Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

A. Skardžiui alkoholis – ne brolis

Publikuota: 2016 sausio 22 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

A. Skardžius (dešinėje) - už alkoholio prieinamumo mažinimą ir valstybės monopolį svaigiųjų gėrimų prekyboje. (Oresto Lidžiaus nuotr.)A. Skardžius (dešinėje) - už alkoholio prieinamumo mažinimą ir valstybės monopolį svaigiųjų gėrimų prekyboje. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

LR Seimo narys socialdemokratas Artūras Skardžius pasisako už alkoholio prieinamumo mažinimą ir valstybinį svaigiųjų gėrimų prekybos monopolį. Tačiau ir jis pripažįsta, kad to pasiekti greitai nepavyks – mat prekybos gigantai, jų lobistai daro pernelyg didelę įtaką Seimo sprendimams.

Be to, Šilutėje ir Pagėgiuose išrinktas parlamentaras įsitikinęs, kad ne mažiau svarbi problema yra narkotinių medžiagų vartojimas. Deja, ir šiuose baruose, anot A. Skardžiaus, daugiau bandoma kovoti ne su priežastimis, bet su pasekmėmis.

Maždaug taip būtų galima apibendrinti šiandien, sausio 22 d., Šilutės rajono savivaldybėje įvykusios spaudos konferencijos metu išsakytas Seimo nario A. Skardžiaus mintis atsakant į „Šilutės ETA Žinių“ klausimą apie alkoholizmo problemos sprendimą Lietuvoje.

Bet iš pradžių apie Afganistaną.

A.  Skardžius palyginti neseniai ten lankėsi ir turėjo puikią galimybę daugiau sužinoti apie toje tolimoje šalyje klestintį „žemės ūkį“. Anot Seimo nario, Afganistanas pasaulio juodosioms rinkoms tiekia kone 80 procentų heroino, užaugina beveik 75 proc. narkotinių kanapių. Ir ten nuolat vyksta kovos dėl įtakos narkotinių žaliavų plantacijoms. Blogiausia, kad pasaulio galingiesiems nelabai sekasi su tuo kovoti.

Seimo narys prisiminė atvejį, kai amerikiečiai, siekdami paskatinti Afganistano gyventojus pereiti prie tikrosios žemdirbystės, privežė jiems modernios žemės ūkio technikos. Deja, rezultatas buvo priešingas – padidėjo narkotinių kanapių derliai…

-Įdomus ten gyvenimas, – sakė Seimo narys. – Ir jokių prošvaisčių…

Bet čia Lietuva. Čia savi vėjo malūnai.

A. Skardžiaus požiūris į kovą su išplitusiu alkoholizmu vienareikšmis: reikia mažinti svaigiųjų gėrimų prieinamumą, kuriant prekybos centruose uždarus skyrius, steigiant specializuotas parduotuves, kad kelias prie kasdienių maisto prekių nevestų per alkoholio skyrių, ir įvesti valstybės monopolį prekybai alkoholiniais gėrimais, kad ir į valstybės biudžetą būtų surenkama daugiau pajamų, ir būtų gali skirti daugiau pinigų kompensacinėms priemonėms: nuo šios problemos kenčiančių žmonių socialinei integracijai, sveikatos stiprinimui, jų šeimų gerovei.

Tačiau Vyriausybės projektuose apie tokias griežtas priemones nelabai tekalbama. Bent jau kol kas.

Ne bėda, sako A. Skardžius. Esą pavasario sesijoje Seimas gali sulaukti įvairių siūlymų. Ir tai būsianti tik pradžia, nes kitos išeities, anot Seimo nario, tiesiog nėra. Bet lengva nebus.

A. Skardžius neabejoja, kad bus sulaukta laibai didelio prekybos centrų pasipriešinimo. Esą ir jam pačiam jau yra tekę patirti prekybos gigantų galią, kai Seime buvo svarstoma dėl jų savivalės santykiuose su Lietuvos žemės ūkio produktų tiekėjais pažabojimo, prekybos centrų darbo laiko apribojimo ir kt. Esą jų lobistų įtaka tokia didelė, kad kai kurių Seimo narių duris jie vos ne koja atidarinėjo (ką darysi, kai rankos užimtos – red. pastaba), todėl buvo priimtos tik “kosmetinės” įstatymų pataisos…

7 skaitytojų komentarai
Anal-itikas 2016 sausio 22d., 15:0478.61.120.129
Nu jo,turi būti partijos nariams alkoholis įsigyjamas be apribojimų, kitiems piliečiams pagal talonus.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 5

Atsakyti

Rrr 2016 sausio 22d., 15:335.20.104.167
Padarytų Norvegijos variantą kai prekyba alkoholiu vykdo tik valstybės parduotuvės ir pelnas į biudžetą ir Norvegijoje tokiame miestelyje kaip Šilutė tik viena parduotuvė ir tą dirba ribotą laiką ir niekam nekyla problemų nori gerti nusipirko iš anksto protrūkiai tavo bėda užtat nenusigersi iki žemės graibymo

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 19 Thumb down 3

Atsakyti

to Rrr 2016 sausio 22d., 16:5585.206.54.89
Ne visai teisinga. Jei Norvegijoje užeitum į taip vadinamas “monopolines” parduotuves pamatytut eiles kaip prie deficito ir perka maišais ir dėžėmis. Kas patinka? Tai paprastose parduotuvėse prekiauja tik lengvu alumi (iki 4 vol.), šeštadieniais alkoholio prekyba vyksta iki 18 val., o sekmadienį iš vis negausi.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 2

Atsakyti

Rrr 2016 sausio 23d., 20:525.20.104.167
Aš pats jau5 m norge dirbu tai man tą sistema problemų nekelia o kad sekmadienį ir kitos parduotuvės nedirba menka problema gali ir lt tą padaryti tik kažin ar isdrys prieš maxma šokti

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 0

Jonas 2016 sausio 22d., 19:1078.61.116.40
Tai socialdemokratai pradekim alkoholio prieinamumo mažinimą Šilutės miesto šventės, žuvienės čempionato, seniūnijų švenčių metu

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 24 Thumb down 0

Atsakyti

Anal-itikas 2016 sausio 22d., 19:4578.61.120.129
Įdomu ar pavyzdžiui Jonas pasirengęs mokėti papildomus mokesčius už tuos girtuoklius? Nes valdžia akcizo mokestį už alkoholį nebesurinks ir teks padidinti esamus. Valdžia savo išlaidų tikrai nemažins.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 6

Atsakyti

:) 2016 sausio 23d., 20:0178.61.57.176
Ponai seimūnai pamiršta, kad jau laikas sakyti ką per keturis metus pridarė, o ne tai, ką ir kur dar ruošiasi pridaryti… :)

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą