Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Dar kartą apie H. Zudermaną ir jo ekspoziciją Macikuose

Publikuota: 2016 liepos 15 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Šilutės rajono savivaldybės mero Vytauto Laurinaičio atsišaukimas (ir ne tik).

Hermano Zudermano palikimo puoselėjimas Šilutėje

Šių dienų diskusija žiniasklaidoje dėl Hermano Zudermano ekspozicijos Macikuose likimo dar kartą patvirtino tai, kad mūsų bendruomenė rūpinasi įžymaus kraštiečio palikimu.

Šis atminimas visą laiką buvo svarbus Šilutės muziejaus tarybai, kuri ne kartą svarstė rašytojo Hermano Zudermano kultūrinio palikimą, nes mūsų kraštui jo kūryba svarbi tiek istoriniu, tiek etnografiniu, tiek literatūriniu aspektu.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šilutės rajono savivaldybė nemažai prisidėjo prie H. Zudermano gyvenimo ir kūrybos įprasminimo:

1. Hermano Zudermano vardu pavadinta miesto gatvė;

2. Šilutės Hermano Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo, Savivaldybės ir bendruomenėsdėka atstatytas paminklas rašytojui;

3. Finansiškai rėmė H. Zudermano literatūrinio kraštotyros klubo išverstas ir išleistas rašytojo knygas, padėjo jas populiarinti. Šviečiamąjį darbą atliko ir atlieka žiniasklaida;

4. Rašytoją Hermaną Zudermaną su dvarininku, iškiliu krašto žmogumi Hugo Šojumi siejo ilgamečiai turiningos draugystės ryšiai, todėl restauruotame dvare planuojama įrengti ekspoziciją rašytojui Hermanui Zudermanui;

5. H. Zudermano tėvų namas Macikuose yra kultūros paveldo objektas, pažymėtas memorialine lenta ir bareljefu. Minėtame name Savivaldybė turi 37,71 kv. m. patalpas, kur vienoje iš jų yra ekspozicija. Esamų patalpų nei muziejumi, nei filialu pavadinti negalėtume, nes jos neatitinka Kultūros ministerijos muziejui nustatytų reikalavimų (Lietuvos Respublikos kultūros ministro 2013-12-30 įsakymas Nr. ĮV-898 „Dėl muziejaus veiklos ir valdymo kokybės rekomendacijų patvirtinimo“ ir Lietuvos Respublikos kultūros ministro 2008-08-27 įsakymas Nr. ĮV-429 „Dėl muziejų vertinimo nuostatų patvirtinimo“);

Šilutės muziejaus taryba priėjo prie išvados, kad fizinės sąlygos šiuolaikinei ekspozicijai Macikuose nėra sukurtos, muziejaus strategijoje taip pat nėra atskleista šio objekto perspektyva. Savivaldybės vadovai ir Šilutės muziejaus taryba sveikins visuomeninę diskusiją dėl H. Zudermano, kaip europinio masto kūrėjo, dramaturgo, knygų autoriaus palikimo plėtojimo Šilutėje;

6. Informacija apie rašytoją, jo ekspoziciją pateikta Šilutės H. Šojaus muziejaus interneto svetainėje.

Įvertinus H. Zudermano kūrybos sklaidą pasaulyje, jo kūrybos pagrindu statomus filmus ir spektaklius, šilutiškiai taip pat dėjo nemažai pastangų jį pagerbti ir atminimui įprasminti. Tuo bus rūpinamasi ir toliau, kad būsimos kartos neužmirštų garsaus Šilutės piliečio. Šilutės rajono savivaldybė rėmė ir rems H. Zudermano kultūrinio palikimo puoselėjimą, priežiūrą ir sklaidą.

Vytautas Laurinaitis, Šilutės rajono savivaldybės meras

Sutapimas tai ar ne, bet mero atsišaukimas savivaldybės interneto svetainėje pasirodė po to, kai savivaldybės tarybos opozicija užregistravo sprendimo projektą dėl praeitą mėnesį priimto sprendimo, kuriuo, manipuliuojant tarybos narių valia, H. Zudermano ekspozicija Macikuose buvo išbraukta iš Šilutės Hugo Šojaus muziejaus veiklos geografijos, panaikinimo.

Susijęs: “Patvirtinta: savivaldybės tarybos valia lengva manipuliuoti”

Iš tarybos opozicionierių Algirdo Gečo, Sandros Tamašauskienės ir Raimundo Ambrozaičio parengto sprendimo projekto aiškinamojo rašto:
„Sprendimo projektas nebuvo pateiktas Ekonomikos ir finansų, Teritorijų ir kaimo reikalų komitetams, o Socialinių reikalų komitete jis buvo pristatytas tik kaip procedūrinis klausimas, lygiai taip pat jis buvo pristatytas ir Tarybos posėdyje. Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariai, svarstant siūlomą panaikinti sprendimą buvo suklaidinti, nes šiuo sprendimu yra naikinamas H. Zudermano muziejus Macikų kaime. Naikintinas sprendimas sukėlė neigiamą Šilutės krašto ir šalies visuomenės vertinimą. Siūlome šį klausimą apsvarstyti Savivaldybės tarybos komitetuose, išdiskutuoti ir rasti sprendimą, atitinkantį visuomenės poreikius“.

Susijęs: “Kam mums tas H. Zudermanas, kad neturime fantazijos”

Kaip ten bebūtų, meras atsišaukė ir iškėlė sparnus į Lenkijos Ostrudos savivaldybę paminėti Žalgirio mūšio mūšio 606 metinių. Kartu su juo išvyko savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Šeputis, mero patarėja Inesa Murauskienė, tarybos sekretorius Andrius Jurkus, tarybos narė Laimutė Uselienė bei Planavimo ir plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas Romualdas Ambrulaitis.

Bet jie sugrįš. Ir bus kita savaitė. Bus ir naujų diskusijų dėl H. Zudermano ir jo atminimo įamžinimo.

Susijęs: “Lietuvininkų bendrija „Mažoji Lietuva“: „Išsaugokime H. Zudermano memorialinį muziejų Macikuose“”

2 skaitytojų komentarai
Draugas 2016 liepos 16d., 22:2278.60.125.33

Net juokinga skaityti, neįtikana argumentai. Mere, kas pas jus dirn Kultūros skyriuje, jeigu net įtikinamų argumentų jums nesugeba pateikti?

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 2

Atsakyti

Taigis, 2016 liepos 17d., 14:475.20.107.167

jei ne Šilrasabės nemažas prisidėjimas, H. Zudermano gyvenimo prasmė nemaž sumenktų, o kūryba paliktų mažne suvis beprasmė:
„Šilutės rajono savivaldybė nemažai prisidėjo prie H. Zudermano gyvenimo ir kūrybos įprasminimo“.

Proklamacijos forma (numeravas išskaičiavimas), turinys (puoseilėjimo mutinys), kalba (sklaidus nusikalbėjimas) bei stilius (patetika grūmojantis smilius) nemažu kaupu įkvėps naujus Šilrasabės tetevizijos filmus ir spektaklius:
„6. Įvertinus H. Zudermano kūrybos sklaidą pasaulyje, jo kūrybos pagrindu statomus filmus ir spektaklius, šilutiškiai taip pat dėjo nemažai pastangų jį pagerbti ir atminimui įprasminti. Tuo bus rūpinamasi ir toliau, kad būsimos kartos neužmirštų garsaus Šilutės piliečio. Šilutės rajono savivaldybė rėmė ir rems H. Zudermano kultūrinio palikimo puoselėjimą, priežiūrą ir sklaidą“.

7. Nemaži linkčiojimai kūrybiškai atostogaujančios kultūros prisidėjėliams, puoselėtojams, prižiūrėtojams ir paskleidėjams:
Gerai, kad dabarties kartą būtasis dėtasis (nemažai kartinis) ir spėtinasis laikai saugo nuo šitokio rėmens.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą