Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Juknaičiai tapo valstybinės reikšmės parku

Publikuota: 2010 rugsėjo 07 Kategorija: Aktualijos, Rajone

bendruomenes.lt nuotr.bendruomenes.lt nuotr.

Pirmajai Lietuvoje gyvenvietei – parkui – Juknaičiams (Šilutės r.) LR Vyriausybė suteikė valstybinės reikšmės parko statusą.

Pagal LR Vyriausybės patvirtintus valstybinės reikšmės parkų nuostatus už Juknaičių gyvenvietės – parko apsaugą, tvarkymą ir veiklą jame bus atsakingas jo valdytojas – Šilutės r. savivaldybė.

Ar Šilutės r. Savivaldybė pasiruošusi turėti valstybinės reikšmės parką, kuris guls jai ant pečių naujais rūpesčiais ir išlaidomis?

Susisiekti telefonu su administracijos direktorium Šarūnu Laužiku “Šilutės ETA žinioms” nepavyko, o Kultūros skyriaus vedėjai Vilmai Griškevičienei šis klausimas pasirodė per sunkus.

Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Viktoro Bičkausko nuomonę (ji neigiama) dėl Juknaičių gyvenvietės – parko žinome iš jo ankstesnių pasisakymų.

Valstybinės reikšmės statusą Vyriausybė suteikė iš viso 32 Lietuvos parkams, daugiausia įvairių dvarų sodyboms. Antros gyvenvietės – parko, kaip Juknaičiai, tame sąraše nėra.

Gyvenvietės – parko statusas Juknaičiams buvo suteiktas praeitų metų gale. “Šilutės ETA žinios” apie tai rašė 2009 m. gruodžio 21 d. str. “Juknaičiai tapo pirmąja Lietuvos gyvenviete – parku”.

Naujos prievolės Savivaldybei

Šilutės r. savivaldybei nuo šiol teks organizuoti Juknaičių gyvenvietės – parko tvarkymo projektų rengimą ir jų įgyvendinimą, saugoti jį ir tvarkyti pagal parko priežiūros planus kalendoriniams metams, parengtus pasitelkus atitinkamų sričių specialistus, Parkų apsaugos ir tvarkymo reglamentus, kitus teisės aktus.

Savivaldybė taip pat turės koordinuoti ir organizuoti Juknaičių gyvenvietėje – parke vykdomus mokslinius tyrimus, stebėseną, Parko teritorijoje esančių želdinių statinių inventorizavimą ir kitą veiklą, periodiškai (ne rečiau kaip kartą per metus) spaudoje, interneto svetainėse informuoti visuomenę apie parko būklę ir numatomus tvarkymo darbus, atliekti kitas teisės aktų nustatytas funkcijas.

Parke turės būti skatinama veikla, puoselėjanti, išryškinanti ir propaguojanti istorines, architektūrines, kultūrines, mokslines, estetines, ekologines, dendrologines vertybes, nepažeidžiant Parko būklės: moksliniai tyrimai – istoriniai ir gamtos taikomieji ir fundamentiniai tyrimai; mokymas – praktiniai (moksleivių ir studentų) užsiėmimai, žaliosios klasės; atskirų gamtos ir kultūros objektų parke stebėsena; švietėjiška veikla – informaciniai stendai, kuriuose propaguojamos gamtos ir kultūros vertybės, etninę kultūrą populiarinantys renginiai; kultūrinė veikla – koncertai, parodos, etninės kultūros paveldo vertybių puoselėjimo, kiti kultūriniai renginiai; pažintinė rekreacija.

Valstybinės reikšmės parke draudžiama: keisti ir žaloti Parkų kompoziciją, jų erdvinę-planinę struktūrą (reljefą, vandens telkinius, takų tinklą), mažinti istorinę, architektūrinę, kultūrinę, estetinę, ekologinę vertę, naikinti ar žaloti Parko želdinius, mažuosius kraštovaizdžio architektūros ir inžinerinius statinius, gamtos ir kultūros paveldo objektus; ne keliuose važinėti motorinėmis transporto priemonėmis, jas statyti ar kitaip eksploatuoti (įskaitant dvirates, trirates ir keturrates savaeiges transporto priemones), išskyrus specialiąsias transporto priemones, žemės ir miškų ūkio techniką Lietuvos Respublikos įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka; rinkti, sprogdinti, pjaustyti ar kitaip naikinti didesnius kaip 0,5 kubinio metro natūraliai juose esančius akmenis; įrengti išorinę reklamą, nesusijusią su Parkuose saugomais kompleksais ir objektais (vertybėmis), taip pat didinančią teritorijos vizualią (regimąją) taršą, išskyrus teisės aktų nustatyta tvarka masinių renginių organizavimo tikslu ar kitai Nuostatuose minimai veiklai.

7 skaitytojų komentarai
skeptikas 2010 rugsėjo 7d., 21:0684.32.214.14
Sakyčiau, pavėluotai pradėjo eiti sovietinis pašalas. Neneigiu, kad Juknaičiuose galima pailsinti sielą (kaip, beje, ir kiekvienoje padoriai aptvarkytoje nedidelėje gyvenvietėje), tačiau kokiais, velniai griebtų, kriterijais vadovaujantis parkui buvo suteiktas toks statusas. Absoliutus marazmas. Ir kaip savivaldybės klerkai galėjo tam leisti praslysti? Matyt, buvo kaip visada – svarbiausia įvaizdis: svarbu garbingas statusas, o prievolės ir pareigos – palauks.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 5

Atsakyti

Egidijus 2010 rugsėjo 8d., 07:3585.206.87.248
Skeptikui. Paprastai valstybės globon patenka tos kultūros vertybės, kurioms gresia sunaikinimas. Todėl labai natūralu, kad vyriausybė “švelniai” primena savivaldybei rūpintis savo pasiekimais.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 1

Atsakyti

Skeptikas 2010 rugsėjo 8d., 15:1678.59.72.73
Egidijui. Labai įdomu, kur yra Juknaičių parko tyrimų ar rekomendacijų atsakaitos ir kas jas atliko? O tokie turėjo būti. Kokiais kriterijais remiantis – istoriniais, architektūrinais, moksliniais, estetinias, kultūriniais, ekologiniais, dendrologiniais ir pan. – šiam parkui buvo suteiktas valstybinis statusas? Juokai ima, kai ypatingais pripažįstami tokie menkaverčiai (šį terminą vartoju netgi žvelgdamas Lietuvos kontekste) parkai. Negi dabar pradėsime kiekvienai padoriai sutvarkytai ir želdynais turtingai gyvenvietei suteikinėti valstybinius statusus? Susireikšminimas čia ir nieko daugiau!!!

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 3

Atsakyti

Egidijus 2010 rugsėjo 9d., 07:5885.206.87.248
Įtraukimo į valstybinės reikšmės parkų sąrašą kriterijai yra nustatyti LR Vyriausybės 2010-08-25 Nr. 1239 nutarime. Kraštovaizdžio architektų Rūtos ir Alfonso Kiškių kūryba ir kūrybinis palikimas yra kraštovaizdžio specialistų labai vertinamas .

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Silutiskis 2010 rugsėjo 8d., 16:3484.32.208.74

Tikriausiai Laužikas yra sveikatingumo komplekso akcininas

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 1

Atsakyti

To Silutiskiui 2010 rugsėjo 8d., 21:2284.32.215.37
Kaži ar akcininkas. Jis buvo sveiaktingumo centro direktorius tuo laiku kuomet valdė kokia tai kauniečių firma. Nugirdau kaimo bobialų pasakojimą, neva kai jis valdė perviliodavo klientus į Ventainę, dėl to buvo atleistas iš šio centro pareigų. Ir dar pasakojo neva kai darė patikrinimą, neatitiko pirktų medžiagų kiekiai su išnaudotu kiekiu ne keliais procentais o keliais kartais. Žodžiu nustukeno savo naudai. Norite tikėkite norite ne, čia bobelių pasakojimai.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 0

Atsakyti

Edvardas Vitkauskas 2010 rugsėjo 10d., 08:3678.61.121.83

Juknaičiai išties originalus tarybiniu laikų gyvenviečių “perlas” ir jeigu valstybė apdovanojo valstybinės reikšmės parko statusu tai tik sveikintina. Truputį gaila kad mes lietuviai jau garsėjame savo visuotiniu nepasitenkinimu ir blogybių įžvelgimu. Manau tai puiki dovana Šilutės rajonui, kad ir su nedideliais įsipareigojimais ją puoselėti.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą