Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nemuno delta skęsta

Publikuota: 2010 rugpjūčio 24 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Nemuno deltos pelkės. (picasaweb.google.com nuotr.)Nemuno deltos pelkės. (picasaweb.google.com nuotr.)

Stebėdami sausumos plotų Nemuno deltoje pokyčius, geologai teigia, jog jei dabartinės tendencijos nesikeis, po 50 metų delta gali būti užlieta.

Tokios išvados daromos Vilniaus universiteto Geologijos ir geografijos instituto mokslininkams Donatui Pupieniui, Gintautui Žilinskui bei Dariui Jarmalavičiui kartu su Lietuvos geologijos tarnybos (LGT) specialistais atlikus Nemuno deltos šiaurinės dalies pokyčių analizę, paremtą kartografiniais 1910 – 2005 metų duomenimis, skelbia Lietuvos geologijos tarnyba.

Geologai pastebi, jog pirmojoje XX amžiaus pusėje sausuma intensyviausiai skverbėsi į Kuršių marias Atmatos ir Vytinės žiočių rajonuose. Tuo metu XX amžiaus antrojoje pusėje šiuose rajonuose naujos sausumos susidarė gerokai mažiau.

Mokslininkai įspėja, kad jei šios tendencijos išsilaikys ir ateityje, per artimiausius 50 metų akumuliaciją deltoje keis erozija.

“Kadangi Nemuno avandeltos paviršius lėkštas ir žemas – didžiojoje dalyje neviršija 0,3-0,5 metrų aukščio, o nemaža dalis yra ir žemiau jūros lygio, tikėtina, kad didžiajai daliai Nemuno avandeltos jau per artimiausius 50 metų kyla reali užliejimo grėsmė”, – teigiama pranešime.

Per paskutinius 47 metus sausumos prieaugis avandeltoje sumažėjo 2,2 karto. Anot geologų, akumuliacijos procesai tapo nebe tokie intensyvūs dėl Nemuno nuotėkio ir jo nešmenų mažėjimo, stebimo nuo XX amžiaus vidurio.

Mokslininkų teigimu, upės nuotėkio ir nešmenų mažėjimui įtakos turėjo antropogeniniai (hidroelektrinių, tvenkinių statybos bei jų eksplotacijos, vandens permetimo iš Nemuno baseino į Dniepro baseiną) bei gamtiniai (Nemuno ir jo intakų vandeningumo mažėjimas dėl klimato kaitos) veiksniai.

Be to, stebimas Baltijos jūros bei Kuršių marių vandens lygio kilimas ir žemės plutos grimzdimas Nemuno deltos rajone.

2 skaitytojų komentarai
Edvardas 2010 rugpjūčio 24d., 10:1878.61.121.83
Labiau gąsdinantis pavadinimas nei mokslininkų nuomonė. Tiktu -”Lėtėja Nemuno deltos augimas’ ar kažkas panašaus. Tūkstantmečius Rusnės salos marių pakrantė “priauga” nuo keliu iki keliolikos metru kasmet, tad jei šis procesas sulėtėjo ar verta sakyti – SKĘSTAM.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 0

Atsakyti

mis 2010 rugpjūčio 24d., 15:4784.15.183.54

manau yra atvirkščiai, marios senka, salos formuojasi toli nuo uostadvario, taip pat nemažą įtaką daro ir Klaipėdos giliavandenis uostas, greit jūrines žuvis gaudysim mariose.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą