Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kuršių mariose vykdomi geofiziniai tyrimai (papildyta)

Publikuota: 2018 liepos 16 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Liudo Mockaus nuotr.Liudo Mockaus nuotr.

Pamario žvejai, kuriems nurodyta laikinai nutraukti žvejybą gaudyklėmis tyrimus vykdančios bendrovės nurodytuose Kuršmarių plotuose, įsitikinę, kad geofiziniai tyrimai vykdomi naftininkų (UAB „Minijos nafta“), ieškančių vis naujų kelių savo verslovei įkurti marių pakrantėje, užsakymu.

Geofiziniai tyrimai vykdomi specialiu laivu.
Teigiama, kad leidimą vykdyti tyrimus Kuršių mariose Vilniuje registruotai UAB „GeoBaltic“suteikė Aplinkos ministerija.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šilutės rajono savivaldybė apie šį mėnesį planuojamus vykdyti tyrimus nebuvo iš anksto informuota.
Bent jau taip teigia meras Vytautas Laurinaitis.
Pasak pastarojo, UAB „GeoBaltic“ rašto, kad tyrimai bus vykdomi nuo liepos 7 d., savivaldybės administracija sulaukė tik liepos 9 d.
Vakar, liepos 11 d., Šilutės rajono savivaldybė raštu pranešė LR Vyriausybės kancleriui, Aplinkos ministerijai ir Lietuvos geologijos tarnybai, kad nepritaria vykdomiems tyrimams, nes šie darbai nebuvo suderinti su savivaldybės administracija, o šiandien, anot mero, jau ruošiamas raštas ir tyrimus vykdančiai bendrovei: jeigu ši nenutrauks savo darbų Kuršių mariose, savivaldybės vadovybė kreipsis į teismą.

Papildyta 2018 m. liepos 16 d.

UAB „GeoBaltic“ generalinis direktorius Dainius Michelevičius, priešingai nei tvirtina meras, teigia, kad Šilutės rajono savivaldybė apie planuojamus tyrimus Kuršių mariose buvo informuota iš anksto – esą informacija buvo išsiųsta liepos 5 d. po pietų. Be to, anot jo, LR įstatymai nenumato derinimo darbų su savivaldybe, o tiktai reikalauja informuoti ją apie vykdomus darbus.

D. Michelevičius taip pat praneša, kad geofiziniai tyrimai Kuršių mariose bus vykdomi unikalia seismine įranga, atvežta iš JAV. Esamu metu atliekami aparatūros derinimo bei bandomieji darbai. Esą Trukmę prognozuoti sudėtinga, nes ją įtakoti gali ir oro sąlygos, tačiau planuojama, kad jie truks ne ilgiau nei porą savaičių.

„Geofizinių tyrimų tikslas yra ištirti giluminę geologinę sąrangą iki 2 km gylio. Tyrimai bus vykdomi dviejuose Kuršių marių plotuose. Pirmajame plote darbai vykdomi UAB “Minijos Nafta” užsakymu. Antrajame plote, pasinaudojus galimybe, kad laivas su unikalia seismine įranga atgabentas į Lietuvą, vykdomi moksliniai geologiniai tyrimai kartu su Klaipėdos universitetu. Laivas su minėta seismine įranga, kuria vykdomi tyrimai, pirmą kartą yra Lietuvoje. Jo atgabenimas yra labai brangus, todėl dabar pasitaikė reta galimybė moksliškai ištirti Kuršių marių dugno geologinę sandarą ir gautus duomenis panaudoti įgyvendinant aplinkosauginius, rekreacinius ir kt. tikslus.

Tokiems tyrimams atlikti nėra išduodamas vienas leidimas, o atliekamos tam tikros registravimo ir derinimo procedūros. Jų metu atsakingos institucijos, pagal savo kompetenciją, įvertina galimybę atlikti tyrimus, esant poreikiui išduoda sąlygas darbams. Vadovaujantis šiais suderinimais ir registravimo dokumentais ir yra vykdomi tyrimai. UAB “Geobaltic” LR įstatymais reglamentuojamas registravimo ir derinimo procedūras atliko pastarųjų metų laikotarpiu ir darbus atlieka turėdama visus reikiamus dokumentus

Tyrimų vykdymo laiką nulėmė aplinkosauginės priežastys – būtent šiuo metu yra saugu vykdyti tyrimus apsaugant gyvūnijos išteklius ir nesutrikdant žuvų neršto. Beja šie tyrimai netrukdo laivybai, judėjimas vandens keliais Kuršių mariose vyks kaip įprasta. Su verslinę žvejybą vykdančiais žvejais sudarytos sutartys, kuriose numatytos kompensacijos už patirtus nuostolius“, – rašo D. Michelevičius, atsakydamas į mūsų paklausimą.

8 skaitytojų komentarai
Kestutis 2018 liepos 12d., 11:0690.131.46.114
Reikia visiškai uždrausti versline Zvejyba Kuršių mariose ir susitelkti tik į pramoginė Zvejyba …o tai psiaudo žvejai -verslininkai mokesčių nemoka o nauda pasiima…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 8

Atsakyti

Saulius 2018 liepos 16d., 17:2078.58.194.1
Pakartotinais geofiziniais tyrimais UAB Minijos nafta tik siekia paspausti vyriausybę ir išskirtinėmis sąlygomis, mokant tik skatikus už išteklius, “plauti” milijonus už Lietuvos juodąjį auksą…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 4

Atsakyti

G.S. 2018 liepos 17d., 07:5584.15.227.207

Tai gal dar ir žemdirbystę bei gyvulininkystę uždrauskim. Leiskim puoselėti tik kiemo darželius bei naminius gyvūnus. Gal Kęstutis nori pasilakstyti po pievas ir laukus šiaip sau – papromogauti. Viską maksimose nusipirksim. Tiesiog proto galiūnas tas Kęstutis. Kaip žmonės iki šiol to nesuprato, jog reikia tik pramoginių veiklų.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 3

Atsakyti

Tradicinis Grinčas: kas gimdoj nuodėmės buvo pirmas: 2018 liepos 17d., 16:045.20.107.167

P a v y d a s,
G o d u m a s,
Šm e i ž t a s
- K l a s t a;
L i o l e k a s,
B o l e k a s,
Š r e k a s,
o gal
Vdolgarukio ranka,
Šilutės Letpjūvės
TTŪBER viešam
garaže?

Netradicinis amatas? 2018 balandžio 5d., 16:30188.69.199.171
Keista, kai labiausiai bendruomenę skaldantys žmonės sugalvoja statyti bendruomenės namus.
Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 4

SN 2018 balandžio 9d., 07:4984.15.227.207
GAl PAVARDINTUM TUOS “SKALDANČIUOSIUS”?
Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 5

S.G. 2018 balandžio 9d., 17:2978.62.28.97
Ai, Sigitai, nenusišnekėk. Gal tu pagal visuomenę skaldančius žiniasklaidos artojus nori atsidurti antras po M.B.?
Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 0

Ir vel Ei lėšos!!! 2018 balandžio 6d., 07:5278.62.31.78
Akivaidziai tuščia investicija. Čia tik dėl autobusų parko vaizdo pagerinimo. Po to ale nepasiteisinus lūkesčiam sutvarkytas pastatas pereis savininkui
Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 7

SN 2018 balandžio 9d., 08:0084.15.227.207
Pavydas nuodėmė
Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 5

O ir dar kaip tradicinis: A matąs, S rūtose, Roto viruso rautuose rotacijos azuose tarsi Nižnij Šanchajaus garažuose nepaskęs – rekultivuosis, reanimuosis, rekuperuosis, reinkarnuosis.
Vienok, Žaliasai, pirmas kritęs prie Lioleko, ir prie Geltonojo Kelmas, papuoštas dovana ŠBiusto – sapn u o s i s.

ėmėdounsadvyPa???Pavydasnuodėmė!!!

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 2

Kestutis 2018 liepos 18d., 07:3190.131.46.98

G.s. Tiek kiek sukuria pridėtinės vertės žvejai verslininkai juokas tik ima :) pripratę imti nauda iš gamtos,valstybes,kiekvieno iš mūsų ir dar mokesčius nusukti.Bent puses žvejų verslininku algos po 100 ir net mažiau euru.. ką jie duoda valstybei? Nepasitikėjimą sistema,kontrolės nebuvimą ir tttt… aš už tik pramoginė žūkle …

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 2

? 2018 liepos 21d., 15:2784.15.187.112

Apskritai tiek žuvininkystė, tiek ir gyvulininkystė yra svetimos gyvasties atėmimas mūsų naudai… Ar tai jau taip labai būtina?

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

G.S. 2018 liepos 18d., 09:3484.15.227.207

Kęstuti, apie žvejybos verslą turi per mažai informacijos. 1 žvejas, krante suskuria dar 4 darbo vietas. Ne viską apsprendžia pridėtinė vertė. Nemažiau svarbu tradicinė veikla, užimtumas. Rusnėje dešimtys šeimų gyvena iš veiklos susietos su žvejyba, žuvies perddirbimu, prekyba. Ir tai yra puiku. Manau, kad savo vietą tegu turi ir pramoginė žvejyba. Tačiau kalbėdamas apie ją žvejams mėgėjams, kurie sugauna žuvį ir ją paleidžia, aš pasiūlau leisti jiems patiems pamakaloti po burną su trišakiu ir nemokamai kviečiu į restoraną pavalgyti. Kaip mania arjiems tai patiktų?

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 1

Atsakyti

Be pasiūlymo trišakiui 2018 liepos 18d., 12:065.20.107.167

oraliai, bet neoriai makaluoji dvišakiu.
Kviesk nekvietęs halia v o n mani j o n…
Nepasisroviui…sorry.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą