Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kaip audroms suteikiami vardai

Publikuota: 2016 sausio 27 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Kas pūgą Amerikoje pavadino „Jonu“?

Praėjusį savaitgalį (sausio 22–23 d.) JAV rytinėje pakrantėje iškrito labai gausus sniegas, kuris paralyžiavo Vašingtono, Niujorko, Bostono miestus ir apylinkes. Gausu snygį sukėlė audra „Jonas“, kuri susidarė virš rytinės JAV dalies. Audra susiformavo susidūrus šaltam arktiniam orui ir šiltam bei drėgnam orui, atslinkusiam nuo šiltosios Golfo srovės. Intensyvius kritulius lėmė labai didelės vandens garų atsargos, susikaupusios jūrinėje oro masėje.

Nors šis rekordinis snygis žiniasklaidoje buvo pavadintas „Jonu“, tačiau tai nėra oficialus vardas. Pagal Pasaulinės meteorologijos organizacijos (WMO) rekomendacijas vardai suteikiami tik tropiniams ciklonams (uraganams). Daugelis yra girdėję apie uraganą „Sandy“, kuris 2012 m. nusiaubė Niujorką, arba uraganą „Katrina“, kuris 2005 m. sukėlė didžiulius potvynius ir užtvindė Naująjį Orleaną. Vardai tropiniams ciklonams duodami tam, kad meteorologams būtų paprasčiau pranešti apie uraganą, jo judėjimo kryptį bei gresianti pavojų. Vardai vidutinių platumų ciklonams, audroms ar pūgoms pagal WMO taisykles nėra suteikiami, nes jų sukeltas pavojus nė iš tolo neprilygsta tropiniams ciklonams.

Šiuo metu pastebima tendencija, kad vardus mažesnėms audroms ar pūgoms vis dažniau suteikia nacionalinės orų tarnybos arba žiniasklaida. „Jonu“ savaitgalio pūgą rytinėje JAV pakrantėje pavadino JAV televizijos orų kanalas (angl. The Weather Channel). Smarkioms audroms vardus suteikia ir europiečiai. Nuo 2015 metų rudens D. Britanijos ir Airijos meteorologijos tarnybos pradėjo suteikti vardus ir vidutinių platumų ciklonams ir audroms. Vardus audroms gali siūlyti bet kuris D. Britanijos ar Airijos gyventojas. 2015 m. gruodį siautėjusi audra „Frankas“ jau įeis į D. Britanijos istoriją kaip viena daugiausiai žalos padariusių audrų per visą istoriją.

Lietuvoje taip yra praūžusios kelios audros, kurioms buvo suteikti vardai, pavyzdžiui „Anatolijus“ (1999 m.) arba „Ervinas“ (2005 m.). Šių audrų metu pūtė uraganiniai vėjai (stipresni nei 33 m/s), todėl mes šias audras dažnai vadiname uraganais, nors tai buvo vidutinių platumų ciklonai. Beje, šie vardai buvo pasiskolinti iš Vokietijos meteorologų, nes tą pačią audrą skirtingos Europos šalys vadino kitaip: „Anatolijus“ Danijoje buvo vadinamas „Adamu“, o „Erviną“ norvegai ir švedai vadino „Gudrun“.

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą