Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žvalgų dieną minintis VSD atidarė Pasitikėjimo liniją

Publikuota: 2016 spalio 27 Kategorija: Pranešimai

Žvalgų dieną šiandien minintis Valstybės saugumo departamentas (VSD) atidaro Pasitikėjimo telefono liniją ir pradeda visuomenės švietimo kampaniją. Pasak VSD direktoriaus Dariaus Jauniškio, speciali anoniminė telefono linija padės Lietuvos piliečiams aktyviau tiesiogiai prisidėti prie šalies saugumo stiprinimo.

„Visuomenėje yra mažai šnekama apie priešiškų žvalgybos tarnybų grėsmes valstybės saugumui. Karinių, hibridinių, propagandos bei informacinių grėsmių tematika labai plačiai išnagrinėta ir aptarta karybos specialistų, žurnalistų, politikų bei visuomenės veikėjų. Tačiau ne ką mažesnės svarbos grėsmės valstybės saugumui yra priešiškos žvalgybos tarnybos, kurių taikiniu gali tapti kiekvienas Lietuvos pilietis. Iki šiol apie tokio tipo grėsmes buvo kalbama per mažai“, – teigė D. Jauniškis.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Prie akcijos prisidėjusių žiniasklaidos priemonių eteryje bus transliuojami vaidybiniai siužetai apie tikrais faktais paremtas Lietuvos piliečių verbavimo istorijas. Šiuos klipus VSD parengė su prie iniciatyvos visuomeniniais pagrindais prisijungusiais savanoriais: profesionaliais scenaristais, režisieriais, prodiuseriais ir kitais specialistais.

„Esame maža pasienio zonos šalis. Mums nuolat siunčiamos okupacinio turinio žinutės iš Rytų, o taip pat kyla ir naujų pavojų mūsų šalies saugumui: terorizmas, pabėgėlių krizė Europoje, susiduriame su dažnėjančiomis kibernetinėmis atakomis. Tikime, kad apie padėtį geriau informuoti piliečiai bus stipresni ir pajėgs apsaugoti save ir savo šeimas, o tuo pačiu stipresnė taps ir mūsų valstybė. Kviesdami skambinti į pasitikėjimą liniją skatiname piliečių atsakingumą, kritinį mąstymą ir pilietiškumą.“, – sakė VSD direktorius.

Pasak jo, šioms grėsmėms atremti reikalinga piliečių parama ir turime tikrai ne vieną pilietinės pagalbos žvalgybai istoriją. “Viena jų – praėjusių metų VSD grėsmių ataskaitoje minėtas atvejas, kai Lietuvos piliečio iniciatyva Lietuvos žvalgams padėjo atpažinti ir iš Lietuvos išsiųsti priešiškai mūsų šalies atžvilgiu nusiteikusį asmenį. Lietuvos žvalgybai piliečių parama yra labai svarbi“, – sakė D. Jauniškis.

Nepriklausomos Lietuvos žvalgyba pirmiausia buvo įsteigta kariuomenėje 1918 m. spalio 27 dieną. Tuo metu karinės pajėgos buvo vienintelis Lietuvos nacionalinio saugumo garantas, o kariuomenėje veikusi slaptoji tarnyba iš nedidelės Žinių dalies pavirto gerai organizuota įstaiga – Žvalgybos skyriumi. 1923 m., kai Lietuvos valstybę pripažino visa tarptautinė bendruomenė, Žvalgybos skyrius buvo reorganizuotas: karinė žvalgyba ir kontržvalgyba paliktos kariškiams, politinis sekimas (saugumo tarnyba) perduotas Vidaus reikalų ministerijai. Nuo tada abi buvusio Žvalgybos skyriaus tarnybos plėtojosi savarankiškai.

Valstybės saugumo departamento socialinė reklama youtube kanale:
1. https://www.youtube.com/watch?v…
2. https://www.youtube.com/watch?v…
3. https://www.youtube.com/watch?v…

Pasitikėjimo linija – 8 700 70007.

www.vsd.lt inf.

Rašyti komentarą