Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Siekiama prikirpti rinkėjų papirkinėtojus

Publikuota: 2016 birželio 28 Kategorija: Aktualijos, Seimas 2016

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė ir Seimui pateikė Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 172 straipsnio pataisas, kurių tikslas – atgrasyti kandidatus, partijų narius ar jų atstovus nuo rinkėjų papirkinėjimo.

Pasak vidaus reikalų ministro Tomo Žilinsko, minėtos pataisos inicijuotos atsižvelgus į tai, kad iki šiol baudžiamojo įstatymo taikymas rinkėjų papirkinėtojų atžvilgiu nebuvo pakankamai veiksmingas.

„Rinkėjų papirkinėjimas diskredituoja rinkimus, ir kol negalime užtikrinti, kad papirkinėtojai sulauks bausmės, negalime kalbėti apie absoliučiai sąžiningus ir skaidrius rinkimus“, – sakė ministras T. Žilinskas.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Įtvirtinus pakeitimus, būtų baudžiama vien už siekį papirkti rinkėją. Už tai numatytos sankcijos: viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Anot Konstitucinio Teismo 2008 m. spalio 1 d. nutarimo, rinkimai negali būti laikomi demokratiškais, o jų rezultatai – legitimiais ir teisėtais, jeigu rinkimai vyksta paminant Konstitucijoje įtvirtintus demokratinių rinkimų principus, pažeidžiant demokratines rinkimų procedūras.

Konstitucinis Teismas taip pat yra konstatavęs, kad pagal Konstituciją jokiais motyvais negali būti pateisinamas rinkėjų balsų tiesioginis ar netiesioginis pirkimas, taip pat tokia rinkimų kampanijos praktika, kai rinkėjai yra dovanomis ar kitokiu atlyginimu skatinami dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose ir (arba) balsuoti už arba prieš vieną ar kitą kandidatą (Konstitucinio Teismo 2004 m. lapkričio 5 d. išvada).

Tačiau teismuose (kasacinės nutartys baudžiamojoje byloje Nr. 2K-393/2013, 2K-52/2014) taikant baudžiamąją atsakomybę už asmens rinkimų teisės pažeidimus, formavosi praktika, jog rinkėjų papirkimo faktas dar nereiškė nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 172 straipsnyje, padarymo.

Reikėjo įrodyti, kad asmens padaryta įtaka paveikė rinkėjo valią, todėl jis balsavo ne taip, kaip norėjo, arba buvo sutrukdyta pasinaudoti rinkimų teise, paperkant, apgaunant, naudojant psichinę prievartą.

Siekdamos užtikrinti tinkamą teisinę demokratinių, sąžiningų ir skaidrių rinkimų aplinką, Vidaus reikalų ministerija, Teisingumo ministerija ir Vyriausioji rinkimų komisija šią savaitę planuoja pasirašyti Memorandumą dėl bendradarbiavimo kovojant su balsų pirkimu.

vrm.lrv.lt inf.

2 skaitytojų komentarai
Siekiama? 2016 birželio 29d., 10:5678.61.10.227

Tinkamai parinktas žodis SIEKIAMA. Šita papirkinėjimo mašina veikia, ko gero, nuo pirmųjų prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo GRUPĖS DRAUGŲ iškeltas lyderis. Kiek suprantu, mašina tik tobulėja, o sugaunami (ar nubaudžiami?) tik primityviausią techniką teįvaldę žiopliukai. Kodėl taip manau? Neatsakysiu, nes neturiu oficialių įrodymų. Jų tikriausiai nesuras ir VRM, deja.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 0

Atsakyti

... 2016 birželio 29d., 11:0178.61.10.227

Lietuvą kurkime teisingą!

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą