Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Amatų diena Švėkšnoje, Ilonos ir Tomo Grikšų sodyboje

Publikuota: 2018 birželio 07 Kategorija: Aktualijos, Rajone

S. Sodonio nuotr.S. Sodonio nuotr.

Amatų diena Švėkšnoje – tarsi muziejus po atviru dangumi, kur skamba kaltai, ūžia žiedimo staklės, čeža karpinių popierius, kaukši žalvario papuošalai, kunkuliuoja šiupinys ir žuvienė, nuostabiais aromatais pasitinka rūkytos žuvies, sūrio bei duonos amatininkai.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Tai buvo jau 5-oji Amatų diena Švėkšnoje, šiais metais ji įsikūrė svetingų verslininkų sodyboje Kalnalio kaime.

Šiemet, norėdami paminėti Lietuvos 100-metį, apjuosėme 4 renginius į vieną ciklą – „100 metų tautiškumo, kančios ir vilties“. Jo tikslas – parodyti visoms kartoms tą tautos istoriją, kurią išsaugojome, ir stiprinti bendruomenės narių viltį bei tikėjimą Lietuvos ateitimi.

Pirmasis renginių ciklo etapas prasidėjo pirmadienį, birželio 4 d., drožybos pleneru, kuriame savo patirtimi dalijosi 3 drožėjai: Vytautas Bliūdžius, Petras Balsys ir Rolandas Sūdžius. Jų įspūdingo grožio darbai papuoš mūsų seniūniją, vienas darbas įsitaisys ant Parakaunyčios kalno, kuris bus 100-mečio simbolis.

Nuo ankstyvo ryto Tomo ir Ilonos Grikšų sodyboje ėmė šurmuliuoti amatininkai, kurie nekantriai laukė moksleivių, norėdami pademonstruoti, papasakoti ir leisti prisiliesti prie senųjų amatų. Iš Šilutės atvykusi Darija Šedienė mokė, kaip pasigaminti žalvarinius papuošalus, kretingiškė Rasa Balsevičienė atskleidė vilnos vėlimo paslaptis, Emilis Kaušas rodė, koks įvairiapusiškas gali būti medžio dirbinys, šilutiškiai Julius ir Ismonda Katauskai siūlė įminti žiedimo meną bei supažindino su raugo keramika ir tapyba ant medžio, Ž. Naumiesčio etnokultūros centro darbuotojos leido moksleiviams nusipinti juostų ir pasigaminti rangių, ugdymo centro „Diemedis“ moksleiviai su mokytoja Virginija Rukšnaitiene siūlė išbandyti kruopštumo reikalaujantį karpymo meną, Švėkšnos muziejaus muziejininkė Monika Žąsytienė paaiškimno jidiš rašybos taisykles, jaunoji menininkė Gabrielė Barkutė iš Mažeikių surengė savo darbų parodą ir kartu su vaikais rašė linkėjimus sodybos šeimininkams, na o Šilutės turizmo informacijos centro darbuotojos kartu su Tradicinių amatų centru vaišino vaiku saldžia šalstriube ir čirviniais blynais, keptais ant krosnies.

Vakarop į nuostabaus grožio sodybą ėmė rinktis vyresnieji, kuriuos su smagia muzika pasitiko Inkaklių kaimo kapela „Ašvelė“ ir aromatingais kvapais viliojantys amatininkai: Aidas Ragelis su savo gardžiuoju šiupiniu, Bronius Kalvaitis su nuostabaus skonio žuviene, Jurijus Belokopytovas su ką tik išrūkyta žuvimi, su sūriais ir duona atkeliavo Kristina Jančauskienė ir Stanislava Bočkuvienė, o tautinio paveldo produktais visus vaišino UAB „Česlovo vynas“ ir Švėkšnoje įsikūrusi „Katu Katu“ kepyklėlė. Visi svečiai, skanaudami įvairiausių patiekalų, klausėsi kantri muzikos grupės „Karčema“ atliekamų dainų.

Šeštadienį ir vėl visi buvo pakviesti į T. I. Grikšų sodybą, kur vyks šeimų krepšinio turnyras „Dėdės Tomo“ taurei laimėti. O birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dieną, – į renginį „Vilties laiškai – odė Lietuvai“. Bus atidengtas medžio drožybos plenero metu pagamintas paminklas, skirtas Lietuvos šimtmečiui.

Šilutės turizmo informacijos centro filialo Tradicinių amatų centro Švėkšnoje inf.

S. Sodonio nuotr.

Rašyti komentarą