Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: belaukiant šv. Kalėdų…

Publikuota: 2018 lapkričio 28 Kategorija: Gyvenimas, Tradicijos, Įvairenybės

Organizatorių nuotr.Organizatorių nuotr.

Artėjant susikaupimo ir ramybės laikotarpiui, adventui, bikavėniškiai lapkričio 27 dieną buvo sukviesti į Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Bikavėnų filialą, kur vyko edukacinis užsiėmimas „Belaukiant šv. Kalėdų…“, kurio metu mokytasi gaminti kalėdines puošmenas iš šiaudelių.

Edukatorė, meno kūrėja Nijolė Stanelienė supažindino dalyvius su pynimo iš šiaudelių tradicija ir šiaudo panaudojimo papročiais.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Ji papasakojo, kaip paruošti šiaudą, kad jis taptų kūrybine medžiaga, kokia atskirų šiaudo dalių paskirtis kūryboje. Edukacinio užsiėmimo metu jauniausieji dalyviai išmoko surišti šiaudinę gėlytę, angelėlį, bandė verti girliandas. Vyresnieji pamokyti ir sudėtingesnių darbelių: šiaudinio sodo ir žvaigždės rišimo.

Tuomet, kai visiems pavyko pasigaminti po kelis darbelius iš šiaudelių, susėsta prie arbatos puodelio. Gurkšnojant arbatą kalbėtasi apie šv. Kūčių ir šv. Kalėdų papročius ir burtus. Nijolė Stanelienė papasakojo apie vieną labiausiai paplitusį Kūčių burtą – šiaudo traukimą iš po staltiesės. Ilgas šiaudas reiškia ilgą gyvenimą, o trumpas, plonas – vargus, storas, šakotas – turtus, žolė su sudžiūvusiu žiedu – meilę ir vedybas, šiaudas su varpa – turtus, vaisingumą. Tokiais šiltais pašnekesiais ir užbaigta edukacinė popietė.

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Bikavėnų filialo bibliotekininkė Gintarė Bagdonienė

Rašyti komentarą