Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šiukšlių rinkliava: įstatymas pažeistas

Publikuota: 2010 kovo 30 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

L. Mockaus nuotr.L. Mockaus nuotr.

Pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paskelbė neskundžiamą sprendimą, kuriuo Klaipėdoje įvesta rinkliava už komunalinių atliekų išvežimą pripažinta iš dalies neteisėta.

Teismo manymu, tam tikri rinkliavos nuostatų punktai prieštarauja Viešojo administravimo įstatymui, todėl turės būti keičiami. Miesto Taryba turės pakeisti savo sprendimą taip, kad gyventojams būtų suteikta galimybė mokėti už šiukšlių išvežimą ne tik pagal būsto plotą, o ir pagal deklaruotą šiukšlių kiekį.

Dabar tai gali daryti tik ūkio subjektai, o ne fiziniai asmenys, todėl ir buvo pažeistas minėtame įstatyme nustatytas proporcingumo principas.

Su teismo sprendimu susipažinęs vietinę rinkliavą administruojančio Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) vadovas Šarūnas Reikalas tvirtino, kad byla nebuvo pralaimėta.

“Proceso nepralaimėjome, nes teismas nenusprendė, kad mokant pagal būsto plotą, o ne pagal gyventojų skaičių, pažeisti teisės aktai. Diskutuotina tik ta vieta, kur gyventojams neleidžiama mokėti pagal deklaruotą šiukšlių kiekį. Visa kita – teisėta. Dabar suksime galvas, kaip įteisinti tvarką, pagal kurią būtų galima visiems mokėti ir pagal deklaruotą atliekų kiekį”, – teigė jis.

Š. Reikalas svarstė, kad gyventojams pasirinkus mokėti pagal faktinį išvežamų šiukšlių kiekį, tai sukontroliuoti būtų sunku.

“Tokiu atveju konteineriai turėtų būti susieti su atliekų turėtojais. Eidamas pro šalį pašalietis negalėtų net nuorūkos įmesti. Tad dabar labai sunku atsakyti, kaip reikės elgtis. Bet kokiu atveju, kaip mokėti, turės rinktis patys gyventojai”, – sakė jis.

Jokio pralaimėjimo kartėlio vakar nejautė ir uostamiesčio vadovybė – meras Rimantas Taraškevičius taip pat įvardijo tik tai, kad gyventojams nebuvo suteikta pasirinkimo teisė.

“Visa kita – teisėta. Tačiau papildžius nuostatus galimybe ir gyventojams deklaruoti atliekų kiekį, reikės labai gerai pagalvoti, kaip tai įgyvendinti. Juk nepastatysi prie kiekvienos laiptinės po svarstykles. Ūkio subjektai svėrė atliekas, buvo atliekami stebėjimai, dėl to ir gali deklaruoti. Jei koks nors prekybos centras mokėtų pagal patalpų plotą, įsivaizduojate, kaip neadekvatu būtų”, – komentavo jis.

Š. Reikalas teigė, kad tie gyventojai, kurie nemokėjo už atliekų išvežimą laukdami teismo sprendimo, vis viena turės susimokėti.

“Nemokančių yra apie 7 procentus. Kol kas antstolių neprireikė, tikėkimės, kad neprireiks ir ateityje, su nemokiais klientais kovosime maksimaliai švelniomis priemonėmis”, – teigė jis.

LVAT sprendimas – aktualus visai Lietuvai, nes ir kituose miestuose bandyta kvestionuoti, ar galima rinkti pinigus pagal būsto plotą, o ne pagal gyventojų skaičių. Pirmos instancijos teismai pripažino, kad taip daryti galima, tad LVAT sprendimas – taškas šiose istorijose.

Į LVAT kreipėsi grupė klaipėdiečių parlamentarų, trečiuoju asmeniu šioje byloje buvo Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė. Ji viešai ragino nemokėti už šiukšlių išvežimą, kol bus paskelbtas LVAT sprendimas.

Dėl tokio elgesio Klaipėdos meras K. Vintilaitę apskundė premjerui Andriui Kubiliui. Šis tarnybinį patikrinimą pavedė atlikti Vyriausybės kancleriui, tad dabar paaiškės, ar bus nubausta ir pati K. Vintilaitė.

Denisas Nikitenka, “Vakarų ekspresas”

1 skaitytojų komentaras
Edvardas Vitkauskas 2010 kovo 30d., 08:4278.61.121.83
Aiškus teismo sprendimas dėl rinkliavos už šiukšlių surinkimą neteisėtumo ir stebina Klaipėdos valdininkų išsisikunėjimas, nenoras padaryti mokestį visuotinai teisingą gyventojams. Šilutėje analogiška situacija- savivaldybės administracija duos “išmintingą” paaiškinimą kodėl mokestis pagal kvadratūrą yra geresnis. Tai pakankamai aiškus signalas Šilutės savivaldybės tarybos nariams – keisti komunalinių atliekų surinkimo mokestį pagal gyventojų deklaruojamą gyvenamą vietą ir pareikalauti atsakomybės neteisėto mokesčio iniciatoriams – administracijos direktoriui Š. Laužikui. Geriau pripažinti ir ištaisyti klaidą nei bandyti su ja susigyventi.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą