Aplinkos ministerijos.

2 skaitytojų komentarai
Edvardas Vitkauskas 2010 kovo 30d., 13:4984.15.159.251

Patarimai iš Šilutės liberalų: žinote bendrą išvežamų buitinių atliekų kiekį iš gyventojų, to bendro kiekio išvežimo kaštus (kainą). Šį skaičių(įvertinus įmonių buitines atliekas) padalinkite iš rajono gyv. skaičiaus (t.y. apie 55tūkst.) ir gausite vieno mėn. vieno gyventojo mokesčio kainą. Aritmetika…

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 3

Atsakyti

Ekspertas 2010 kovo 30d., 21:3884.32.215.37

Sutinku, dabar priimta sistema yra socialiai teisingiausia. Kitaip šeimoms auginančioms vaikus mokesčiai tik padidės.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą