Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Medžių aukojimas. Ir vėl…

Publikuota: 2018 lapkričio 20 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje, Šilutėje

M. Jankaus gatvė po rekonstrukcijos: mažiau medžių, bet daugiau vietų automobiliams. (www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)M. Jankaus gatvė po rekonstrukcijos: mažiau medžių, bet daugiau vietų automobiliams. (www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Iš Šilutės miesto P. Jakšto gatvės kapitalinio remonto ir M. Jankaus, Sodų, Miško bei Lauko gatvių rekonstravimo projektų pristatymo visuomenei sugrįžus.

Viešas susirinkimas įvyko vakar, lapkričio 19 d., Šilutės seniūnijos salėje.
Jį vedė Šilutės rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Viktoras Bičkauskas.
Anot jo, į susirinkimą buvo žadėję atvykti ir pradžioje minėtų projektų rengėjai iš Vilniuje registruotos UAB „Šiltas namas“, tačiau Šilutės seniūnijos salėje jie taip ir nepasirodė.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Todėl ir pats susirinkimas buvo labiau panašus į formalų veiksmą, mat nei V. Bičkauskas, nei kiti susirinkime dalyvavę savivaldybės administracijos tarnautojai negalėjo atsakyti į daugumą klausimų, kurių nestokojo susirinkime dalyvavę šilutiškiai.
V. Bičkausko žodžiais tariant, vyko ne diskusija, bet tik projektų pristatymas.
Kitaip sakant, šilutiškiams, kurių šį kartą susirinko net kelios dešimtys, tiesiog buvo parodyta, kas bus daroma mieste, o savo klausimus, pastabas ir pasiūlymus jiems buvo pasiūlyta siųsti savivaldybės administracijos direktoriui.
Beje, administracijos direktoriui, anot V. Bičkausko, šie projektai tiko, ir jis juos patvirtino.
Bėda ta, kad administracijos direktorius dabar yra nušalintas nuo pareigų dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, o jį pavaduojantis V. Pozingis išėjo atostogų (iki lapkričio 28 d.), todėl greitų sprendimų, ko gero, neverta laukti.
Ramina tik tai, kad bus rengiamas dar vienas susirinkimas (bent jau taip žada V. Bičkauskas), kuriame ir paaiškės, ar vietos valdžiai svarbi miesto visuomenės nuomonė.
Vis dėlto jau dabar yra abejojančių, kad į miestelėnų pasiūlymus bus atsižvelgta, mat projektai jau patvirtinti ir ekspertų palankiai įvertinti.
Beje, susirinkime dalyvavusiems šilutiškiams daugiausia klausimų kilo dėl medžių, trukdančių eismo saugai gerinti P. Jakšto M. Jankaus, Sodų, Miško ir Lauko gatvėse, šalinimo.
Miestelėnai suskaičiavo per 90 medžių, kurie gali būti nukirsti dėl naujų automobilių stovėjimo vietų įrengimo ar esamų rekonstravimo, taip pat dėl važiuojamųjų dalių pertvarkymo (pavyzdžiui, M. Jankaus, Miško ir Sodų gatvių susikirtimo vietoje numatyta įrengti žiedinę sankryžą).
Tiesa, vietoj jų (bet ne visur) projektų rengėjai siūlo pasodinti naujų medžių – toliau nuo važiuojamosios dalies.
Tačiau, kaip pastebėjo kraštovaizdžio architektas Egidijus Vidrinskas, tokiu atveju Šilutės gatvės prarastų savo išskirtinumą.
Architekto manymu, medžiai gali ir toliau sėkmingai augti šaligatviuose, o jeigu kuris dėl savo būklės ir prašosi būti pašalintas, tai naujas medis gali būti pasodintas jo vietoje (arba šalia), bet ne už šaligatvio, juolab kad ne visur yra tokia galimybė.
Šilutiškiai turi daugiau pasiūlymų, kaip pagerinti eismo saugą miesto gatvėse nenaikinant (nepertvarkant) želdinių, kurie artimiausiu metu turėtų pasiekti savivaldybės administraciją.

P. Jakšto gatvės kapitalinio remonto ir M. Jankaus, Sodų, Miško bei Lauko gatvių rekonstravimo projektus galima rasti internete, savivaldybės tinklapyje.
Kam įdomu – prašom: https://www.silute.lt/go.php/lit/Informacija-apie-parengtus-p-jaksto-g-m-jankaus-g-sodu-g-misko-g-ir-lauko-g-silu…lausomuju-zeldynu-pertvarkymas .

