Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Dar kartą: 172 išmanieji

Publikuota: 2016 kovo 22 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

(Oresto Lidžiaus nuotr.)(Oresto Lidžiaus nuotr.)

Didelį atgarsį visuomenėje sukėlęs išmaniųjų telefonų pirkimas Šilutės rajono savivaldybės administracijos darbuotojams gimdo netikėčiausius pasiūlymus, kaip sumažinti savivaldybės biudžeto išlaidas ryšio priemonėms ir paslaugoms.

Antradienį po pietų į posėdį susirinkę Šilutės rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto nariai domėjosi 172 išmaniųjų telefonų pirkimu. Mat buvo gautas savivaldybės tarybos narės Sandros Tamašauskienės paklausimas, ar šis pirkimas buvo būtinas ir ar jis ekonomiškai pagrįstas.

Šilutės ETA Žinios“ apie šį pirkimą rašė kovo 4 d. str. „Be komentarų: 172 išmanieji…“

Posėdyje taip pat dalyvavo savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Šeputis, Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Stasė Avižinienė, Komunikacijos skyriaus vedėjas Romualdas Eglinskas ir tarybos sekretorius Andrius Jurkus.

Anksčiau savivaldybės administracija savo darbuotojus mobiliaisiais telefonais aprūpindavo pirkdama mobiliojo ryšio paslaugą. Tačiau, anot S. Šepučio, nuo 2014 metų draudžiama pirkti operatoriaus paslaugą kartu su prekėmis – tai yra telefonais. Todėl šiemet buvo skelbiamas atskiras pirkimas mobiliojo ryšio priemonėms įsigyti.

Esą iš trijų apklaustų operatorių vienintelė bendrovė (laimėjusi pirkimą), turėjo sandėliuose 50 vienetų mygtukinių (arba klavišinių) mobiliųjų telefonų. Bet visi jie buvo pagaminti dar 2013 metais, o naujų tokių esą niekas jau ir nebegamina – vien tik išmaniuosius (arba braukiamuosius). Todėl, pasitarus su specialistais, buvo nuspręsta pirkti vien tik išmaniuosius. Juolab kad perkant daugiau kaip 150 vienetų, pardavėjas pasiūlė, S. Šepučio žodžiais tariant, galingą nuolaidą.

Anot S. Šepučio, savivaldybė nė kiek nepralošė. Esą anksčiau, kai mobilieji būdavo įsigyjami kartu su paslauga, savivaldybė operatoriui per vienus metus sumokėdavo daugiau kaip 15 000 eurų. Per dvejus metus (savivaldybės darbuotojams mobilieji telefonai tarnauja 2-3 metus) – daugiau kaip 30 000 Eur. Nuo 2014 metų mobiliojo ryšio paslaugą teikianti bendrovė tenkinasi abonentiniu mokesčiu – per 2015 metus sumokėta 3350 Eur (kartu su interneto prieiga 67 abonentams ir 33 elektroniniais parašais), o pokalbiams taikomas nulinis tarifas. Per dvejus metus susidarytų nepilnai 7000 Eur. Lieka apie 23 000 Eur – maždaug tiek, kiek atsiėjo plačiai nuskambėjęs 172 išmaniųjų telefonų pirkimas.

„Gyvenimo kokybė gerėja, reikalavimai valstybės tarnautojams irgi didėja, – teigė S. Šeputis, kalbėdamas apie išmaniųjų pirkimą. – Čia darbo priemonė. Šiandien ji yra tokia…“

Be to, anot S. Šepučio, solidus valstybės tarnautojas turi būti aprūpintas pažangiomis darbo priemonėmis.

Tokių „solidžių“ Šilutės rajono savivaldybėje – per 170. Kitiems – anot S. Šepučio, savivaldybėje yra iš viso apie 360 darbuotojų – tarnybiniai mobilieji nereikalingi, jiems tokie ir nesiūlomi.

O kodėl tarnybinių mobiliųjų telefonų numeriai neskelbiami savivaldybės interneto svetainėje? Šį klausimą Kontrolės komiteto posėdyje iškėlė komiteto pirmininkas Zigmantas Jaunius.

Jokių problemų – viskas pataisoma.

Po to radosi pasiūlymas iš viso atsisakyti fiksuoto ryšio paslaugų ir visam savivaldybės aparatui pereiti prie mobiliojo ryšio. Esą galbūt taip būtų galima šiek tiek sutaupyti. Šio pasiūlymo autorius tas pats – Z. Jaunius.

Žinoma, kažkam iš rajono gyventojų tai nepatiktų, nes ne visi dar naudojasi mobiliojo ryšio priemonėmis. Mero pavaduotojui Algirdui Balčyčiui, ir tam pasirodė, kad gali būti perlenkta lazda. Tuo tarpu administracijos direktoriui S. Šepučiui pačiam pasidarė įdomu, kiek savivaldybei atsieina fiksuoto ryšio paslauga. Jis pasidomės ir praneš Kontrolės komitetui. Komitetas taip pat laukia iš jo informacijos apie galimybę atsisakyti fiksuoto ryšio paslaugos.

Kontrolės komiteto nario Arvydo Jako manymu, savivaldybė iš viso neturėtų pirkti mobiliojo ryšio priemonių savo darbuotojams. Esą geriau būtų sukurti kompensavimo mechanizmą, kad kiekvienas darbuotojas pats nusipirktų pageidaujamą aparatą, o iš savivaldybės biudžeto jam būtų kompensuojama, pavyzdžiui, iki 100 eurų išlaidų – esą ir darbuotojas liktų patenkintas, ir savivaldybė sutaupytų.

S. Šeputis pažadėjo apsvarstyti šį pasiūlymą po 2 metų, kai ateis laikas keisti tarnybinius mobiliuosius telefonus.

Kontrolės komitetas šiandieniniame posėdyje išgirstą informaciją perduos  savivaldybės tarybai.

Beje, bent jau Z. Jauniaus manymu, 172 išmaniųjų telefonų pirkimas nėra ekonomiškai pagrįstas.

Gaila, bet niekas nepasiūlė savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojams apriboti prieigą prie feisbuko. Tiek tarnybiniuose kompiuteriuose, tiek ir tarnybiniuose išmaniuosiuose telefonuose. O tai kai kas labai jau pamėgo ten leisti laiką darbo metu.

Oresto Lidžiaus nuotr.

2 skaitytojų komentarai
Šilutiškė 2016 kovo 22d., 20:0078.57.255.88
O kodėl reikia savivaldybės darbuotojams keisti telefonus kas 2-3 metus? Jie taip daug jais dirba, kad aparatai neatlaiko o krūvio? Asmeniniai tarnauja mažiausia 5 metus, o daugumai ir dar ilgiau.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 35 Thumb down 9

Atsakyti

tarybos nariui 2016 kovo 23d., 21:3078.61.11.158
,,O kodėl tarnybinių mobiliųjų telefonų numeriai neskelbiami savivaldybės interneto svetainėje?” Laiku teisingas klausimas.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 4

Atsakyti

Rašyti komentarą