Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Prieš 20 metų Šilutėje…

Publikuota: 2011 sausio 14 Kategorija: Gyvenimas

'Santara', 1991 m., Nr.1, 1 psl., maketas1991 metų sausio 14 d. Šilutėje pasirodė pirmasis tais metais rajono tarybos leidinio (okupacinio) “Santara” numeris, iš kurio matyti, kokios nuotaikos vyravo krašte ir rajono taryboje po kruvinosios sausio 13 – tosios nakties.

Pirmame puslapyje buvo išspausdintas Vitalijaus Šopio ir Virgilijaus Skirkevičiaus kreipimasis į šilutiškius.

“Esame labai sudėtingoje situacijoje, – rašė V. Šopis. – Šiuos žodžius rašau sausio 14 d. 3 val. Parlamentas dirba. Rajono taryba taip pat. Dirbsim ir toliau. Esame pasiruošę viskam. Kol galėsim, leisim laikraštį. Ateitis kol kas sunkiai prognozuojama. Mūsų čia – rajono Taryboje – daug. Situaciją kontroliuojam. Jei kas nors sumanys trukdyti – ginsimės. Kas bebūtų, būsime čia ir vykdysime savo pareigas. Tikimės, kad būsim verti Jūsų pasitikėjimo. Kas beatsitiktų, žinokite – mes – Šilutės rajono Taryba. Net jei mūsų nesimatys, žinokite -  mes esame”.

“Ne pastatai, bokštai ar sienos yra mūsų valstybė. Šiandien mes turime aiškiai sau pasakyti: valstybė tai aš, – rašė V. Skirkevičius. - Aš esu Lietuvos Respublika.

Tai mūsų kūnas ir kraujas – nei kūju, nei pjautuvu nesunaikinamas aš. Tai mūsų gyvybė ir savastis, kurią branginame.

Šiandien mes, miesto gyventojai ir Jūsų deputatai, Jūsų – šilutiškiai, valios reiškėjai, vykdysime Jūsų valią – Lietuvos Respublikos piliečių valią”.

Krašto apsaugos departamento (KAD) pranešimas, 2 psl.

Šilutės rajono pasienyje su Kaliningrado sritimi ramu. Visi postai dirba normaliai ir pilnai kontroliuoja padėtį.

Gandai apie jaunuolių gaudymą nepasitvirtino.

Sovietsko miesto gyventojai žadėjo paremti Panemunės postą iškilus grėsmei.

Naktį Šilutės mieste budėjo apie 40 savanorių. Nuoširdžiai jiems dėkojame.

Šaukiamojo amžiaus jaunuoliams. Nieku gyvu šiuo sunkiu visiems laiku savo noru neikite tarnauti okupantams. Tuo jūs prisidėsite prie greitesnio okupacinės armijos žlugimo ir išvengsite galimybės susitepti rankas taikių gyventojų krauju.

Tesuteikia DIEVAS visiems tvirtybės ir tikėjimo savimi.

Pasirašė KAD Šilutės instruktorius Jonas Purlys.

Rajono valdybos pranešimas, 3 psl.

Gyventojus informuojame, kad būtiniausių maisto produktų rajono parduotuvėse bus. Paskutiniu metu gyventojai parduotuvėse sudaro nereikalingas eiles, skubėdami atsiimti prekes pagal gautus talonus.

Prašome neskubėti tai daryti, nes kainos artimiausiu metu tikrai nebus keliamos.

Kviečiame tiek prekybos darbuotojus, tiek pirkėjus būti tolerantiškiems ir pakantiems vienas kitam, kantriai priimti sunkumus, jei tokie atsirastų.

Prašome netikėti jokiais gandais apie kainas, prekių tiekimą ir pan. Norimos informacijos galima gauti Rajkoopsąjungos valdyboje arba Savivaldybėje.

Pasirašė rajono valdytojas V. Stūrys

VRS informacija, 4 psl.

Kas žuvo Šilutėje?

Tokį klausimą vietinio radijo laidų korespondentas A. Lauraitis sausio 13 – osios rytmetyje pateikė rajono Vidaus reikalų skyriaus viršininkui, milicijos papulkininkiui A. Nevuliui.

- Ši naktis praėjo ramiai, be rimtesnių įvykių ar nusikaltimų, – pasakė jis. – Rami buvo ir pati gamta – išaušo gražus ir šiltas rytas. Tai labai reikšmingos ir laukiamos žmonių santykių ir susitelkimo bei gamtos paralelės. Duok, Dieve, jog šios paralelės mus lydėtų ir ateityje.

Bet apie svarbiausią. Pasklido gandai, kad Šilutėje rasti dviejų žmonių lavonai su smurto žymėmis. Su visu atsakingumu visiems sakau, kad jokių žmonių lavonų šią naktį nebuvo.

Užregistruota girtavimo, šeimyninių ginčų ir triukšmavimo faktų. Milicijos pareigūnai pagal iškvietimus skubėjo į 5 butus. O štai traksėdiškis A. Būdvytis sulaikytas. Jis bandė įsibrauti į šilutiškio J. Šarapailos butą. Blaivykloje sausio 13 – ąją sutiko šeši šilutiškiai.

Vidaus reikalų skyriaus viršininkas A. Nevulis pasakė, kad 21 Šilutės milicijos darbuotojas saugo žmonių rimtį ir svarbiausius Vilniaus objektus. Sužinota, kad visi jie sveiki, sąžiningai atlieka savo sunkias pareigas.

Rašyti komentarą