Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės valdžia atsigręžė į krašto paveldą

Publikuota: 2010 lapkričio 16 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Liudo Mockaus nuotr.Liudo Mockaus nuotr.

Artinantis Šilutės miesto 500 metų jubiliejui Šilutės valdžiai parūpo senosios miesto kapinaitės. Todėl pirmadienį Savivaldybėje buvo surengtas pasitarimas, kuriame žmonės protingais veidais iš naujo svarstė, kaip jos turėtų būti sutvarkytos.

Šilutės meras Virgilijus Pozingis pareiškė, kad pats buvo nuvykęs į kapinaites (greičiausiai pirmą kartą per 8 metus, kai dirba Savivaldybėje) ir tai, ką ten pamatė, jam labai nepatikę, – per daug medžių ir krūmų, kapavietės apleistos ir pan.

Nors seniūnija, anot mero, kapinaitėse kažką dirba, tačiau ten dar likę daug darbo. Todėl būtina nuspręsti, kaip šią amžinojo poilsio vietą sutvarkyti.

Senųjų miesto kapinaičių sutvarkymo projektas buvo parengtas prieš 20 metų. Tačiau V. Pozingiui iškilo klausimas, ar jis beatitinka šių dienų reikalavimus.

Kadangi per 20 metų dalis kapaviečių išnyko, tai Silvija Pocytė, istorikė iš Klaipėdos universiteto, siūlė iš pradžių iš naujo inventorizuoti išlikusias kapavietes ir tik po to tartis, kaip ką tvarkyti.

Anot S. Pocytės, pastaraisiais metais Universitetas vykdo senųjų krašto kapinių inventorizavimo projektą, todėl kitąmet galėtų imtis ir Šilutės kapinaičių. Juolab kad kitų tokių istorinių miesto kapinaičių nerasi visame Klaipėdos krašte.

Buvo išsakyta ir daugiau nuomonių. Todėl pasitarimas kiek užsitęsė. Galiausiai  buvo prieita prie nuomonės, kad kapinaitėse pirmiausia reikia atkurti alėjas, išpjauti nereikalingus krūmus ir medžių ūglius. Kitaip sakant, reikia tęsti ne kartą jau aptartus ir Šilutės gražinimo draugijos iniciatyva pradėtus darbus.

Miesto seniūnijai buvo pavesta kartu su Šilutės gražinimo draugija parengti kapinaičių tvarkymo planą ir paskaičiuoti, kiek tai kainuos.

Šilutės miesto senųjų kapinaičių sutvarkymas yra įtrauktas į pasirengimo Šilutės jubiliejui programą. 500 metų sukaktį Šilutė minės kitąmet.

6 skaitytojų komentarai
admin 2010 lapkričio 16d., 11:0684.15.184.240

Savo nuomonę parašykite čia, arba junkitės prie skaitytojų forumo – forum.silutesetazinios.lt

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Žaliasis 2010 lapkričio 16d., 13:2185.206.87.248

Labai atsargiai vertinčiau valdžios atsigręžimą į krašto paveldą. Ypač, jei paveldo nesimato pro medžius. Gamtotvarkininkas suras tinkamą straipsnį…

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Roza Šikšnienė 2010 lapkričio 16d., 15:3778.59.72.73
Mano nuomone niekas negali visuomeninei organizacijai ką nors pavesti ar ne?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 1

Atsakyti

Ex 2010 lapkričio 16d., 19:4384.32.215.37

O dabar jau laukite patikrinimo!

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 0

Atsakyti

Audrius 2010 lapkričio 16d., 22:30193.219.60.1
Nenorėčiau nieko kritikuoti. Tačiau senųjų krašto kapinaičių būklė tikrai pasibaisėtina. Senosios miesto kapinės, tik labiausiai matomas pavyzdys (ir akis badantis – čia pat vienas pagrindinių įvažiavimų į miestą).
Senosiose kapinaitėse palaidota ir labai žymių žmonių (pvz. Jonaičių – Šilmeižių kapinaitėse Vydūno – Storostos tėvai) ir tiesiog krašto pilečių.
Taip, tai krašto paveldas, kurio išsaugojimu reikia rūpintis. Taip, tai kainuoja. Bet tikrai ne milijonus…
Gal senosios miesto kapinės gali būti pirmas pagarbos praeičiai pavyzdys.
Bet ar galima viską užkrauti ant visuomeninių organizacijų pečių – konkečiu atveju ir taip daug padaryta visuomeniniais pagrindais.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Atsakyti

Aurelija 2010 lapkričio 17d., 06:3788.119.4.136

Kultūros paveldo saugomų kapinaičių yra kitose rajono vietose. Jos visai baigia išnykti ir niekam tai neįdomu. Gaunamas vienintelis atsakymas ” nėra pinigų”. Ar nebūtų galima seniūnijoms imtis iniciatyvos. Manau yra nemažai gaunačių pašalpų, tai už tuos pinigus, atliekant viešuosius darbus, galėtų sutvarkyti nevienus nykstančiuss kultūros paveldo saugomus objektus. Nauda būtų abipusė.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą