Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vėl gąsdina paukščių gripu

Publikuota: 2010 rugsėjo 10 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

animal.discovery.com nuotr.animal.discovery.com nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) rekomenduoja naminius paukščius laikyti uždarytus, kad būtų išvengta rizikos jiems užsikrėsti taip vadinamu paukščių gripu nuo migruojančių žiemoti laukinių sparnuočių.

VMVT taip pat pataria saugiai laikyti pašarus, kad laukiniai paukščiai jų neužterštų, ir nenaudoti vandens iš atvirų telkinių.

Pasak VMVT Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjo Mindaugo Kašinsko, labai svarbu, kad paukščių laikytojai, pastebėję keistą paukščių elgesį, neaiškius ligos simptomus, dažnus paukščių kritimus ar sumažėjusį jų dėslumą, nedelsiant praneštų veterinarijos gydytojui ar kreiptųsi į teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, siekiant, kad būtų laiku užkirstas kelias galimai ligai plisti.

VMVT vykdo laukinių paukščių stebėseną, paukščių gripo mėginiai tiriami Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute. Kovai su šia liga yra parengtas paukščių gripo neatidėliotinų priemonių planas, kasmet vykdomi specialistų mokymai. Ateinančią savaitę numatyta Klaipėdos apskrityje pravesti mokymus VMVT specialistams paukščių gripo tema.

Europoje šiais metais buvo nustatyti paukščių gripo atvejai Bulgarijoje, Rumunijoje, Danijoje, Italijoje ir Olandijoje.

Rašyti komentarą