Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Prisikelti iš pelenų padeda bendruomenė

Publikuota: 2011 vasario 03 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos, Rajone

ve.lt nuotr.ve.lt nuotr.

Kai vieną sausio šeštadienio naktį Šilutės rajono Vilkyčių gyvenvietėje dviaukščiame Gedrimų šeimos name sprogo rūsyje susikaupusios dujos ir iš karto nunešė vieną namo pusę, tik per stebuklą liko gyvi jame buvę žmonės, išskyrus 82 metų Stanislovą Gedrimienę, žuvusią po nuolaužomis. Kitu stebuklu galima laikyti nuoširdžias Vilkyčių gyventojų pastangas padėti nukentėjėliams.

“Tikrai seniai buvo, kad Vilkyčiuose degtų gyvenamasis namas. Ne taip seniai degė tik į užsienį uždarbiauti išvykusių žmonių ūkinis pastatas. Aš su šeima gyvenu daugiabutyje tolėliau nelaimės vietos, ir buvome jau užmigę, bet pašokome iš lovos, manydami, kad šeštadienio vakarą šaudęs petardas jaunimas ką nors susprogdino, tik kad garsas per stiprus buvo”, – sakė Vilkyčių bendruomenės pirmininkas Kęstutis Sadauskas apie tai, kas iš tikrųjų nutiko, sužinojęs tik kitą rytą iš interneto.

Gedrimų kaimynams nuo sprogimo išbyrėjo langai, kam durys išvirto, o ant vieno namo stogo net balkis buvo atneštas.

Bendruomenė prisidėjo prie žuvusios močiutės laidotuvių, nes paramą pradėjo rinkti jau sekmadienį po tragedijos. Gyvenvietėje nėra itin turtingų žmonių, verslininkai prisidėjo daugiau, ir per savaitę surinkta per 8 tūkst. litų. Kiti ateityje žadėjo prisidėti atveždami medienos statybinėmis medžiagomis. Pakviesti architektai, apžiūrėję iš pažiūros likusią sveiką namo dalį patvirtino, kad ji netinkama gyventi, pamatai suskilinėję, tad teksią nugriauti.
Namo šeimininko Gintaro Gedrimo darbovietė – Klaipėdos inžinerinių tinklų statyba – pažadėjo vagonėlį šeimai gyventi. Bendruomenės pirmininkas kreipėsi į Šilutės Raudonąjį kryžių, kuris įsipareigojo parūpinti nukentėjėliams patalynės, kitų reikalingų daiktų.

“Visi buvome kaip vienas”

R. Baltrukonio ir jo gyvenimo draugės Romos Butkienės namuose jau pirmąją naktį buvo svetingai priglausta nelaimės ištikta šeima.

“Kai įvyko sprogimas, aš buvau tuose namuose. Turėjau kailinius apsivilkusi ant naktinių marškinių, jais apsiaučiau Dovydą ir parsivedžiau jį namo, o mažiausiąjį, Gediminą, ant rankų išnešė jo tėvas. Vyresnėlis verkdamas pats bandė raminti labai išsigandusį vidurinijį brolį. Atrodo, tą naktį čia buvome visi Vilkyčiai.

Man vargo nebuvo, aš greitai sugalvojau, kur ir kaip suguldyti tris kaimynų vaikus. Mažieji sumigo, o vyresnysis nesitraukė iš sprogimo suniokotų savo namų”, – sakė motiniškos sielos moteris, jau kitą rytą išdžiausčiusi išskalbtus ir suadytus gaisrininkų sulietus nukentėjėlių drabužius.

Jai nesunku išvirti didesnį puodą valgio, išlydėti į mokyklą einančius Gedrimų vaikus. Nė mintis nekilo paklausyti Saugų seniūnijos seniūnės pasiūlymo įkurdinti juos Saugų vaikų globos namuose. Pasak Vilkyčių gyventojų, didelės Romos širdies šilumos užtenka visiems vaikams.

“Mes ir pamokas ruošiame kartu, ir pajuokaujam, pasiuntam”, – sakė moteris, kuri labai stengiasi prablaškyti priglaustus vaikus.

Gedrimų šeima pas moterį gyvens iki pavasario, tiek, kiek reikės, kol jie atstatys savo būstą. Su apdegusia Vaida ji ilgus metus buvo draugės, padėdavo šiai, kai ji dėl ligos ilgai negalėjo vaikščioti, sėdėjo ratukuose: lankė, padėjo prižiūrėti vaikus, nuveždavo pas gydytoją. Ir šiuosyk Gintarui Gedrimui Roma paskolino savąjį automobilį neatidėliotiniems reikalams tvarkyti, vaiką pas odontologą nuvežti.

“Aš maniau, kad po sprogimo mano namo siena virsta man į lovą. Išbėgau į balkoną – nedega niekas. Išgirdau kraupų vaikų šauksmą: “Gelbėkit”. Tada su šlepetėmis, pižamomis, užsimetę viršutinius drabužius ir atbėgom į įvykio vietą”, – pasakojo mokyklos bibliotekininkė Brigita Petreikienė.

Moterį nustebino tai, kad problemišku vadinamas jaunimas, palakstantis motociklais ir automobiliais, bėdai ištikus pasirodė turintis gerumo ir atjautos. Jie darė viską, kad išvaduotų prispaustą vaikų mamą, o atvažiavę gaisrininkai juos norėjo nuvyti. Tačiau būtent kaimo jaunuoliai buvo ištraukę iš po nuolaužų sužeistą moterį. Kaimynai jau buvo sunešę pjūklų ir kitų priemonių, kad tik greičiau vyktų gelbėjimo darbai. Ir sekmadienį vaikinai uoliai nešė lauk likusius baldus, rakandus.

“Padėjo tragiškiausiu metu”

Sunku įsivaizduoti, o juo labiau matyti, išgyventi, kaip nelemtas sprogimas ir liepsna sunaikina visą užgyventą turtą, vaikų kambarį, įprastus daiktus, šeimos relikvijas. Gintaras Gedrimas nedaugiažodžiauja, tačiau iš sujaudinto balso jauti begalinį dėkingumą geradariams, suskubusiems į pagalbą tada, kai ištiko šokas.

“Kaimynai geri, su jais labai gerai sugyvename. Su vaikais vis dar negalime atsigauti, nebūtų taip baisu, kaip iš pradžių, kai netekau mamos, jeigu ne vėl pablogėjusi žmonos Vaidos sveikata… Susitaikėme su mintimi, kad vis tiek reikia gyventi, rankų nenuleisti. Jeigu žmonės padės, bandysime atstatyti nors vieną namo aukštą ir grįžti namo”, – sakė vyras.

Ivona Žiemytė, “Vakarų ekspresas”

Informacija
Norintiems padėti padegėliams pinigus reikėtų pervesti į šią Gintaro Gedrimo sąskaitą: LT387044000148644060, SEB bankas.

Rašyti komentarą