Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Bus šlapia, atvės

Publikuota: 2015 lapkričio 19 Kategorija: Aktualijos, Orai

Liudo Mockaus nuotr.Liudo Mockaus nuotr.

Savaitgalį pamatysime šlapdribą, žada Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Po šiltos šiam metų laikui praėjusios savaitės, kai aukščiausia oro temperatūra net keletą dienų (lapkričio 8–12 d.) vietomis pakildavo iki rekordinės 11–13 laipsnių šilumos, orai pasuko vėlyvo rudens link. Beje, pačios šilčiausios praėjusio laikotarpio dienos buvo lapkričio 1 d. ir 3 d. – termometrai kai kur rodė beveik 14 laipsnių šilumos.

Pastarosiomis dienomis Europoje vyksta orų persitvarkymas į būdingus vėlyvam rudens metui. Ciklonai vienas paskui kitą slenka nuo Atlanto, neaplenkdami ir Baltijos šalių. Iki šiol jie į Lietuvą nešė vėjuotus ir lietingus orus. Darganoti, bet nešalti orai numatomi iki penktadienio. Panašu, kad penktadienį šiauriniuose šalies rajonuose lietus jau gali maišytis su šlapdriba. Didelė tikimybė, jog savaitgalį orai pastebimai atšals, o tai reiškia, kad keisis ir kritulių fazė. Akivaizdu, kad šiemet pirmoji šlapdriba iškris gana vėlai, nes per paskutinius 10 metų vėliausiai ji pasirodė 2008 m. lapkričio 17 d., o anksčiausiai 2007 m. spalio 13 d.

Tokias orų permainas atneš šiauriau Lietuvos besisukantis ciklonas. Sustiprėjusių rytų, šiaurės rytų vėjų nešama vėsa lietų keis į šlapdribą, kuri apims ir vis didesnius Lietuvos regionus. Tikėtina, sniego danga savaitgalio dienomis dar nesusidarys, nors oro temperatūra šeštadienio naktį vietomis jau nukris iki 0–2 laipsnių šalčio, dieną pakils truputį virš nulio, o sekmadienio naktį ir net dieną ji svyruos tarp 3 laipsnių šilumos ir 2 laipsnių šalčio. Sekmadienį ir pirmadienį su didesniu šalčio įsiveržimu iš šiaurės rytų, šlapdribą šalies šiauriniuose bei rytiniuose rajonuose keis sniegas.

Kaip ir dera, iškritęs pirmasis sniegas ilgai neišsilaikys – jį nuplaus kitos savaitės viduryje su pietvakarių vėjais atkeliavęs lietus.

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą