Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Aukštumalos pelkės atkūrimo darbai sėkmingai tęsiami

Publikuota: 2016 lapkričio 17 Kategorija: Aktualijos, Rajone

www.aukstumala.lt nuotr.www.aukstumala.lt nuotr.

Praeitais metais prasidėję pagrindiniai Aukštumalos aukštapelkės atkūrimo darbai – griovių ir kanalų tvenkimas pažeistuose plotuose – sėkmingai tęsiami.

Šie grioviai pelkėje atsirado prieš kelis dešimtmečius, kai buvo planuojama eksploatuoti pelkę, paverčiant ją durpynu.

Pelkės atkūrimo darbų planuose – įrengi daugiau kaip 400 durpinių ir 700 plastikinių spraustasienių užtūrų – vandenį sulaikančių konstrukcijų.

Užtūrų paskirtis – sulaikyti iš aukštapelkės grioviais ir kanalais ištekantį vandenį ir tuo pačiu sukelti vandens lygį, kuris būtinas pelkės egzistencijai. Tiek durpinių, tiek ir plastikinių užtūrų efektyvumas mažinant sausinamąjį poveikį pelkėms jau yra išbandytas mūsų šalyje, Žuvinto biosferos ir Kamanų rezervatuose, ir sėkmingai atlieka savo paskirtį. Šiuo metu Aukštumalos kanalus ir griovius jau patvenkė per 450 plastikinių ir 300 durpinių užtūrų.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Kiti ne ką svarbesni darbai yra sumedėjusios augalijos šalinimas – kirtimai. Nebūdingų aukštapelkei medžių ir krūmų įsikūrimas yra sausinimo pasekmė. Karštą ir sausą dieną suaugęs medis gali išgarinti net kelis kubinius metrus vandens. Mokslininkai nustatė, kad išvešėję medžiai išgarina iki 15% pelkei taip reikalingos drėgmės, todėl sausinimo pažeistoje pelkėje kiekvienas papildomai prarastas kubinis metras vandens blogina pelkės ekosistemos būklę.

Pelkių atkūrimo patirtis patvirtina, kad griovių tvenkimas kartu su sumedėjusios augalijos šalinimu – vienas iš efektyviausių metodų ne tik stabdančių pelkės sausėjimą, durpės skaidymąsi ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išsiskyrimą, bet ir padedantis atkurti pažeistų pelkinių buveinių gyvybingumą.

Šiuo metu biologinės įvairovės palaikymo kirtimai jau baigiami, iškirstas plotas – 20 ha mišku apaugusios pelkės. Papildomai iškirsta beržų atžalų 50 ha plote, kurį 2011 metais nuniokojo gaisras.

Visos vykdomos pelkės atkūrimo priemonės vykdomos pagal patvirtintą Aukštumalos gamtotvarkos planą.

www.aukstumala.lt inf.

Rašyti komentarą