Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Įdarbino pamario vėjus

Publikuota: 2011 birželio 10 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Penktadienio vidurdienį Mockių kaime (Kintų sen.) buvo oficialiai atidarytas pirmasis Šilutės rajone vėjo elektrinių parkas, kurį sudaro šešios 2 MW galios turbinos.

Mockių vėjo jėgainių parkas veikia jau nuo praeitų metų spalio. Per metus jame planuojama prisukti iki 38 gigavatvalandžių (GWh) elektros energijos.

Įmonių grupei “4energia” šio vėjo elektrinių parko statyba atsiėjo daugiau kaip 90 mln. litų. Manoma, kad investicijos atsipirks per 12 metų.

Tačiau tai tik didelių darbų siekiant kaip galima labiau išnaudoti pamario vėjus žaliajai energijai gaminti pradžia, – netoli Mockių, Čiūtelių kaime, įmonių grupė „4energia“ praeitų metų lapkritį pradėjo statyti naują triskart didesnį ir galingesnį vėjo ektrinių parką: jau kuris laikas ten ruošiama infrastruktūra, pavasarį buvo pasirašyta 17 vėjo turbinų tiekimo sutartis.

Čiūtelių vėjo jėgainių parką ketinama užbaigti iki 2012 – ųjų sausio. Planuojama, kad jame per metus bus sugeneruojama daugiau nei 105 GWh elektros energijos.

Vėliau ir kitose rajono vietovėse turėtų iškilti naujų vėjo jėgainių parkų. Po 1,1 lito už kiekvieną juose pagamintą ir parduotą elektros energijos megavatvalandę (MWh) vėjo energetikai žada pervesti į specialų paramos fondą, iš kurio bus finansuojami Šilutės rajono bendruomenių, taip pat socialiniai ir aplinkosauginiai projektai. Tai numatyta ketinimų protokole, kurį šių metų vasario 23 d. pasirašė Šilutės r. savivaldybės ir vėjo energetiką pamario krašte plėtojančių bendrovių vadovai.

Vien tik iš Mockių jėgainių parko į šį fondą kasmet gali būti pervesta daugiau kaip 40 tūkst. litų.
Manoma, kad įdarbinusios visas statomas ir planuojamas statyti vėjo elektrines, ketinimų protokolą pasirašiusios įmonės į fondą galėtų pervesti iki 1 mln. litų per metus.

Susiję straipsniai: “Vėjo energetikai Šilutei žada milijoną”, “Įsivažiuoja vėjo jėgainių parko Čiūtelių kaime statybos”

1 skaitytojų komentaras
Vacka 2011 birželio 11d., 15:5878.59.44.222

nesidžiaugs nei vaikai nei anūkai su šita pinigų plovykla.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 6

Atsakyti

Rašyti komentarą