Beje, kitą pirmadienį, lapkričio 26 d., planuojamas Šilutės miesto Šilokarčemos kvartalo objektų projektų, kuriuose numatytas priklausomųjų želdynų pertvarkymas, pristatymas.
Daugiau – https://www.silute.lt/go.php/lit/Informacija-apie-parengtus-silutes-miesto-silokarcemos-kvartalo-objektu-projektus-kuriuose-numatytas-priklausomuju-zeldynu-pertvarkymas.

6 skaitytojų komentarai
in memoria 2018 lapkričio 20d., 11:085.20.107.167
Šilutės rajono savivaldybės administracijai
administracija@silute.lt
Dariaus ir Girėno 1, Šilutė

Kultūros paveldo departamentui
centras@kpd.lt
Šnipiškių g.3, LT-09309 Vilnius

Atsiliepiant į Šilutės rajono savivaldybės administracijos svetainės silute.lt 2018-11-02 publikaciją
Informacija apie parengtus P. Jakšto g., M. Jankaus g., Sodų g., Miško g. ir Lauko g., Šilutėje, techninius projektus, kuriuose numatomas priklausomųjų želdynų pertvarkymas
2018-11-02

Skelbime numatyta tvarka, skelbtu laiku, skelbtame savivaldybės kabinete su jau parengtais projektais susipažinti ir juos įvertinti nepavykus, prašome priimti šiuos iš šalies pastebėjimus o sykiu ir, galimai, subjektyvius Šilutę mylinčios draugės vertinimus link 5 vargiai beviešinamų, taip sakant projektų, padarinių.
Visų pirma. Lauko ir M. Jankaus gatvės savo visuma, Sodų ir Miško gatvės lemtinga dalimi nuo M. Jankaus išsišakojimo, o P.Jakšto g. fiziškai kiek mažiau yra apglobtos koordinuotomis Šilutės miesto istorinės dalies (unikalus objekto kodas 12331, Lietuvos Respublikos kultūros paminklų sąraše Nr. UV69) teritorijos ribomis.
Vadovaujantis LR kultūros paveldo įstatymu nustatyta tvarka šioje valstybės nacionaliniu mastu mums (ir nuo mūsų) kompleksiškai saugomoje vietovėje privalu saugoti ir tausoti visas pripažintas kraštovaizdžio, architektūrinio, urbanistinio, želdynų unikalumo ir istorinės atminties pobūdžio savitumų, lemiančių paveldo reikšmingumą, vertingąsias savybes.
Šiuo atveju, greta kitų paveldo objekto saugomų vertingųjų savybių aprašo pradžioje (dalimi 2.1.5.) tokiomis svarbiomis pripažinti keliai, gatvės, įvažiavimai, privažiavimai, takai, jų tipai, trasos, dangos, pabrėžtinai gatvių trasos: Lietuvininkų, Tilžės, Sodų, Miško, Geležinkelio, Liepų, Kęstučio (čionai išvardytos tik aptariamais projektais negrabiai liečiamos ir darkomos).
…Želdinių unikalumo saugojimo aspektu, ne mažiau svarbus kultūros paveldo vertingųjų savybių apraše (dalimi 2.1.7) tarp saugotinų gamtinių elementų pabrėžtas charakteringas perimetrinio apželdinimo lapuočiais pobūdis ne tik Lietuvininkų ir Tilžės bet ir kitose gatvėse, tarp jų pažymėtose M. Jankaus, Lauko, Sodų, Miško, Geležinkelio, Liepų, Miško gatvėse.
…Šiais aspektais ypačiai atkreiptinas dėmesys į gatvių tinklo vystymosi genezę, jų savitumą pajaučiant laike ir perskaitant kintančios aplinkos kurioje formavosi semantiniu kodu. Šilutės gatvės savitą charakterio pamatą įgavo per besiformuojančią į miestą dabar susiliejusių kaimų vietos žemėvaldą, ir jį vystė bei kartu tolydžiai grūdino urbanizacijos raidoje.
Taip Šilokarčemoje nuo pagrindinės jau miesto užstatymą buriančios Žibuosna vedančios gatvės, paskyrus statyboms žemės sklypus vieno iš kelių pravažiavimo link pietuose Pašyšin nusidriekusių daržų ir ganyklų trąsoje iki dabartinės P.Jakšto g. formavosi gatvė, per joje pasiturinčių naujakurių meilę (galimai per medų) liepoms tuometinių Šilokarčemiškių amžininkų tarpe įgavusi Liepų vardą.
Tarp jos ir dabartės Kęstučio gatvės pietuosna nusidriekusių „sentralkės“ žemės sklypų (posesijų) pabaliuose dykstančiose gyvenamose sodybose po pirm kitų sužydėjus vyšnioms, kaimynų vaikai, per vien su parlėkusiais perėt špokais apsidžiaugę būsimu palavu, praminė Vyšnine. Pietų pusėn iki pat jau kiek paaugusio Varnamiškio sprogstančio horizonto, išvagoti griovių, abipus ordrungu apkaišytų gluosniais kuolais keliukų, tolin driekėsi nuomai nusausinti daržų, tolydžio polaidy panirstančių paupio ganiavos lankon, padūmavusios klėtkos.
Šiaurėn gi, nuo dabartinės Kudirkos g. trasa ėjusio, nubėgusio, alia apdairiai pavym namais apstatyto, pašto, o ir kito gero, karietų trakto, link bagotų Cintjoniškių dvaro mūrų iki pat vėlgi Gluosnių pagrioviais aptaisyto (vis dar kiek palaikio, mat negrįsto) kelio erdvus gerai įdirbtas driekėsi laukas. Rodės derlingas, tad užstatyt trobesiais, tokį gerą eikvojant, ilgam nesiryžta. Tik metams bėgant, tarsi vogčiomis, atriektas kampas, todėl, gan sarmatlyvam riekės viepusiam lankstui tam, kaip ir pateisint, atsiperkant paveldu liko didžiojo prakutusio Lauko vardas. Tuo tarpu po pirmojo pirmu pasaulin nuo Veimaro parėjęs, jaunas, dar po Verdeno nė mažėl nepratukęs, ponaitis Bauhauzas be kompleksų, drąsiai linky lauko lankos susitveria modernią gūžtą, mat šiukštu, negrįšiąs arti tėvo patriarchaliniam ūky. Tolyn nuo šakumo (M. Jankaus g. dabartės), kurian Lauko lankas, kaip ir netyčiom, rados droviai riestas, užtaikė, skyrium, link dvaro vėlgi didžiojo lauko kraštu, pro pušyno kalvą, kelias, cintjoniškiams laukininkams prakutus, ir kalboms vis, krypte krypt ir gana, nesiliaujant apie nelauktai laukan išbėgusią insibrovėlę prašmatnią ponios Sonios Blichauzės vilą, prie savo ir močių trobų kaip mat, šnelen, iš pavydo, dikčiom štarkiai apsupo, uždanga Sodų apėjo.
Na, nuo šakumo to, kalvon Miško keliu, matai per pušyną, baugu buvo eit sykį sutemus pro tą kapinyną.
Dešnėj supūškavus, garvežiui ūktelus, baugiai nuo siluetų kapų semitų vėlių ugnelės kėlės, pagaugais visas pastiręs krikščionio žiboriaus kūnas ai ida, riste tekine, į kelio apeivio išganingąjį žiburį veržės. Kitą syk, nepriėjus dargi špitolės, dūšia klešnėn nupuolus, bibliniai stojas paveikslai apokalipto, dairais arčiausio medžio, greičiau vis tik jau lapuotin šventan slapčia ką ten belipt, stačiai liuokt-sliuogte šakosna įsiristi.
Tad toookia inteensija prie šio Miško šiurpės kelio, kaip mat talkos „pasidarom“ būdu, stojęsi štarkūs saugos tarnybon iš pašaukimo, iki pat mūsų dienų nesumurę veteranai į senjorus nestaiko, bet drausmingoj rikiuotėje viežlybai budi nė kiek nepažlibę sergi ramybę taikoj. Vos supratingą akį inkilų rikiuotėn užmetus (ką ir kovarniai sako) supranti – atstovės dar garbingai ne vieną rekrūtų amžių XXI varnų siuto verpetuos.
Taigi grįžkime taikūs, sykiais vis vien visi keliai veda į Rymą, stebėkim, stebėkimės, pamaldūs stabmeldžiai linksėdami ramybės.
Te jokie gatvių žiedų valdovo otkataloginiai kataklizmai, tipo loginiai techno cistiniai automoto matu, mat, užmazgymai begaliniais šilto namo rietimų gaureliais ir gilzėmis neniokos mūsų Šilutės kūno, o Jos dvasios nepalauš trafaretinės eismo tvarkos eisman čia yr dabar saugumo sumetimai „ir dabar čia visur visi taip daro“-besaikio gerinimo-prie vartojimo pramogos derinimo klišės.
Nouširdžiai, be nuoskaudos
Šilutę mylinčios draugės vardu Algimantas Petravičius, menininkas

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 18 Thumb down 19

Atsakyti

Re 2018 lapkričio 23d., 22:4384.15.189.230
Ne menininkas, o mužikėlis, kuris kiša liežuvį kur nereikia.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 7 Thumb down 6

Atsakyti

Pronto za urax-Perėjosdaktilis 2018 lapkričio 20d., 12:095.20.107.167

rudeniop įsisuko Žaliakalnio Ąžuolynan nuo Judos periodo parko, pavasary pirmąja uosio auka
nuo tikro pirmojo užkandęs, o, bet ir rodės, atsakančiai sočiai įsiganęs-budrus pamarių Žalgiry…
https://www.facebook.com/audrys.karalius/videos/10213022951109460/
Buvo jums, žuvėdromis kormoranais skųstis…

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 13

Atsakyti

Re 2018 lapkričio 24d., 15:4284.15.178.182
Man išvis įdomu, kai žmogus jau yra teistas, A. Petravičius, kurio munduras yra suterštas, dar drįsta čia kišti kažkokią nuomonę… neturi jokios savigarbos nei sąžinės.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 5

Atsakyti

mixas 2018 gruodžio 1d., 18:445.20.107.167

Naujausi skundai (IP 84.15.178.182):
Virginija B. apie A. Vaičiulienės odontologijos kabinetas 2018-07-22 07:34:41, IP 84.15.178.182
Labai gera gydytoja, profesionale!puikiai pritaiko dantu protezus. Buvau pusiau bedante, o deka sios gydytojos esu patenkinta jau virs dvieju metu.vel netrukus reikes jos paslaugu.gyvenu dabar…
Marius Stulgis apie Mokilizingas 2016-05-30 22:00:07, IP 84.15.178.182
Pirkau aparatura per, , Snorolizingas”, buvau prisidares skolu, veliau per anstolius skola issimokejau.Noriu paimti paskola, bet negaliu nes rodo skola mokilizingui, kuri yra sumoketa per…
Na bet ką jau čia bepadarysi, neišsižadėk lazdos, terbos ir, kas be ko, terramoos…
https://rekvizitai.vz.lt/skundai/?ip=84.15.178.182

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Aū kojomis...laukiame skundų! 2018 lapkričio 25d., 14:285.20.107.167
Informacija apie parengtus Šilutės miesto Šilokarčemos kvartalo objektų projektus, kuriuose numatytas priklausomųjų želdynų k n e c k i n i m a s.
Projektų pristatymas n e n o r o m 2018-11-26 17.10 val. Šilutės seniūnijos salėje (II a.), esančioje Lietuvininkų g. 17, Šilutėje.
Dalyvavimas visai nebūtinas, o suinteresuotų asmenų netgi labai nepageidautinas.
Nesusipratėliai, visgi, bent jau nesineškite susuktų klausimų ir n e p a k y š i n ė k i t e nepadorintų pasiūlymų:
vistiek neatsakys, b r u k a l o nepriims, o vot savivaldybės laimės indeksas pastebimai nupuls.
Suprasite, kad tai ką čia matote yra visai ne tai ką turėtute matyti, ir jau visiškai ne tai kas bus.
Būsite paguosti, kad savivaldybė irgi gerai n o r i, bet blogai g a l i (nors gal ontrep, vo gal nors).
Kad nežinia kas sukurpia projektų užduotis, taip sakant anuos užprogramuoja, o sprendinių niekalo palaikus konservuoja vekavimo būdu gerai apmokama ekspertizė, vėlgi užprogramuota laikinti negaišuojant.
Šią, taip sakant specelistę,, beja būsite paraginti skusti.
Į bet kokį Jūsų pasiūlymą, jei vis tik išdrįsite viešai aną beišsitraukti, gausite kontradmiralinį-skūskit!
Tad, būs ali-baba.
Ale, ansas neleed.
Barbarų Barbaris.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 3 Thumb down 5

Atsakyti

Rašyti komentarą