Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

METEO.lt: dovana Jonams – gaivinantis lietus

Publikuota: 2018 birželio 21 Kategorija: Aktualijos, Orai

meteo.lt nuotr.meteo.lt nuotr.

Artėjant Joninėms, trumpiausios metų nakties šventei, Lietuvos miestuose ir miesteliuose veiklos netrūks – degs laužai, skambės folklorinė ir populiarioji muzika, šventiškai nusiteikę gyventojai pins vainikus, rinks žoleles, leisis į paparčio žiedo paieškas. Jonai ir Janinos tik nusijuoktų, jei užsimintume apie lietingą savaitgalį, mat jau visi yra pripratę, kad Lietuvoje per Jonines dažniausiai lyja.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Tai patvirtina ir Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos archyvo duomenys. Apibendrinus 35 metų kritulių statistiką, akivaizdu, jog artėjant saulėgrįžai, mūsų šalyje orai keičiasi, ir pačiomis ilgiausiomis metų dienomis tikrai dažniau lyja, nei būna sausa.

Vidutiniškai tik trečdalis Joninių pasitaiko be lietaus. Didžiausia tikimybė sulaukti lietingų birželio 23 ir 24 d. yra šalies šiauriniuose rajonuose bei Žemaitijos rytiniame pakraštyje, o rečiau lietūs pasitaiko vakarinėje jos pusėje bei šalies pietryčiuose.

Įdomu tai, jog dažnai per Jonines nelyja dvejus metus iš eilės, po to pasitaiko ilgesnis laikotarpis su lietumis, po to vėl grįžta keli metai su sausomis Joninėmis. Retkarčiais lietus išties žliaugia, kaip būta, pavyzdžiui, 1997, 1999, 2003 m., bet gausiausiai birželio 24 d. lijo 1990 m. Šiauliuose – tąkart iškrito beveik mėnesio norma (apie 63 mm). 2009 m. birželio 23 d. liūtis „išskalbė“ Kėdainių apylinkes – per 4 val. prilijo 74 mm (viršyta mėnesio norma!). Priešingai, 2002, 2005, 2012, 2016 m. per Jonines rimtesnis lietus į mūsų šalį neužsuko.

Remiantis statistika, Joninių vidutinė paros oro temperatūra yra artima birželio mėnesio normai, 15,6 ºC, tačiau atskirais metais ji labai varijuoja. Nemaži skirtumai ir tarp žemiausios naktį ir aukščiausios dieną temperatūros. Kadangi dažniausiai šventinė naktis būna debesuota ir trumpa, tai šalnų šią naktį neužregistruota. Pati vėsiausia (1,2 ºC) naktis pasitaikė 1997 m., Panevėžyje. Šaltoka šalyje buvo ir 1970, 1977, 1983, 2014 m. Vilniuje labiausiai oras atvėso 1931 m., iki 4,9 ºC. Pati karščiausia Joninių diena užregistruota prieš dvejus metus – beveik visoje Lietuvoje tvyrojo 28–30 ºC karštis, Varėnos meteorologijos stotis išmatavo 30,9 ºC, dėl vietinių sąlygų kai kur galėjo būti ir dar šilčiau. Sostinėje karščiausios Joninės buvo seniai, 1935 m., termometrai rodė 29,9 ºC. Įdomumo dėlei, vėsiausia diena Vilniuje buvo 1993 m. – vos 13 ºC.

Panašu, kad ilgametės tradicijos nesikeis ir artėjantis savaitgalis atneš rimtesnes orų permainas. Jau šiandien nuo Žemaitijos Rytų Lietuvos link nusidrieks tirštų debesų šleifas, todėl artimiausią naktį lietaus jie sočiai atseikės Aukštaitijai, kur pirmoje nakties pusėje griaudės perkūnijos, vietomis sustiprės vėjai iki 15–19 m/s. Dieną trumpi lietūs labiau tikėtini šalies vakaruose, kai kur per perkūniją galimas škvalas, kruša. Lietus bei temperatūros kritimas sumažins sausros plitimą Lietuvos miškuose. Vis dėlto nereikėtų prarasti budrumo ir būti ypač atsargiems su ugnimi, nes miško paklotė po medžiais labai perdžiūvusi. Apniukusi naktis šilta – tarp 10–15 ºC, o diena gerokai vėsesnė –16–21 ºC, vietomis Žemaitijoje vos 14 ºC.

Poilsio dienų orus lems žemesnio slėgio sūkurys: daugiau lietaus numatoma dienomis, o Joninių dieną vietomis (daugiausia šiauriniuose rajonuose) lietus bus intensyvesnis, kai kur su perkūnija. Gera žinia, laužus kūrenti šiame regione bus saugiau. Vyravusius stiprokus vakarų vėjus keis vidutinio stiprumo šiaurės vakarų. Oras dar šiek tiek atvės: naktimis numatoma 8–13 ºC, dienomis: šeštadienį 17–21 ºC, sekmadienį 14–19 ºC.

Kitos savaitės pradžioje lis mažiau ir bus šilčiau.

meteo.lt inf.

Rašyti komentarą