Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Prisimenant Joną Užpurvį

Publikuota: 2011 sausio 07 Kategorija: Atmintis, Gyvenimas

Ilzė ir Jonas Užpurviai. (Šilutės muziejaus nuotr.)Ilzė ir Jonas Užpurviai. (Šilutės muziejaus nuotr.)

2011m. sausio 14 d. Šilutės muziejuje vyks renginys, skirtas Klaipėdos dienai paminėti. Renginio metu bus atidaryta paroda „Eksponatai laikmečio liudininkai“ . Parodoje bus pristatyti  2010 metais  įsigyti ir muziejui dovanoti  eksponatai.

Praėjusiais metais Jono Užpurvio sūnus Ramūnas Užpurvis Šilutės muziejui perdavė vertingus eksponatus, susijusius su Jono Užpurvio ir jo žmonos  Ilzės (Stubraitė)  gyvenimu.

Šių metų gruodžio mėnesį minėsime Jono Užpurvio (1891 m. gruodžio 12 d) 120 – ąsias gimimo metinės. Kalbant apie Joną Užpurvį reikėtų paminėti, kad tai – Mažosios Lietuvos istorikas, pedagogas, kultūrininkas, kraštotyrininkas,  gimęs Virkytų kaimelyje, Saugų apylinkėje Šilutės raj. Mokėsi Virkytų mokykloje.

Pirmojo pasaulinio karo metu tarnavo telefonistu – slaptu dokumentų vertėju. Po karo aktyviai įsijungė į lietuvininkų veiklą ir tapo 1918 m. lapkričio 30 d. Tilžės akto signataru. 1911 m. baigė Klaipėdos Mokytojų seminariją, o 1934 m. -Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto filologijos skyrių Kaune.  Mokytojavo Vilkyčiuose, Rokų pradinėje mokykloje, Klaipėdos bei Šventosios Vytauto Didžiojo gimnazijose.  Nuo 1941 m. Vilniaus universitete dėstė vokiečių kalbą.

1949 m. su šeima buvo ištremtas į Krasnojarsko kraštą Tasejevo rajoną. 1962 m. grįžęs iš tremties, apsigyveno Šilutėje, nes savo namų Klaipėdoje bei Virkytų kaime neatgavo. 1967 m. gavo leidimą išvažiuoti į Vokietiją,  išvyko su šeima, kur  1992 m. mirė.  Jonas Užpurvis nuolat rašė straipsnius apie Mažosios Lietuvos istoriją. Gyvendamas Šilutėje jis paruošė dviejų dalių knygą „Lietuvių tautos istoriniai šaltiniai“, taip pat parašė knygą  „Trys kalbinės studijos“, kurią išleido Čikagos Mažosios Lietuvos fondas.  Šioje knygoje J. Užpurvis aprašė Saugų apylinkių tarmę. Taip pat parašė ir nemažai grožinės literatūros kūrinių, atsiminimų.

Jono Užpurvio asmenybę, gyvenimą ir veiklą renginyje  pristatys  Klaipėdos univesiteto docentė daktarė Arūnė Arbušauskaitė ir J. ir I. Užpurvių šeimos giminaitė Jūratė Stubraitė.

Šilutės muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Natalija Kučinskaja

Rašyti komentarą