Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Rinkimų klastotojams dar per anksti švęsti

Publikuota: 2016 lapkričio 25 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės politikai bandys reanimuoti prokurorų nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl galimo balsavimo rezultatų klastojimo Šilutės rajono savivaldybės rinkimų komisijoje per 2015-ųjų pavasarį vykusius savivaldos rinkimus.

Sandra Tamašauskienė, Arvydas Jakas ir Daiva Žebelienė – tai tie trys politikai, kurių iniciatyva 2015 metų kovo 19 d. Tauragės apygardos prokuratūra buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą pagal BK 175 str. (Rinkimų ar referendumo dokumento sunaikinimas, sugadinimas, pagrobimas arba slėpimas).

„Šilutės ETA Žinios“ apie tai rašė 2015 m. kovo 19 d. str. „Trumpai: Šilutėje darosi labai karšta“.

Nors ikiteisminis tyrimas vyko daugiau kaip pusantrų metų, tačiau nusikaltimo požymių prokurorams nepavyko nustatyti (bent jau taip teigiama prokurorės Irinos Paulauskienės pranešime). Todėl šią savaitę buvo priimtas sprendimas šį tyrimą nutraukti. „Šilutės ETA Žinios“ apie tai rašė 2016 m. lapkričio 22 d. str. „Balsavimo rezultatų klastotojai iš balos lipa sausi“.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Tačiau šio ikiteisminio tyrimo iniciatorių toks prokuratūros sprendimas netenkina. Todėl jie žada ir patys skųsti šį prokurorų sprendimą, ir prašys Lietuvos Respublikos Prezidentės, generalinės prokuratūros, taip pat Seimo narių ir parlamentinių partijų, kad padėtų apginti viešąjį interesą.
D. Žebelienė.

D. Žebelienė.

Tokia naujiena Šilutės žiniasklaidos barų artojams buvo pranešta šiandien, lapkričio 25 d., Šilutės rajono savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje.

Anot D. Žebelienės, jų trejetas pasitarė ir nusprendė nenuleisti rankų. Todėl bus siekiama, kad ikiteisminis tyrimas būtų atnaujintas.

Tačiau yra viena problema – ikiteisminio tyrimo iniciatoriai šiame tyrime figūravo tik kaip liudininkai, todėl, pasak A. Jako, prokurorė net nesuteikė jiems galimybės susipažinti su tyrimo medžiaga ir sprendimu nutraukti jį.

Visą medžiagą prokuratūra išsiuntė į VRK, kad spręstų dėl Arvydo Gorodecko, kuris tuo metu, kai galimai buvo klastojami balsavimo rezultatai, vadovavo Šilutės rajono savivaldybės rinkimų komisijai, atsakomybės administracine tvarka.

Be to, formaliai žiūrint, iniciatoriai net negali apskųsti prokurorų sprendimo. Esą tokią teisę turi VRK.

S. Tamašauskienė ir A. Jakas.

S. Tamašauskienė ir A. Jakas.

Vis dėlto, kaip teigė S. Tamašauskienė, bandyti verta. Esą ji jau kalbėjosi su savo partijos teisininkais, iš kurių sužinojo, kad panašių atvejų jau būta, ir jie matantys galimybę ir patiems iniciatoriams reikalauti, kad ikiteisminis tyrimas būtų atnaujintas. Ir ja bus pasinaudota.

Kaip jau buvo prieš tai minėta, iniciatoriai žada kreiptis į Prezidentę, Generalinę prokuratūrą ir kitas institucijas, kad padėtų apginti viešąjį interesą.

Šilutėje į Seimą išrinktas Alfredas Stasys Nausėda, anot S. Tamašauskienės, jau pažadėjo paramą.

Tikimasi, kad iniciatyvą atnaujinti ikiteisminį tyrimą palaikys ir Seimo konservatoriai, ir kitos politinės partijos.

Iniciatoriai neatmeta, kad, jeigu ikiteisminis tyrimas nebus atnaujintas, – jeigu jau nebuvo nusikaltimo, o žala valstybei buvo padaryta, – pati VRK gali būti paduota į teismą dėl neteisėtai panaikintų 2015 m. kovo 1 d. rinkimų rezultatų Šilutėje.

2 skaitytojų komentarai
Anal-itikas 2016 lapkričio 25d., 18:4678.61.120.129

Baudžiamąjame procese nėra numatyta kad į jį galėtų kištis pašaliniai asmenys. Visuomenei atstovauja prokuroras. Jo nuomonė aiški. Nutraukti.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 9

Atsakyti

Barnabo anal-ogui 2016 lapkričio 25d., 23:595.20.107.167

jau 1983 su virš meteliai kaip prokuratorius procese aiškiai pasiplauna. Ateina 1984?

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą