Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: lėlininkų projektas įleido šaknis Šilutėje

Publikuota: 2018 liepos 05 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.

Jau tapo tradicija, kad Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka išlieka atvira ne tik vasarojantiems šilutiškiams, miesto svečiams, bet ir jauniesiems kraštiečiams, sugrįžtantiems aplankyti artimųjų. Jau penktus metus iš eilės bibliotekininkai sukviečia juos į stovyklą „Jaunieji genijai – menininkai“.

Šis patrauklus projektas, finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės, šiais metais prisideda prie LR Švietimo ir mokslo ministerijos bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro iniciatyvos „Atverk duris vasarai“.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Užregistruotos erdvės ir organizuojami renginiai yra atvaizduoti Lietuvos žemėlapyje (https://www.lmnsc.lt/atviros_edukacines_erdves_2018/?m=1), kuriuo naudodamasis galbūt ne vienas atostogautojas jau susirado siūlomą vasaros užsiėmimą.

Vasaros laikotarpiu Šilutės mieste ypač trūksta edukacinių programų, kurias vestų žymūs meno kūrėjai. Profesionalūs lėlininkai (Vilniaus teatras „Lėlė“), turintys patirties ir gebėjimų, tiek režisuodami profesionalius lėlių spektaklius, tiek sostinėje vaikams rengdami „Lėlės“ teatro stovyklas, yra tapę šilutiškių numylėtiniais. Kraštietis, Lietuvos meno ir muzikos akademijos magistrantas, Vilniaus teatro „Lėlė“ aktorius Imantas Precas į Pamario žemę kasmet atvyksta dirbti komandoje su savo kolegomis profesionalais – Lietuvos meno ir muzikos akademijos magistrantu, Vilniaus teatro „Lėlė“ aktoriumi Karoliu Algimantu Butvidu bei – Vilniaus teatro „Lėlė“ aktoriumi, režisieriumi, muzikos atlikėju Šarūnu Dateniu.

Stovyklos vadovai nemėgsta monotonijos, kasmet stovyklautojams suranda vis naujų, įtraukiančių, šiuolaikinių edukacinių žanrų. Rengiamos ne tik kūrybiškumo pamokos, bet ir lavinama jų fizinė ištvermė. Šilutės Vydūno gimnazijos sporto salėje vyksta kūno trenažai: raumenų tempimas, pratimai su kamuoliais, svarmenimis, kt. Nė vienas teatro aktorius negali žengti į sceną neįvaldęs dėmesio koncentravimo, greičio ir erdvės pajautimo, kitų pratimų. Beje, Vydūno gimnazijoje yra mokęsis lėlininkas I. Precas. Bibliotekininkai dėkingi šiai svetingai gimnazijai už sudarytas puikias sąlygas stovyklautojams ir šiltą priėmimą tęstinės stovyklos metu.

Dalyviai sužino ne tik apie lėlių teatrą Lietuvos ir pasaulio mastu, bet ir apie pagrindinį aktoriaus instrumentą – lėlę, apie tai, kad jos gali būti labai įvairios – planšetinės, šešėlinės, stalinės, pirštukinės, pagalinės, marionetės, t. y. sukurtos naudojant pačias įvairiausias technikas.

Lėlininkų projektas yra puiki galimybė atostogaujantiems vaikams ir jaunuoliams įdomiai ir kūrybiškai praleisti dalį vasaros atostogų. Didžiajai daliai vasarojančių vaikų mokamos vasaros stovyklos yra neprieinamos. Kasmet dalyvaudami F. Bajoraičio viešosios bibliotekos organizuojamoje edukacinėje stovykloje jie kuria, susipažįsta su naujomis ir netikėčiausiomis lėlių teatro paslaptimis, idėjomis ir atradimais. Šios stovyklos metu vaikai ir jaunuoliai sužino, kad ši meno sritis yra nuolat auganti, besiplėtojanti ir unikali. Stovyklos vadovai su dalyviais dalinasi ir keičiasi savo sukaupta profesine patirtimi, žiniomis, jaunatviška energija, netgi savo jausmais. Dalyviai noriai priima profesionalių vadovų pamokas – naudodamiesi bibliotekos knygomis, jose suranda kūrybinių minčių, herojus, kuriuos nori įprasminti savo kūrybiniuose darbuose, temas, suranda savo komandos draugus, mokosi su jais kartu dirbti ir pasiekti rezultatą. Visos edukacinės stovyklos metu tvyro gera nuotaika, vyksta šiltas bendravimas, vyrauja susiklausymas, laisva ir tolerantiška atmosfera ne tik tarp stovyklautojų, bet ir tarp tėvelių, senelių.

Stovyklautoja Rusnė ir jos sesutė Guostė, kasmet iš Airijos atvykstanti aplankyti senelius, šios stovyklos metu suranda galimybę su savo bendraamžiais pabendrauti gimtąja kalba. Rezultatas – jaudinantis ir laukiamas pasirodymas su stovyklos komandų draugais, kurį stebi susirinkę artimieji. Belieka laukti kito susitikimo.

Vita Gerulienė, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Rašyti komentarą