Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Degalinėse laukia apgulties dėl brangstančio dyzelino

Publikuota: 2010 gruodžio 30 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Viliaus Mačiulaičio, ve.lt, nuotr.Viliaus Mačiulaičio, ve.lt, nuotr.

Nuo 2011 metų sausio 1-osios padidinus akcizą dyzelinui, jo kaina išaugs apie 12 centų. Tad manoma, kad šiuo kurur varomų transporto priemonių vairuotojai paskutinę šių metų dieną gali užgulti degalines.

“Dyzelino kainos pokytį lems ir tendencijos pasaulinėje naftos rinkoje. Nors ženklų, kad artimiausiu metu naftos kainos galėtų sumažėti, nėra, tačiau jeigu jos nukristų, tai galėtų bent iš dalies kompensuoti akcizo padidėjimą”, – sakė “Lietuva Statoil” Pardavimų ir tiekimo vadovas Giedrius Bandzevičius.

Akcizas dyzelinui Lietuvoje didėja dėl Lietuvos įsipareigojimų Europos Sąjungai – šiemet baigėsi Bendrijos suteiktas pereinamojo laikotarpio etapas. Nuo 2011 m. sausio akcizų tarifas dyzeliui ūgtels nuo 947 Lt iki 1043 Lt už 1 tūkst. litrų.

G. Bandzevičiaus teigimu, mažmeninės dyzelino kainos struktūroje didžiąją – 50 proc. – dalį degalinių stenduose matomos mažmeninės dyzelino kainos sudaro didmeninė produkto kaina, kurią lemia pasauliniai naftos rinkos pokyčiai bei dolerio kursas. Mokesčių dalis padidės sudaro 43 proc., o likusią, apie 7 proc. kainos dalį sudaro mažmeninės prekybos marža, kuri padengia išlaidas, susijusias su degalinių priežiūra, valdymu, iš jos mokami atlyginimai darbuotojams, užtikrinama aukščiausia produktų ir paslaugų kokybė ir pan.

Lenkijoje taikomas akcizas atitiks Lietuvos ir sieks 1043 Lt už 1 000 litrų, tačiau kaimyninėje šalyje nuo 2011 m. sausio 1 d. bus didinamas PVM mokestis – nuo 22 iki 23 procentų. Latvijoje akcizas dyzelinui siekia 1139 Lt už 1 000 litrų, o nuo sausio didės tik PVM – nuo 21 iki 22 procentų.

“Vakarų ekspresas”

Rašyti komentarą