Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ventės rage aptikta nauja paukščių rūšis

Publikuota: 2015 gruodžio 28 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Juodagurklis erškėtžvirblis. (Vytauto Eigirdo nuotr.)Juodagurklis erškėtžvirblis. (Vytauto Eigirdo nuotr.)

Ventės rage sugauta netikėta „kalėdinė dovanėlė“ – juodagurklis erškėtžvirblis (Prunella atrogularis). Tai nauja paukščių rūšis Lietuvoje.

Paukštis sugautas voratinkline gaudykle. Ventės Rago ornitologinės stoties žieduotojas Vytautas Eigirdas iškart pastebėjo, jog tai neįprastas svečias – paukštis nuo įprasto Lietuvoje (tiesa ne žiemos metu) paprastojo erškėtžvirblio (Prunella modularis) išsiskyrė juodu viršugalviu ir pagurkliu, balkšvai gelsvu “antakiu”, oranžine krūtine.

Išvaizda labiausiai priminė šalyje jau registruotą sibirinį erškėdžvirblį (Prunella montanella), nuo jo išsiskyrė juodu pagurkliu. Paukštis buvo sužieduotas, išmatuotas ir paleistas.

Juodagurklis erškėtžvirblis išskiriamas į du porūšius, iš kurių atrogularis sutinkamas tik Rusijoje, Uralo kalnuose, o huttoni – Centrinėje Azijoje (Kazachstane, Kirgizijoje, Kinijoje ir Mongolijoje). Atrogularis porūšio paukščiai žiemoja Pietinėje ir Centrinėje Azijoje, kur didžiausios sankaupos aptinkamos: Afganistano, Tadžikistano, Irano, Turkmėnistano ir Pakistano kalnuose. Huttoni porūšis iš dalies sėslus.

Vakarų ir Centrinėje Europoje juodagurklis erškėtžvirblis sutinkamas labai retai ir ne kiekvienais metais. Kiek daugiau stebėjimų užregistruota per pastarųjų 10-ies metų laikotarpį Skandinavijos šalyse. Čia jis dažniausiai buvo stebimas vėlyvą rudenį bei žiemos pradžioje, rečiau ankstyvą pavasarį. 2015 metais juodagurklis erškėtžvirblis buvo aptiktas tik Švedijoje, kur nufotografuotas balandžio 22 dieną.

Tai jau 390 paukščių rūšis Lietuvos sąraše ir 5-oji nauja paukščių rūšis šiais metais. Be juodagurklio erškėtžvirblio, buvo aptikti paprastasis stepinis vieversys (sausį), tundrinis sėjikas (gegužę), garbanotasis pelikanas (gegužę) ir mažoji švygžda (liepą).

www.birdlife.lt inf.

Rašyti komentarą