Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Privačių miškų savininkams

Publikuota: 2016 birželio 16 Kategorija: Pranešimai

Privačių miškų savininkai privalo nepamiršti, kad jų miškas kartu yra ir visos visuomenės turtas, todėl jį tvarkyti reikia atsakingai.

Šilutės rajone yra 11070 ha privačių miškų, kuriuos valdo 3713 savininkų. Vidutinis miško valdos dydis mūsų rajone yra 2,98 ha. Privačių miškų savininkai privalo nepamiršti, kad jų miškas kartu yra ir visos visuomenės turtas, todėl jį tvarkyti reikia atsakingai. Pagrindinės miškų savininkų teisės ir pareigos yra išdėstytos Lietuvos Respublikos miškų įstatymo II skyriuje.

Miško valdytojai, savininkai ir naudotojai privalo saugoti miškus nuo gaisrų, kenkėjų, ligų ir kitų neigiamų veiksnių, laiku ir tinkamai atkurti iškirstą mišką. Mišką naudoti tokiais būdais, kurie padėtų mažinti neigiamą poveikį aplinkai, racionaliai ūkininkauti miško žemėje (miške), palaikyti dirvožemio našumą, saugoti biologinę įvairovę, laikytis įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytų reikalavimų. Draudžiama atlikti kirtimus ir naudoti kitus miško išteklius, negavus nustatyta tvarka išduoto leidimo, kai pagal galiojančius teisės aktus toks leidimas reikalingas.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Miško kirtimas be leidimo laikomas neteisėtu. Nukirtus medį, kuriam kirsti reikėjo leidimo, bet jis nebuvo gautas, skaičiuojama gamtai padaryta žala, skiriama bauda ir dar gresia medienos (arba pajamų) konfiskavimas. Taigi susidaro labai solidi suma.

Privačių miškų savininkai dėl leidimų kirsti sveikus, augančius medžius savo sklype kreipiasi į Valstybinės miškų tarnybos teritorinius poskyrius. Iki 3 ha miško valdoje leidimas miškui kirsti gali būti išduodamas be Vidinės miškotvarkos projekto (pagal jį organizuojamas miškų ūkis ir atliekami visi miškų naudojimo, atkūrimo ir miško žemių tvarkymo darbai). 3 ha ir didesnio ploto miško valdoje, norint kirsti brandų mišką, minėtas projektas būtinas.

Kai kuriais atvejais užtenka privačių miškų savininkų pranešimų apie ketinimą kirsti mišką, kuriuos privaloma pateikti teritoriniam poskyriui. Pavyzdžiui, kai ruošiamasi vykdyti atrankinį sanitarinį kirtimą (iškirsti šviežiai miško kenkėjų bei ligų užpultus medžius), plynąjį sanitarinį kirtimą (po stichinių nelaimių miškuose) ir pan.

Norėdami vykdyti atrankinius sanitarinius kirtimus, kai iškertami sausuoliai, vėjavartos ir šviesinimo ir valymo kirtimus iki 20 metų amžiaus jaunuolynuose, ribinių linijų prakirtimus, miškų savininkai gali nepateikti pranešimų ir patys atsirinkti medžius. Tačiau pranešimai būtini visais atvejais, kai medieną ketinama pateikti į rinką. Nuo praėjusių metų vėjalaužas galima kirsti tik užpildžius pranešimą apie ketinimą kirsti mišką.

Abejojančius ar nežinančius, ką daryti su savo mišku, privačių miškų savininkus raginame kreiptis į Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Klaipėdos teritorinio poskyrio specialistus konsultacijų. Ten miško savininkas gali sužinoti apie savo miško valdoje taikomus apribojimus, esančių medynų rodiklius, galimus vykdyti kirtimus bei kokius dokumentus reikia pateikti, norint gauti leidimą kirsti mišką, kokie dokumentai yra reikalingi gabenant apvaliąją medieną. Miškų kontrolės skyriaus Klaipėdos teritorinio poskyrio specialistus galima rasti Šilutės seniūnijos patalpose 203-204 kabinetuose antradieniais ir ketvirtadieniais (priėmimo dienomis). Telefonas pasiteirauti 8 441 52035.

Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Klaipėdos teritorinio poskyrio vyriausiasis specialistas Artūras Znutas

Rašyti komentarą