Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Šilutės bibliotekoje atidarytas galvosūkių kambarys „Bebaimių 12“

Publikuota: 2016 rugsėjo 26 Kategorija: Gyvenimas, Laisvalaikis

F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje jau antrus metus veikia Jaunimo informavimo taškas, vyksta įvairūs jauniems žmonėms skirti renginiai, tačiau bibliotekos darbuotojai plėtoja vis naujas idėjas, stengdamiesi pritraukti Šilutės miesto ir rajono jaunuomenę į biblioteką ir joje vykdomas veiklas.

Taip atsirado projektas „Jaunimo divizionas – ateik, mąstyk šturmuok“, kurį finansavo Šilutės rajono savivaldybė. Jo tikslas – siekiant prisidėti prie vietos bendruomenių veiklos stiprinimo ir organizacijų bendradarbiavimo, sukurti naują paslaugą jauniems žmonėms – galvosūkių kambarį, įtraukiant juos į bibliotekos organizuojamą novatorišką veiklą, skatinančią jų saviraišką, užimtumą, partnerystę, keitimąsi iniciatyvomis, idėjomis, patirtimi.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Galvosūkių kambariai, kitaip vadinami pabėgimo kambariais, yra sparčiai populiarėjanti jaunimo pramoga. Jų apstu didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tačiau Šilutėje iki šiol nebuvo įkurto nė vieno. Pagrindinis galvosūkių kambario principas – dalyvių grupė užrakinama uždaroje patalpoje, kurioje turi atlikti įvairias užkoduotas logines užduotis bei sugalvoti, kaip iš ten išeiti.

Gegužės mėnesį F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko kūrybinės dirbtuvės, kurių metu bibliotekos darbuotojai kartu su Šilutės miesto ir rajono jaunimo organizacijomis generavo idėjas apie kambario apipavidalinimą ir užduotis. Vasaros metu ir rudens pradžioje vyko patalpų, užduočių vizualizacija. Nuspręsta ir dėl galvosūkių kambario pavadinimo – „Bebaimių 12“. Baimes ten tikrai tenka įveikti, nes vos tik įėjus į šias patalpas pasitinka tamsa, staiga užplūsta adrenalinas, svarbu kuo greičiau įveikti visas užduotis ir išeiti iš kambario, o tam reikia pasitikėti savo protu ir komandos nariais. Skaičius 12 atspindi galvosūkių kambario adresą – Tilžės g. 12.

Galvosūkių kambario atidarymo proga į Šilutę atvyko viešosios bibliotekos partneriai iš Balstogės Lukašo Gurnickio bibliotekos (Lenkija). Rugsėjo 21-ąją, pirmąją viešnagės dieną, svečiai vyko į Kintus ir Švėkšną, kur buvo supažindinti su F. Bajoraičio viešosios bibliotekos filialų, Jaunimo informavimo ir konsultavimo taškų veikla, aplankė Ventės ragą, pasigrožėjo Pamario krašto gamta.

Rugsėjo 22 dienos rytą vyko diskursas „Darbas su jaunimu: iššūkiai ir galimybės“, kurio metu F. Bajoraičio viešosios bibliotekos jaunieji specialistai plačiau papasakojo svečiams apie biblioteką, joje vykdomas veiklas, projektus, iniciatyvas. Bibliotekininkai iš Lenkijos pristatė Balstogės Lukašo Gurnickio bibliotekos renginius, informacines, edukacines veiklas, skirtas jaunimui. Dalijantis patirtimi tiek Balstogės, tiek Šilutės bibliotekininkams kilo naujų minčių, kurias būtų galima realizuoti savo bibliotekose.

Tos pačios dienos popietę įvyko galvosūkių kambario „Bebaimių 12“ atidarymo renginys. Simbolinę atidarymo juostą perkirpo Jaunimo reikalų ir sporto koordinatorė Simona Skuodaitė. Renginio dalyvius pasitiko trys erdvės, kuriose jie galėjo leisti laiką. Galvosūkių kambaryje vyko komandų varžytuvės, kuriose rungėsi Balstogės Lukašo Gurnickio bibliotekos specialistai ir Šilutės jaunimas. Antroje patalpoje susirinkusiųjų laukė interaktyvūs žaidimai ir interaktyvi diskoteka. Trečia patalpa buvo skirta pabendrauti, pasitreniruoti sprendžiant įvairius galvosūkius, dalyvaujant viktorinoje.

Neviršijant nustatyto laiko išspręsti logines užduotis ir ištrūkti iš galvosūkių kambario pavyko Šilutės jaunimo komandai, kurią sudarė Jaunimo reikalų ir sporto koordinatorė Simona Skuodaitė bei keturi Šilutės šaulių kuopos atstovai. Jie ir tapo varžytuvių nugalėtojais. O štai Balstogės Lukašo Gurnickio bibliotekos specialistams laikas pasibaigė nespėjus išspręsti užduočių. Tačiau visi dalyviai gavo daug pozityvių įspūdžių, o nugalėtojai – dar ir prizų.

Nuo šiol visi norintys galės nemokamai išbandyti galvosūkių kambarį trečiadieniais nuo 15.30 iki 16.30 val. ir penktadieniais nuo 17.00 iki 18.00 val. Tereikia suburti 4–5 žmonių komandą ir iš anksto užsiregistruoti tel. (8 441) 77 137.

Ignė Zarambaitė, Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka

Rašyti komentarą