Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Spalio 1 d. startuoja išmanioji mokesčių administravimo sistema

Publikuota: 2016 rugsėjo 30 Kategorija: Pranešimai

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Klaipėdos AVMI) informuoja, kad šeštadienį, spalio 1 –ąją, šalies verslas pradės teikti duomenis į Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) elektroninių PVM sąskaitų faktūrų (i.SAF) ir elektroninių važtaraščių (i.VAZ) posistemius.

Iki metų pabaigos VMI teiks konsultacijas mokesčių mokėtojams, padės spręsti kylančius techninius nesklandumus, toliau tobulins sistemą ir netaikys jokių sankcijų dėl netyčinių klaidų ar duomenų teikimo vėlavimo.

„VMI sieks sudaryti verslo atstovams visas sąlygas apsiprasti su naujosios i.MAS sistemos funkcionalumais, įgusti jais naudotis ir ilgainiui įvertinti jų privalumus. Tad bandomosios eksploatacijos laikotarpiu VMI prioritetą skirs mokesčių mokėtojų švietimui ir konsultavimui, netaikys jokių sankcijų“, – sako Klaipėdos AVMI viršininkas Audrius Morkūnas, pažymėjęs, kad Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos startas atveria naujas VMI ir mokesčių mokėtojų bendravimo formas ir galimybes.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pradėdama naują etapą, Klaipėdos AVMI dėkoja visiems apskrities mokesčių mokėtojams, aktyviai dalyvavusiems pasirengimo darbuose, ypač skyrusiems laiko testuoti i.MAS sistemos funkcijas. Testinėje aplinkoje i.MAS išbandė apie 40 tūkst. šalies mokesčių mokėtojų, dalis jų aktyviai teikė pastabas ir pasiūlymus, kurių įvairovė leidžia įvertinti koreguotinas sistemos vietas, identifikuoti kritines klaidas ir operatyviai pradėti jų šalinimą.

Įdiegus i.MAS, vartotojams atsiveria naujos e. paslaugos, pvz., smulkusis verslas i.SAF ir i.VAZ posistemiuose ras įrankius, skirtus išrašyti PVM sąskaitas faktūras ar el. važtaraščius. Į i.SAF įkeltų PVM sąskaitų faktūrų pagrindu, mokesčių mokėtojų pageidavimu, bus formuojamos preliminarios PVM deklaracijos, o posistemio funkcionalumai leis nustatyti neatitikimus su kitos sandorio šalies pateiktais registrų duomenimis ir apie tai mokesčių mokėtojai bus informuojami automatiškai (sugeneruojant ataskaitą).

Krovinius gabenančioms įmonėms i.VAZ posistemio funkcijos leis atsisakyti popierinių važtaraščių, i.VAZ posistemio vartotojai galės vykdyti krovinio pervežimo ir su tuo susijusios krovinio būsenos stebėseną, taip pat bus realizuotas krovinio gavimo patvirtinimas, pervežimų istorija ir jos analizės galimybė. Klaipėdos AVMI atkreipia dėmesį, kad negalint prisijungti prie i.VAZ posistemio, mokesčių mokėtojai gali naudotis atsarginėmis procedūromis – a. VAZ tinklapiu, informaciją galima bus pateikti ir SMS žinute.

Be jau minėtų privalumų, kuriais naudosis verslas, tikimasi, jog įdiegta ir plėtojama i.MAS padės mažinti neapskaitomos ekonomikos mastus. i.MAS apribos šešėlinio verslo galimybes naikinti ūkinių operacijų apskaitos dokumentus – PVM sąskaitas faktūras ar važtaraščius, taip išvengiant ir pajamų apskaitymo. Mokesčių administratorių įgalins tiksliau identifikuoti rizikingus mokesčių mokėtojus, kone realiu laiku vykdyti mokesčių mokėtojų stebėseną, taip užkardant rizikingų mokesčių mokėtojų galimus pažeidimus ir kt.

Klaipėdos AVMI atkreipia dėmesį, jog siekiant užtikrinti sklandų važtaraščių duomenų perdavimą, starto savaitgalį mokesčių mokėtojams pagalbą dėl i.VAZ visą parą teiks MIC konsultantai telefonu 1882, o į mokesčių mokėtojų pateikiamas pastabas dėl techninių duomenų teikimo operatyviai reaguos budinti IT komanda. VMI siekdama padėti verslui prisitaikyti prie pokyčių, bandomosios eksploatacijos laikotarpiu dėl netyčinių klaidų ar vėlavimų neskirs baudų bei netaikys sankcijų.

Klaipėdos AVMI inf.

Rašyti komentarą