Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Spalvingi vėlyvos Bobų vasaros akordai

Publikuota: 2019 spalio 16 Kategorija: Aktualijos, Orai

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Vos prieš dešimt dienų prasidėjęs staigus atšalimas truko tik 4 dienas, tačiau per jį naktimis oras spėjo atšalti iki 1–5 laipsnių šalčio, spalio 6 ir 7 d. šiaurinių ir rytinių rajonų gyventojai išvydo pirmąsias šio sezono snaiges, o pajūriečiai išgirdo ir perkūniją. Sunku patikėti, bet šalčiausią (spalio 7-osios) vidurdienį Lietuvoje oras tesušilo tik iki 3–8 laipsnių šilumos.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Tarsi atsiprašydamas už darganotus praėjusios savaitės orus, spalio vidurys su kaupu atsilygino: praėjusį pirmadienį kai kuriose meteorologijos stotyse buvo pasiekti ir viršyti iki tol užfiksuoti spalio 14-os dienos aukščiausios oro temperatūros rekordai (18–21, o Lazdijuose – beveik 22 laipsniai šilumos). Taigi, pernykštės šiuo laikotarpiu nusistovėjusios Bobų vasaros „pasiekimai“ išsilaikė vos metus.

Panašu, kad ir šiandieninis trečiadienis neatsiliks nuo pirmadienio ir kai kuriose vietovėse turėsime naujus aukščiausios oro temperatūros rekordus. Šios savaitės pradžios šilumos banga tarsi preliudija į tikrąją, kad ir vėlyvą, Bobų vasarą.

Rytoj, tiesa, trumpam orai primins esantį sezoną, nes ir debesų, ir lietaus nestokosime. Be to, sustiprės vakarų, pietvakarių vėjas, kuris pajūryje gali būti ir gūsingas, 15–18 m/s. Vidurdienį termometrai rodys vos 12–15, šalies pietryčiuose – 17 laipsnių šilumos.

Nuo penktadienio orams daugiau įtakos turės anticiklono, kurio centras numatomas ryčiau Lietuvos, vakarinis pakraštys. Retkarčiais gali trumpai ir nedaug palyti, bet tai labiau tikėtina penktadienio ir šeštadienio naktimis. Būkime atidesni keliuose, nes tai vienur, tai kitur naktimis ir rytais nusidrieks rūkai, kurie iki pietų turėtų prasisklaidyti. Pragiedrėjus ir saulei išgarinus rūką, oras šils sparčiau: penktadienį – iki 14–18, savaitgalio dienomis bus dar vienu kitu laipsniu šilčiau. Nešaltos ir naktys – tarp 7–13 laipsnių šilumos.

Izolda Marcinonienė, www.meteo.lt

Rašyti komentarą