Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ekspedicija „Gulbių skrydis” vakare pasieks Lietuvą

Publikuota: 2016 spalio 28 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Šiandien vakare į Lietuvą atvyks gamtosauginės ekspedicijos „Gulbių skrydis” komanda. Nemuno deltą pasieks ypatinga moteris – gamtosaugininkė ir sportininkė Sacha Dench. Ji pasiryžo sudėtingai, 7000 km besitęsiančiai kelionei parasparniu per 11 šalių tam, kad išsaugotų sparčiai nykstančią mažąją gulbę.

Moterimi gulbe vadinama parasparnininkė kelionėje iš arktinės Rusijos į Didžiąją Britaniją jau įveikė daugiau nei 2000 km.

Lietuva bus jau ketvirtoji šalis, kurioje lankysis unikalioji gamtosaugininkų komanda.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Drauge su mažosiomis gulbėmis jų migracijos keliais vykstanti ekspedicijos komanda stengiasi savo akimis pamatyti, kodėl gulbės nepajėgia ištverti iššūkių kupinos kelionės, bei pakviesti pasaulio ornitologus ir gamtininkus bendrai diskusijai apie šių paukščių ir kasmet mažėjančių jų namų – šlapynių apsaugą.

Pastaraisiais metais mažųjų gulbių Europos populiacija sumažėjo nuo nuo 29 000 porų 1995 m. iki vos 18 000 porų 2010 m. Mokslininkai iki šiol nežino tikrųjų grakščiųjų paukščių nykimo priežasčių. Spėjama, kad paukščiai intensyviai medžiojami priešmigracinių sankaupų vietose Rusijos šiaurėje. Tai patvirtina ir paukščių rentgeno analizės metu jų kūnuose aptikti medžiokliniai šratai. Kitos galimos priežastys – šlapynių nykimas, jų sausinimas, globali klimato kaita ir kt.

Garsus gamtos fotografas Marius Čepulis, tapęs ekspedicijos „Gulbių skrydis” globėju Lietuvoje, apie mažosios gulbės reikšmę sako: „Kiekviena rūšis pasauliui yra milžiniškos reikšmės. Mūsų pasaulis yra kaip žaidimo „Jenga” kaladėlių bokštas, kuriame jau pusės kaladėlių nebėra, ir kuris bet kuriuo momentu gali sugriūti. Rūšys nyksta milžinišku greičiu. Ir kas žino, ar mažoji gulbė nebus ta paskutinė kaladėlė?”.

Apie mažąsias gulbes daugiau sužinojo ir su gamtosauginės ekspedicijos „Gulbių skrydis” komanda jau ankstų rytą susipažino Šilutės Vydūno gimnazistai. Ekspedicijos komanda į moksleivius kreipėsi tiesiogiai iš Latvijos, o šiandien vakare patys apsilankys paukščių gausa garsėjančiame Lietuvos regione. Ekspedicijos komanda čia bus ir visą šeštadienį. Juos pasitiks partneriai – Baltijos aplinkos forumas, Lietuvos ornitologų draugija, Gamtos tyrimų centras.

www.bef.lt inf.

Rašyti komentarą