Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Estijoje atidaromas ilgiausias Europoje ledo kelias

Publikuota: 2011 vasario 19 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Lietuvoje, deja, nėra įstatymo, kuris leistų mašinoms važiuoti ledu. (Oresto Lidžiaus nuotr.)Lietuvoje, deja, nėra įstatymo, kuris leistų mašinoms važiuoti ledu. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Šeštadienį Estijoje transportui atveriamas 26 kilometrų per užšalusią Baltijos jūrą besidriekiantis ledo kelias.

Jis sujungs žemyninėje šalies dalyje esantį Rohukulos uostą ir Hyjumos salą, praneša naujienų agentūra AFP.

„Ledo kelias atidaromas tais metais, kai žiema būna pakankamai šalta ir jūros ledas būna pakankamai storas, kad išlaikytų automobilius“, – teigė Estijos kelių administracijos atstovas Raido Randmaa.

Vadovaudamiesi specialiu įstatymu, Estijos pareigūnai gali leisti eismą ledo keliais, kai jūros ledo storis siekia mažiausiai 25 centimetrus, teigia R. Randmaa.

„Tačiau dažniausiai palaukiame, kol jis sustorės iki30 centimetrų“, – aiškina jis ir priduria, kad eismui reikiamą storį ledo danga pasiekė jau praėjusią savaitę.

Iškilmingas uostą ir salą, kurioje gyvena 10 tūkst. žmonių, sujungsiančio ledo greitkelio atidarymas paprastai tampa didele švente.

„Ledo tiltas visada labai populiarus, o savaitgaliais ten suplūsta daugybė žmonių“, – tvirtino R. Randmaa.

Tačiau valdžios pareigūnai labai rimtai rūpinasi saugumu ant ledo, ten nuolat dirba patruliai.

„Viena pagrindinių taisyklių – nauja mašina ant ledo kelio gali užvažiuoti tik kas 1–2 minutes, o vairuotojai raginami labai nepriartėti prie priešais važiuojančio automobilio, nes priešingu atveju ledas gali skilti“, – pasakojo pareigūnas.

Tik nuo gamtos priklausys, kiek ilgai ilgiausias Europoje ledo kelias šiemet veiks. Pernai jo buvo galima naudotis vos 11 dienų.

„Mūsų didžiausias priešas – ne tik šiltas oras, bet ir didžiulis šaltis, kuris gali priversti ledą lūžti iš vidaus“, – teigė R. Randmaa.

Lyginant su įprastu keltų transportu, ledo kelias sutrumpins kelionę nuo Hyjumos, antros pagal dydį Estijos salos, iki žemyno beveik 2 val., o važiuoti teks vos pusę valandos.

lrt.lt

Rašyti komentarą