Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės istorikai tikslina miesto įkūrimo datą

Publikuota: 2011 vasario 22 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Naujai ištyrinėję istorinius šaltinius, istorikai linkę tikėti vokiečių istorikais, kad Šilokarčema pirmą kartą paminėta 1511 metų vasario 23 d., nors internetinė metų skaičiuoklė siūlo kitą variantą.

Šiais metais Šilutės miestas švenčia 500 metų sukaktį nuo vietovės paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose.

Dabartiniai šilutiškiai už istorines žinias apie kraštą ir miestą pirmiausiai turėtų padėkoti kraštotyrininkui Petrui Jakštui, kuris tik prasidėjus politiniam atšilimui, vietiniame laikraštyje pradėjo spausdinti straipsnius apie krašto istoriją. Juos mes visi skaitėme su dideliu susidomėjimu. Labai gaila, tačiau jis nebesulaukė savo knygos “Senoji Šilutė” leidimo.

To meto Kultūros skyriaus vedėjo Sauliaus Sodonio rūpesčio ir energijos dėka knyga buvo išleista 1994 m. Joje privilegijos išdavimo data yra 1511 metų vasario 22 d.

Petras Jakštas turbūt pirmasis viešai įvardino naudotus vokiškus šaltinius. Vienas iš svarbiausių istorinių žinių tuo metu buvo ir dabar yra J.Sembritzkio ir A.Bittenso knyga “Šilokarčemos apskrities istorija” (J.Sembritzki, A.Bittens “Geschichte des Kreis Heydekrug”), išleista 1920 m.

Šią knygą kiekvienas mūsų gali skaityti, nes miesto Garbės pilietis ponas Jonas Jonaitis ją išvertė į lietuvių kalbą, o Šilutės kraštotyros draugija pasirūpino jos leidimu.

Taigi mūsų visų istorinių žinių šaltinis yra kaip tik ši knyga, ir joje autoriai nurodo, jog Šilokarčemos (karčemos Šile) terminas pirmą kartą panaudotas 1511 m. vasario 22 d., kai Klaipėdos Komtūras Michaelis fon Švabenas (Michael von Schwaben) išdavė savo pavaldiniui Georgui Talatui (Georg Talat) privilegiją steigti karčemą šile.

Daug vėliau, 1975 m. išleistoje Valterio Butkereičio (Walter Butkereit) knygoje “Šilutės apskritis” (”Der Kreis Heydekrug”) parašyta, jog privilegija steigti šile karčiamą buvo išduota vasario 23 d.

Pasidarė įdomu – iš tikrųjų, kokią gi dieną buvo išduota privilegija? Atrodo smulkmena, bet vis dėlto įdomu?

Ruošdamiesi jubiliejui, muziejininkai surado 1511 metais išduotos privilegijos visą tekstą (tai buvo įmanoma interneto pagalba) ir paaiškėjo, kad 1511 m. išduodant privilegiją nebuvo pažymėta tiksli data, t.y. mėnuo ir diena (16-ame amžiuje tai buvo įprasta). Tekste parašyta “privilegiją išdaviau sekmadienį po Šv. Petro sosto šventės, 1511 metais nuo mūsų Viešpaties gimimo”. Šv. Petro sosto šventė yra visada vasario 22 d. (žr. www.bernardinai.lt).

Interneto pagalba paskaičiavome, jog šv. Petro sosto šventė, t.y. vasario 22 d. 1511 m. turėjo būti trečiadienis, o privilegija išduota sekmadienį, tai reiškia, kad tai buvo vasario 26 d.

Patvirtinimo teiravomės dar Prūsijos kultūros paveldo slaptojo valstybinio archyve Berlyne, kur saugomas šios privilegijos originalas. Mums buvo atsakyta, jog tikroji privilegijos išdavimo data yra vasario 23 d. (sekmadienis) ir kad 1511 m. vasario 22 d. buvo šeštadienis.

Reiškia, internetinė metų skaičiuoklė mus apgavo. Teisingai yra sakoma, kad internetas labai padeda gyvenime, tačiau visiškai juo pasitikėti negalima. (Siūlau visiems patiems internetu nustatyti, kurią gi dieną išduota privilegija).

Kodėl “Šilokarčemos istorijoje” buvo įrašyta vasario 22 dienos data, galime tik spėlioti. Klaida galėjo įsivelti dėl autorių neatidumo arba nežinojimo, nes 1920 m. turbūt ir sunku būtų buvę paskaičiuoti, kokia gi diena buvo sekmadienis po Šv. Petro sosto šventės 1511 metais.

XX a. žmogui jau reikėjo tikslios datos, o ne “sekmadienio”, tad ir buvo įrašyta Šv. Petro sosto šventės data – vasario 22-oji.

Gali būti, kad kada nors paaiškės ir kitos priežastys arba atrasime dar senesnį šaltinį, bet šiuo metu siūlome ištaisyti šią klaidą ir miesto jubiliejinių metų renginius pradėti vasario 23 d.

Šią dieną miestas ir pasipuoš reklama, kviečiančia švęsti jubiliejinius metus.

Roza ŠIKŠNIENĖ, Šilutės muziejaus direktorė

Rašyti komentarą