Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

H. Šojaus dvaro kluonas turės būti atstatytas

Publikuota: 2011 sausio 17 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Kultūros paveldo departamento (toliau – KPD) Klaipėdos teritorinis padalinys ketina įpareigoti Šilutės r. savivaldybę parengti išlikusios H. Šojaus dvaro kluono dalies išardymo projektą, išsaugant autentiškas medines ir metalines detales, kurios vėliau bus panaudotos atkuriant šį statinį.

Penktadienį KPD Klaipėdos teritorinio padalinio specialistai kartu su Šilutės r. savivaldybės administracijos ir Šilutės muziejaus darbuotojais apžiūrėjo ir fotojuostoje užfiksavo tai, kas liko iš H. Šojaus dvaro kluono po jo stogo ir sienojų griūties praeitų metų antrąją Šv. Kalėdų dieną. Šiuo metu kultūros paveldo sergėtojai rengia kluono būklės vertinimo aktą.

Pasak KPD Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiojo valstybinio inspektoriaus Laisvūno Kavaliausko, buvo nustatyta, kad apie trys ketvirtadaliai dvaro kluono jau yra įlūžę. Todėl dvaro komplekso savininkei Šilutės r. savivaldybei bus duotas nurodymas parengti kluono išardymo projektą. Po to jau ekspertai turės priimti sprendimą, ar šį statinį atkurti nuo pamatų, ar vis dėlto pamėginti pridurti trūkstamą jo dalį prie išlikusių sienojų.

Anot L. Kavaliausko, Šilutės r. savivaldybei taip pat bus pavesta iš naujo aptverti kluoną tvora ir įspėjamąja juosta. O prie tvoros dar turės būti pastatyti ženklai, perspėjantys, kad vaikščioti po kluono griuvėsius pavojinga gyvybei.

Privalomųjų nurodymų sulauks ir šalimais gyvenantys žmonės, – kad neardytų kluono sienų malkoms.

Šilutės r. savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Vilma Griškevičienė prieš kurį laiką sakė “Šilutės ETA Žinioms”, kad H. Šojaus dvaro kluono atstatymo projektas buvo parengtas maždaug prieš dvejus metus. Tačiau niekaip nesulaukiama galimybės gauti finansinę paramą iš europinių fondų jam įgyvendinti.

Susiję straipsniai: “H. Šojaus dvaro daržinę pribaigė sniegas”.

Rašyti komentarą