Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kaimo bendruomenėms šviečiasi lengvesnis gyvenimas

Publikuota: 2016 birželio 22 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Savivaldybė kaimo bendruomenėms (nuotraukoje Stubrių bendruomenės namai) žada kompensuoti dalį komunalinių išlaidų. (www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Savivaldybė kaimo bendruomenėms (nuotraukoje Stubrių bendruomenės namai) žada kompensuoti dalį komunalinių išlaidų. (www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Šilutės rajono kaimo bendruomeninėms organizacijoms, turinčioms savo patalpas (bendruomenių namus), rajono savivaldybė žada kompensuoti dalį komunalinių išlaidų.

Šilutės rajono savivaldybės tarybos komitetuose jau svarstomas sprendimo projektas „Dėl Šilutės rajono bendruomenių rėmimo programos tvarkos aprašo patvirtinimo“. Šiame aprašė numatyta, kad finansinė parama galės būti skiriama bendruomenių namų šildymo išlaidoms iš dalies (iki 80 proc.) kompensuoti, taip pat vandeniui ir už nuotekų tvarkymą (1 kub. m per mėn.).

Bendruomenių pateiktais duomenimis, jų išlaidos patalpų šildymui, vandeniui ir elektros energijai per metus siekia apie 7700 eurų (šildymui – 5350 eurų, vandeniui – 700 eurų, elektrai – 1650 eurų). Tačiau, kaip sakė savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Bičkauskienė, šie skaičiai nėra tikslūs, mat duomenis apie savo komunalines išlaidas pateikė ne visos kaimo bendruomenės.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pasak R. Bičkauskienės, iniciatyva parengti tokią bendruomenių rėmimo programą radosi per praeitais metais įvykusį bendruomenių susirinkimą. Esą tuomet paaiškėjo, kad didžiausia bendruomenes slegianti problema yra komunalinės išlaidos, dėl kurių nelieka pinigų veiklai.

Tačiau savivaldybės tarybos Ekonomikos komiteto nariai Raimundas Ambrozaitis ir Zigmantas Jaunius šiame bendruomenių rėmimo programos tvarkos aprašo projekte įžvelgia tam tikrą kaimo bendruomenių diskriminaciją: tos, kurios turi savivaldybės joms suteiktas patalpas, dar gaus pinigų ir jų išlaikymui, o kurios neturi savo bendruomenės namų – nieko. Esą būtų geriau, jeigu į savivaldybės paramą galėtų pretenduoti visos veiklą vykdančios bendruomenės ir jos pačios galėtų spręsti, kam panaudoti paramos lėšas. Juolab kad įgyvendinant projektus pagal 2014-2020 m. vietos plėtros strategiją, bendruomenėms teks pačioms nemažai prisidėti.

Savivaldybės administracijos direktorius pavaduotojas Virgilijus Pozingis ramino tarybos opozicionierius, teigdamas, kad, esant reikalui, savivaldybės taryba atskirais sprendimais galės skirti lėšų bendruomenių įgyvendinamiems projektams, o Planavimo ir plėtros skyriaus vedėjas Remigijus Budrikas priminė apie rengiamą smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo programą, iš kurios finansinės paramos galės tikėtis ir kaimo bendruomenės.

Tačiau tarybos opozicijos atstovų Ekonomikos ir finansų komitete R. Ambrozaičio, Z. Jauniaus ir Arvydo Jako tai neįtikino – balsuojant jie susilaikė. Bet jų buvo per mažai, kad turėtų lemiamos įtakos balsavimui, ir sprendimo projektas bus teikiamas savivaldybės tarybai svarstyti.

Rašyti komentarą