Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ančių pasaulyje – vestuvių įkarštis

Publikuota: 2012 kovo 28 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Metelių regioninio parko nuotr.Metelių regioninio parko nuotr.

Didžiųjų ančių pasaulyje pavasario nuotaikos ima bręsti anksti, dar vasario pradžioje. Tada žiemojančiuose pulkuose be kreksėjimo, garsaus kvaksėjimo ir kvarkimo atsiranda ir naujas garsas – gaigalų švilpsėjimas. Jis labai melodingas, sklindantis netoli – matyt, didelio garso nereikia, nes antys savo teritorijų (net ir perėjimo metu) neturi ir jų negina. Švilpsėjimas girdimas neilgai – iki pavasario vidurio, jis žymi laikinų porų susidarymo metą, rašo Selemonas Paltanavičius portale grynas.lt.

Didžiosios antys, kaip ir beveik visos mūsų krašte gyvenančios ančių rūšys, porose būna labai trumpai – apie mėnesį. Paprastai gaigaliukas su antele draugauja iki tol, kol antelė pradeda perėti.

Tada gaigalas lūkuriuoja netoliese, o patelei pūkais pridengus dėtį ir išplaukus ar išskridus palesinėti ir nusiprausti, prisideda prie jos. Tokie pasimatymai greitai tampa vis retesni ir, dar jaunikliams neišsiritus, (didžioji antis peri 24 paras) ryšys tarp paukščių nutrūksta. Gaigalai susirenka į pulkus ir skrenda į pelkes, tvenkinius ar ežerus ruoštis šėrimuisi – plunksnų keitimui. Kiaušinius išperi ir jaunikliais rūpinasi tik ančių patelės.

Skaityti daugiau…

Rašyti komentarą