Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Aplinkosaugininkai saugos lašišas nuo žvejų

Publikuota: 2010 rugpjūčio 26 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

am.lt nuotr.am.lt nuotr.

Rudens mėnesiais vyksta lašišų bei šlakių migracija į nerštavietes ir jų nerštas. Šiuo laikotarpiu paprastai suaktyvėja brakonieriai, žvejojama tinklais, duriamaisiais ar užkabinamaisiais įrankiais ir net elektros srove.

Aplinkosaugininkai šiemet, kaip ir kasmet, imsis visų priemonių, kad šių taurių žuvų nerštas praeitų ramiai ir netrukdomai.

Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija, įgyvendindama Helsinkio komisijos rekomendaciją imtis visų įmanomų priemonių palengvinti natūralią lašišų reprodukciją, jau aštunti metai rengia ir koordinuoja akciją “Lašiša”.

Remiantis mokslinių tyrimų duomenimis galima teigti, kad pastaraisiais metais sėkmingai vykdytos akcijos įtakoja lašišų bei šlakių išteklių gausėjimą mūsų šalies vandenyse.

Šiais metais akcija “Lašiša – 2010″ vyks nuo rugsėjo 1 iki lapkričio 20 dienos. Akcijos metu aplinkosaugos pareigūnai budės prie vandens telkinių, kuriuose, mokslininkų teigimu, vyksta intensyviausia lašišų ir šlakių migracija: Baltijos jūros priekrantėje, Kuršių mariose, Nemuno deltos regione ir Nemuno upėje bei yra gausiausios nerštavietės – Neries, Žeimenos, Meros, Vilnelės, Šventosios ir Siesarties upėse.

Minėtose vietose bus sustiprinta verslinės, mėgėjiškos bei specialiosios žvejybos kontrolė, stabdomos ir tikrinamos įtariamų pažeidimais asmenų transporto priemonės (ypač tamsiu paros metu), teikiama aplinkosauginė informacija vietiniams gyventojams ir reidų metu tikrinamiems asmenims.

Šiais metais, kaip ir praėjusiais, budėjimus numatoma rengti Baltijos jūros priekrantėje, Kuršių mariose, Nemuno deltos regione bei Nemuno upėje. Budėjimai vyks nuo rugsėjo 1 iki spalio 20 dienos. Juose dalyvaus Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, jiems talkins kolegos iš Šiaulių bei Žuvininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos darbuotojai.

Nuo spalio 1 iki lapkričio 20 dienos daugiau dėmesio bus skiriama lašišų ir šlakių neršto vietų apsaugai. Akcijos priemonės bus vykdamos Neries, Žeimenos, Meros, Vilnelės, Šventosios ir Siesarties upių regionuose. Šiose vietose budės bei vykdys reidus Vilniaus, Alytaus, Kauno, Marijampolės, Panevėžio ir Utenos regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai.

Vykdant akciją “Lašiša – 2010″, prioritetas bus teikiamas pažeidimų prevencijai, t. y. bus siekiama maksimaliai užkirsti kelią galimam neteisėtam lašišų ir šlakių išteklių naudojimui. Be aplinkosaugos tarnybų, akcijoje dalyvaus policijos bei Valstybės sienos apsaugos tarnybų pareigūnai.

Už neteisėtą lašišų gaudymą yra numatyta administracinė atsakomybė – bauda iki 700 litų bei ieškinys – 200 litų už neteisėtai sugautą lašišą, o padarius šių žuvų ištekliams didelę žalą – net ir baudžiamoji atsakomybė – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Tačiau žvejams mėgėjams ir sportininkams suteikiama galimybė pagauti lašišą, nusipirkus licenciją. Informaciją apie licencinę žvejybą galima gauti aplinkos apsaugos agentūrose, departamentuose ir net žūklės parduotuvėse.

am.lt inf.

Rašyti komentarą