Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šyšos teršėjams ruošiamas apynasris

Publikuota: 2010 spalio 13 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Anot A. Šepšto, dėl gamtai padarytos žalos AB 'Biofuture' gresia milijoninis ieškinys. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Anot A. Šepšto, dėl gamtai padarytos žalos AB 'Biofuture' gresia milijoninis ieškinys. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas žada panaikinti šių metų pradžioje “Biofuture” bendrovei atnaujintą Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (toliau – TIPK) leidimą, jeigu Šilutės bioetanolio gamintojai per nustatytą laiką nepateiks teisingų duomenų apie įmonėje naudojamo vandens balansą. Be šio leidimo įmonė negalėtų tęsti biodegalų gamybos.

Pirmadienį Šilutės rajono aplinkos apsaugos agentūroje iniciatyvinės grupės Šyšos upei ginti nariai susitiko su AB “Biofuture” kompleksiniam patikrinimui vadovaujančiu Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (toliau – KRAAD) direktoriaus pavaduotoju Alfredu Šepštu. Susitikimo metu buvo kalbama apie rugsėjo pradžioje šios įmonės Šyšos upėje sukeltos ekologinės nelaimės tyrimą ir priemones, kurių prieš vieną didžiausių Šilutės aplinkos teršėjų imasi KRAAD.

Pirminiais skaičiavimais, anot A. Šepšto, rugsėjo pradžioje iš AB “Biofuture” į Šyšą kartu su gamybos įrenginiams aušinti panaudotu upės vandeniu per kelias dienas galėjo ištekėti apie 10 tonų antrinio spirito gamybos produkto – taip vadinamo fuzelio, kuriam skaidantis vandenyje buvo sunaudotas beveik visas jame ištirpęs deguonis. Todėl Šyšos upėje tūkstančiais gaišo žuvys ir kiti hidrobiontai.

Žala gamtai vis dar skaičiuojama. Tačiau, A. Šepšto teigimu, jau dabar aišku, kad ji gali siekti vieną milijoną litų.

Šilutės r. apylinkės prokuratūroje dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pastaruoju metu dažniau nei paprastai tikrinama, kokį vandenį AB “Biofuture” išleidžia į Šyšos upę. Rugsėjo pabaigoje prie išleistuvų paimtame vandenyje – mėginiai buvo tiriami Jūrinių tyrimų centro laboratorijoje – vėl buvo aptikta nežymiai padidėjusi biocheminė tarša.

A. Šepštas informavo, jog KRAAD pateikė AB “Biofuture” reikalavimą, kad visuose savo išleistuvuose įrengtų automatinius prietaisus, kurie nuolat tirs į upę išleidžiamą vandenį, fiksuodamas net menkiausią taršą.

KRAAD, anot departamento direktoriaus pavaduotojo, taip pat žada panaikinti šių metų pradžioje bioetanolio įmonei atnaujintą TIPK leidimą, jeigu per nustatytą laiką – per mėnesį nuo reikalavimo įteikimo – bendrovė nepateiks teisingų duomenų apie įmonėje naudojamo vandens balansą. Be šio leidimo bendrovė negalėtų tęsti gamybinės veiklos.

AB “Biofuture” valdybos pirmininkas Artūras Listavičius antradienį “Balticum” televizijai tvirtino, kad aplinkosaugininkų reikalavimai įmonei sunkiai pakeliami. Todėl esą bendrovei gali tekti stabdyti gamybą ir išleisti į gatvę per 90 darbuotojų.

AB “Biofuture” gamybos įrenginiams aušinti panaudotas Šyšos vanduo atgal į upę išleidžiamas pro du vamzdžius. Tiek pat išleistuvų skirta nevalytoms paviršinio vandens  nuotekoms iš įmonės teritorijos į upę ištekėti.

Nors pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius reglamentus paviršinio vandens valymo įrenginių ir uždaros gamybos įrenginių aušinimo sistemos “Biofuture” bendrovė neprivalo turėti, Šilutės iniciatyvinė grupė Šyšos upei ginti būtent to ir reikalauja.

Savo kreipimąsi dėl Šyšos upės teršimo gamybinėmis nuotekomis su reikalavimu nedelsiant imtis priemonių, kad AB “Biofuture” būtų iš viso uždrausta naudoti upės vandenį, o visi į Šyšą išvesti vamzdžiai būtų nukreipti į miesto magistralinius nuotekų tinklus, su gyventojų parašais (per 1620) iniciatyvinė grupė jau išsiuntė LR Prezidentei, Seimo Pirmininkei, Ministrui pirmininkui, kitiems aukštiems valstybės pareigūnams. Viena kreipimosi kopija įteikta Šilutės r. savivaldybės tarybos pirmininkui, merui Virgilijui Pozingiui.

3 skaitytojų komentarai
aleksas 2010 spalio 13d., 16:09194.126.252.241
Aplinkosaugininkai vel pradeda mulkinti,tempdami laika.Ar viso to nebuvo galima padaryti anksciau?Jeigu noretu -laikinai uzdarytu per 5 min.,o norint paleisti is naujo-reiktu pastangu ir tai kainuotu,todel pradetu savininkai mastyti ka daryti.O del darbuotoju atleidimo-senas gasdinimo bajeris(galetu sugalvoti gresni -bet ir to tingi).Galima priteistus pinigus uz tarsa moketi kaip pasalpas darbuotojams.VISIEMS TURI BUTI AISKU,KAD DARBUOTOJU ATLEDIMAS NIEKDA NEATSTOS PADARYTOS ZALOS SILUTES GAMTAI.MANAU<KAD NIEKAS NENORES UOSTYTI KANALIZACIJOS KANALO KVAPU,KAIP KARTAIS JAU JAUCIASI SIAIS LAIKAIS.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 4

Atsakyti

Gamta 2010 spalio 13d., 18:0378.61.116.40
niekas neuzdaro imones per 5 min. skaityk ponuli teises aktus, viskas turi but atlikta vadovaujantis istatymu

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 3

Atsakyti

Gerb. Aleksui 2010 spalio 13d., 19:3484.32.215.37

Visi sako Š.Laužikas vagis, bet kai paklausi ką pavogė niekas nieko neatsako, kažką abstrakčiai mykia. Aleksai, su daugeliu tavo komantarų sutinku, bet nebūk toks kaip visi, sakydamas aplinkosaugininkai tempia laiką, jie vilkina. Man būtų įdomu sužinoti kas ir kokiu tikslu tempia laiką, gal dar už- kiek tempia. Ar gali atsakyti? Kai atsakysi aš atsakysiu kodėl yra sužalotas daugelio piliečių mastymas ir įvardinsiu priežastis.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 6

Atsakyti

Rašyti komentarą