Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Sąskrydyje Rusnėje – apie savanorystę saugomose teritorijose

Publikuota: 2011 rugpjūčio 30 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

VSST nuotr.VSST nuotr.

Rugpjūčio pabaigoje Nemuno deltos regioniniame parke (toliau – NDRP) įvykusiame saugomų teritorijų sistemos sąskrydyje buvo ne tik kalbama apie savanorišką darbą Lietuvos saugomose teritorijose, – Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (toliau – VSTT) specialistai ir patys rinko šiukšles Pakalnės, Atmatos upių ir Kuršių marių pakrantėse, pranešė VSTT.

VSTT specialistų sąskrydis vyksta tradiciškai kasmet – besibaigiant vasarai arba rudens pradžioje. Iš pernai sąskrydį organizavusios Varnių regioninio parko direkcijos šiais metais estafetę perėmė Nemuno deltos regioninio parko specialistai, parengę turiningas darbines ir laisvalaikio programas.

Temą „Savanoriškas darbas Lietuvos saugomose teritorijose“ gvildeno sąskrydžio svečiai – Jaunimo savanoriškos veiklos centro „Deineta“ atstovai. Jie pasakojo, kaip tapti savanoriais, kaip dirbti pelno nesiekiantį ir vietos bendruomenei naudingą neapmokamą darbą gamtos apsaugos srityje, kokios galimybes saugomų teritorijų direkcijoms priimti savanorius iš įvairių pasaulio šalių.

VSTT direktorė Rūta Baškytė sąskrydžio metu akcentavo, kad šiais metais saugomose teritorijose savanoriauja daugiau žmonių. Gal tai susiję, kad 2011-ieji paskelbti Savanorystės metais, tačiau pastebima ryški savanorystės nauda saugomose teritorijose.

Savanoriai, šiais metais dirbę Lietuvos nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, irgi dalyvavo sąskrydyje, dalinosi įspūdžiais. Savanoriams paprastai siūlomos valstybinių parkų darbuotojams įprastos veiklos – gamtos objektų priežiūra, šiukšlių rinkimas, turistinių grupių lydėjimas parko teritorijoje, biologinės įvairovės stebėsena.

Vėliau saugomų teritorijų specialistai turėjo galimybę laivu paplaukioti po Nemuno deltos vandenis, stebėti retas paukščių ir augalų rūšis. Šia sąskrydžio programos dalimi labiausiai džiaugėsi ekologai.

Sąskrydžio savanorystės tema buvo įgyvendinta ir praktiškai. Daugiau kaip šimtas saugomų teritorijų specialistų, pasiskirstę grupėmis, pasklido po Rusnės salą, ketindami rinkti šiukšles. Buvo švarinamos pakrantės, žvejų ir poilsiautojų pamėgtos vietos, surinkta ne viena dešimtis šiukšlių maišų.

Sąskrydžio metu vyko ir draugiškos mėgėjiškos žūklės varžybos Saugomų teritorijų pereinamajai taurei laimėti. I-ąją vietą užėmė VSTT komanda, II-ąją vietą – Nemuno deltos regioninio parko, III-ąją vietą – Žagarės regioninio parko direkcijos komandos.

Sąskrydį organizavo Lietuvos valstybinių parkų ir rezervatų asociacija kartu su Nemuno deltos regioninio parko direkcija. Pasak vieno iš sąskrydžio organizatorių, Nemuno deltos regioninio parko direktoriaus Ramūno Lydžio, smagu visiems- ekologams, kultūrologams, kitiems saugomų teritorijų specialistams – kartu pabūti, pasidalinti darbine patirtimi, draugiškai rungtis varžybose, dalyvauti talkoje.

Rašyti komentarą