Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

VE.lt: Paukščių rojuje – kerintys vaizdai ir gera nuotaika

Publikuota: 2017 rugsėjo 30 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Virginijos Samulionytės, VE.lt, nuotr.Virginijos Samulionytės, VE.lt, nuotr.

Rugsėjo pabaigoje padidėjusi paukščių migracija sukūrė nuostabų reginį ir gerą nuotaiką Ventės rago svečiams. Šeštadienį jie su ornitologais skaičiavo ir registravo sparnuočius bei jų rūšis. Daugiausiai turistų dėmesio sulaukė karietaitės, kurios daug džiaugsmo suteikė mažiausiems renginio dalyviams.

Paukščių rojumi vadinamoje Nemuno deltoje žmonės rinkosi nuo ankstaus ryto. Vieni grožėjosi saulėtekiu, kiti fotografavo paukščius ir aplinką. Svečiams sušalti neleido organizatorių vaišės – arbata ir košė.

Skaičiuoja rūšis

Šiuo metu paukščių palydos vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Per šį savaitgalį bus suskaičiuota, kiek ir kokių konkrečių paukščių rūšių praskrenda pro Lietuvos teritoriją. Dabar vyksta pati didžiausia paukščių migracija.

Ornitologai stebėti paukščių rinkosi prieš septintą valandą. Nors matomumas itin geras nebuvo, vieni pirmųjų triukšmauti pradėjo kikiliai. Netrūko ir didžiuliais būriais skraidžiusių kormoranų, kurių buvo pastebėta per 10 tūkstančių. Be šių rūšių prie gausiausių buvo priskirti keršuliai, mėlynosios zylės ir rudagalviai kirai. Per 5 valandas iš viso buvo užfiksuota 26 tūkst. paukščių.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Lietuvos ornitologų draugijos nario Modesto Bružo teigimu, praėjusiais metais Lietuvoje daugiausiai buvo paprastųjų kikilių, tad tendencijos išliko panašios. Iš retesnių paukščių buvo aptiktas uolinis kalviukas, jūrinis erelis ir baltakaktė bei pilkoji žąsys. Pilkoji žąsis yra įrašyta į raudonąją knygą.

„Ornitologai padėjo žmonėms skaičiuoti paukščių būrius. Sudėtinga suskaičiuoti tuos paukščius, kurie yra smulkūs, aukštai skrenda. Tam reikia žiūronų. Prieš švintant vaikštinėjo keletas žmonių. Daugiau susirinko prašvitus“, – „Vakarų ekspresui“ sakė M. Bružas.

Susidomėjimas didėja

Ornitologai džiaugiasi, kad žmonių susidomėjimas gamta ir paukščiais kiekvienais metais vis didėja. Netgi juokaujama, kad dabar turistų atvyksta daugiau nei pačių paukščių. Šeštadienį netrūko klausimų dėl vienų ar kitų paukščių rūšių. Labiausiai paukščiais domėjosi vaikai.

Kai kurie svečiai Ventės rage lankėsi ne pirmą kartą, bet anksčiau tokios paukščių gausos nematė.

„Kiekvienais metais keletą kartų atvykstame čia pabūti su šeima. Labai graži vieta. Įdomu pamatyti paukščių, juos nufotografuoti. Čia atvykti planavome visą savaitę, todėl anksti atsikelti sunku nebuvo. Įspūdį padarė saulėtekis. Vaikai iš rankų paleido paukštelius, jiems labai patiko“, – įspūdžiais dalijosi su šeima į Ventės ragą atvykęs Vidas.

Paukščių stebėjimas bei jų išlydėjimas į šiltuosius kraštus sužavėjo ir vietos gyventojus.

„Nors esu vietinė ir čia atvykstu dažnai, tokiame stebėjime esu pirmą kartą. Labai smagu. Atvykome apie septintą valandą, todėl ryte buvo šaltoka – pirštinės ir kepurė nepamaišė. Įspūdingai atrodė būriu praskridę kormoranai“, – sakė Inesa.

Paukščių rojus

Dalis Ventės ragą aplankiusių paukščių atsiduria specialiose gaudyklėse. Darbuotojai nuo ankstaus ryto skuba jų žieduoti. Ventės rago Ornitologijos stoties vyriausiojo ornitologo Vytauto Eigirdo teigimu, pastarosiomis dienomis sparnuočių sužieduojama tiek, kiek jų pagaunama praktiškai per visus metus.

Kiekvienas gaudyklėje pagautas paukštis gauna žiedelį, ant kurio užrašytas numeris ir šalis. Nurodomas ir miestas – Kaunas. Ten yra įsikūręs Lietuvos paukščių žiedavimo centras. Jis koordinuoja visą paukščių žiedavimą šalyje. Lietuvoje yra dvi paukščių žiedavimo stotys – Ventės rage ir Juodkrantėje.

„Žiedavimo centrai keičiasi informacija, todėl žinome, kur mūsų pagauti paukščiai migruoja. Kai kurie paukščiai toli nebeskrenda. Į mūsų šalį atskrenda pietinės rūšys, kurių anksčiau neužfiksuodavome. Kai kurie paukščiai yra net su palydoviniais siųstuvais – tokiu atveju paukštį galima sekti tiesiogiai. Tai suteikia daugiau informacijos. Tačiau siųstuvai brangūs, todėl juos perkame pagal galimybes“, – teigė V. Eigirdas.

Keletą savaičių ornitologams koją kiša nepalankus pietryčių vėjas. Stipresnis pietvakarių vėjas nukreipia paukščius tiesiai į tinklus. Ornitologas stebėjosi, kad šiuo metu ypač daug skrenda karietaičių, kurių per dieną sugaunama net iki 400.

„Nors oro sąlygos taisosi, panašu, kad artėja lietus. Jis kartais pristabdo migraciją. Šiandien prie vandens vėjas jaučiamas, tačiau toks oras paukščiams skristi tinkamas. Jeigu pasitaiko gera migracija, per dieną iš vieno taško šalia Baltijos jūros gali praskristi apie tris milijonus paukščių. Didžiausias srautas skrenda per Kuršių neriją. Ventės ragas yra puiki vieta stebėti paukščius, todėl ją tikrai galima vadinti paukščių rojumi“, – teigė V. Eigirdas.

Jo teigimu, per Ventės ragą paukščių praskrenda mažiau, tačiau būtent ši vieta yra strategiškai geresnė paukščių gaudymui – aplinkui vanduo, paukščiai nusileidžia pailsėti, pasistiprinti, todėl patenka į tinklus.

Paukščių palydos rugsėjo 30 d. ir spalio 1 d. organizuojamos 40 Europos ir Azijos šalių. Paukščių apsaugos organizacijų asociacija „BirdLife International“ jas organizuoja nuo 1993 metų.

Mindaugas Drąsutis, VE.lt

Rašyti komentarą